Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΣύρος - ΠΠΠΣ: Αντί χαιρετισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (video)

Σύρος – ΠΠΠΣ: Αντί χαιρετισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (video)

|

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και τo Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου αντί χαιρετισμού μέσω video στέλνει το δικό του μήνυμα (video) 

Η άλλη άποψη… Γιατί να μιλάμε για “χαιρετισμούς” όταν μέσα από ένα μικρό παράδειγμα (βλ video) μπορεί να αποδοθεί η πραγματική εικόνα … 

Τι θέλουμε να πούμε; Πολύ απλά τo Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου αντί για έναν τυπικό χαιρετισμό με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μέσω ενός video μας ταξιδεύει στο μέλλον… Παρουσιάζεται πλωτή δεξαμενή “DOCK 10” των ναυπηγείων Blohm + Voss του Αμβούργου, στη διάρκεια του ταξιδιού της έχοντας ολοκληρώσει τις εργασίες συντήρησης και μετατροπής της σε καλυμμένη, με τη δημιουργία θόλου κάλυψης… 

Η δεξαμενή αυτή κατασκευάστηκε το 1966, έχει μήκος 287.5m και ανυψωτική ικανότητα 50.000 τόνων. Τα σχέδια της υπερκατασκευής για την μετατροπή της πλωτής δεξαμενής σε καλυμμένη, έγιναν από τον Γερμανό Μηχανικό Werner Sobek και το κόστος των εργασιών ανήλθε σε 13.000.000€.

Με την κάλυψη της δεξαμενής επιτυγχάνονται μειωμένες εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων, χαμηλότερες στάθμες θορύβου για την γύρω κατοικημένη περιοχή και καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζομένους. Επίσης, η εκτέλεση των εργασιών επηρεάζεται λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες. 

Ας επιχειρήσουμε μια σύγκριση με τις δεξαμενές του Νεωρίου:

syrios1.jpg Η πλωτή δεξαμενή “ΒΙΟΛΑΝΤΩ: κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970, έχει μήκος 230m και ανυψωτική ικανότητα 25.000 τόνων. Η πλωτή δεξαμενή “ΕΡΜΟΥΠΟΛΙΣ”: κατασκευάστηκε επίσης τη δεκαετία του 1970, έχει μήκος 195m και ανυψωτική ικανότητα 15.000 τόνων.

Και οι δύο είναι πολύ μικρότερες από την δεξαμενή “DOCK 10” του Αμβούργου, συνεπώς η κάλυψή τους είναι τεχνικά ευκολότερη συγκριτικά με τη γερμανική δεξαμενή. Η κάλυψή των δύο δεξαμενών θα συνέβαλλε ουσιαστικά στην αρμονική συνύπαρξη του Νεωρίου με τους κατοίκους, τα σχολεία, τα σπίτια, τις ταβέρνες και τις λοιπές ευαίσθητες χρήσεις της πόλης.

Όσον αφορά το μέγεθος της επένδυσης για τη μετατροπή τους σε καλυμμένες, θα επιχειρήσουμε μια σύγκριση με τα μόνα γνωστά και επίσημα στοιχεία εσόδων του Νεωρίου: Στις αρχές του 2020 επισκευάστηκαν στο ναυπηγείο δύο δεξαμενές του Πολεμικού Ναυτικού. Η μία είχε μήκος 130m ενώ άλλη 70m. Και οι δύο ανελκύστηκαν ταυτόχρονα στη δεξαμενή “ΒΙΟΛΑΝΤΩ”. Οι φωτογραφίες που έχουν ληφθεί κατά το χρόνο της επισκευής τους (21&22.01.2020) αποτυπώνουν το «σύνηθες» τοξικό νέφος να απλώνεται πάνω από την πόλη 

Το κόστος της σύμβασης για την επισκευή τους, στοιχεία της είναι αναρτημένα στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό ΜητρώοΔημοσίων Συμβάσεων [ΑΔΑΜ: 19SYMV005758853 2019-10-25], ήταν 13.876.974,26 € + ΦΠΑ (δηλ. όσο περίπου το κόστος μετασκευής για την κάλυψη της δεξαμενής “DOCK 10”). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 εκτός από τις δυο δεξαμενές του Πολεμικού Ναυτικού, επισκευάστηκαν γύρω στα 90 πλοία, με διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από τις δυο δεξαμενές, αποφέροντας στο ναυπηγείο τα αντίστοιχα έσοδα. 

Σε σχέση λοιπόν με τον όγκο των ετήσιων εκτελούμενων εργασιών (και των προβλέψεων της εταιρείας για αύξησή τους), το κόστος για την κάλυψη των δεξαμενών και την πραγματοποίηση των ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το περιβάλλον και η δημόσια υγεία, προφανώς, δεν είναι απαγορευτικό για μια εύρωστη και σοβαρή επιχείρηση που προσβλέπει στο μέλλον, όπως επανειλημμένα τονίζεται με κάθε ευκαιρία.

Επιπλέον, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η κάλυψη των δεξαμενών του Νεωρίου να γίνει με υψηλότερες ποιοτικές προδιαγραφές από τις Γερμανικές και με μικρότερο κόστος!

 syros1.jpgΣτη Σύρο λειτουργεί Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στο οποίο συμμετέχουν η ONEX η CISCO και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που, κατά σύμπτωση είναι ελεγκτική αρχή του ναυπηγείου και αρμόδια για την έκδοση της άδειας λειτουργίας και την εποπτεία της τήρησης των όρων της!

Το Νεώριο διαθέτει σήμερα μεγάλη τεχνογνωσία (σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της ONEX)! Επίσης στην είσοδό του Νεωρίου κυματίζουν τρείς σημαίες τεχνικά ανεπτυγμένων χωρών! Αν παρ’ όλα αυτά κρίνεται αναγκαία η συνδρομή του Γερμανού Μηχανικού, το Παρατηρητήριο δεσμεύεται να αναζητήσει και να θέσει στη διάθεση των ενδιαφερόμενων, τα στοιχεία επικοινωνίας του.  

Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, σε πείσμα των θεωριών συνωμοσίας, που τεχνηέντως διαδίδονται, ότι δηλ. επιδιώκει το κλείσιμο του ναυπηγείου, εμμένει στο ρεαλιστικό αίτημα: “Περιβάλλον καθαρό και Νεώριο ανοιχτό”.

Είναι εφικτή η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με σεβασμό στο περιβάλλον. Αρκεί να γίνει σεβαστό το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμες τεχνικές, που κατακτήθηκαν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουν παρέλθει οι εποχές που η κοινωνία του νησιού πάλευε για την επιβίωση, πρόθυμη να πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη ζωή. Ο αέρας και η θάλασσα χωρίς τοξικά δεν είναι πολυτέλεια. 

 

 

loading...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μήλος – Εστίαση & Καταλύματα: Σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση το δίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο

Στη Μήλο οι μεγαλύτερες αυξήσεις εσόδων τουρισμού το δίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο – Εκτός λίστας η Νάξος – Το ρεκόρ της Μυκόνου

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές, χρήματα τη Παρασκευή στους λογαριασμούς

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές – Σήμερα Δευτέρα (25/9) εκπνέει η πρώτη προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Εκλογές – Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου”: Ανοιχτή επιστολή προς υποψηφίους

Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” και "παρέμβαση" ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών - Ανοιχτή επιστολή με ερωτήσεις όπου ζητούν απαντήσεις από τους υποψήφιους των συνδυασμών

Σύρος – AnimaSyros: Ξεκινάει αύριο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

Ξεκινάει στις 26 Σεπτεμβρίου με το πλουσιότερο πρόγραμμα στην ιστορία του, φιλοξενώντας δημιουργούς από 53 χώρες και σχεδόν 300 ταινίες

Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η Νάξος ψήφισε (και πάλι) Αχτσιόγλου

Και τη 2η Κυριακή (24/09) η Νάξος έστειλε το δικό της μήνυμα... Πως ψήφισε η πόλη της Νάξου και το Φιλώτι

Αθήνα – Μ. Ελευθερίου: “Η Ελληνική σημαία, μυστικά… και αλήθειες!”

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου και παρουσιάζεται το βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου "Η Ελληνική σημαία, μυστικά ... και αλήθειες"

Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης – Στις 12:00 η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις νέες ταυτότητες

Σήμερα από τις 8:30 ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας id.gov.gr. Τι πρέπει να γνωρίζετε μέσα από ερωτήσεις - απαντήσεις

Σύρος – Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών: Συνάντηση με τον Χάρη Βεκρή

Συνάντηση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων με τον υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Χάρη Βεκρή

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)
loading...

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Μίνι – Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας

Μίνι - Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας στην Μικρή Βίγλα - Τι έγινε

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: ” Τι δυσάρεστες εκπλήξεις, περιμένουν τους πολίτες της Αμοργού;”

Η τοποθέτηση της παράταξης "Νέα Πνοή" Δήμου Αμοργού σχετικά με το χωροταξικό και τη θέση της Δημοτικής Αρχής

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Τήνος: Γυναίκα βρέθηκε στη θάλασσα, άμεση αντίδραση λιμενικού και ναυτικών (video)

Το μεσημέρι της Τρίτης γυναίκα βρέθηκε στη θάλασσα στο λιμάνι της Τήνου ... Η αντίδραση ναυτικών, λιμενικού και καβοδετών (video)

Πάρος: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 70χρονο

Σχηματισμός δικογραφίας για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Πάρο

Naxos Wildlife Protection: Τρίτη φωλιά με χελωνάκια, αυτή τη φορά στη Μικρή Βίγλα

Νάξος 2023 και μια ακόμη φωλιά -η τρίτη- με νεογέννητα χελωνάκια εντοπίστηκε, αυτή τη φορά στην Μικρή Βίγλα

Μ. Πολυκρέτη για το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα: “Να τιμήσουμε τις ρίζες μας” (video)

«Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω»: Πολιτιστικό τριήμερο στο Κτήμα Κάμπονες Νάξου - Ti αναφέρει η κα Μαρία Πολυκρέτη (video)
loading...