Τετάρτη, 20 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΣύρος - ΠΠΠΣ: Αντί χαιρετισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (video)

Σύρος – ΠΠΠΣ: Αντί χαιρετισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (video)

|

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και τo Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου αντί χαιρετισμού μέσω video στέλνει το δικό του μήνυμα (video) 

Η άλλη άποψη… Γιατί να μιλάμε για “χαιρετισμούς” όταν μέσα από ένα μικρό παράδειγμα (βλ video) μπορεί να αποδοθεί η πραγματική εικόνα … 

Τι θέλουμε να πούμε; Πολύ απλά τo Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου αντί για έναν τυπικό χαιρετισμό με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μέσω ενός video μας ταξιδεύει στο μέλλον… Παρουσιάζεται πλωτή δεξαμενή “DOCK 10” των ναυπηγείων Blohm + Voss του Αμβούργου, στη διάρκεια του ταξιδιού της έχοντας ολοκληρώσει τις εργασίες συντήρησης και μετατροπής της σε καλυμμένη, με τη δημιουργία θόλου κάλυψης… 

Η δεξαμενή αυτή κατασκευάστηκε το 1966, έχει μήκος 287.5m και ανυψωτική ικανότητα 50.000 τόνων. Τα σχέδια της υπερκατασκευής για την μετατροπή της πλωτής δεξαμενής σε καλυμμένη, έγιναν από τον Γερμανό Μηχανικό Werner Sobek και το κόστος των εργασιών ανήλθε σε 13.000.000€.

Με την κάλυψη της δεξαμενής επιτυγχάνονται μειωμένες εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων, χαμηλότερες στάθμες θορύβου για την γύρω κατοικημένη περιοχή και καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζομένους. Επίσης, η εκτέλεση των εργασιών επηρεάζεται λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες. 

Ας επιχειρήσουμε μια σύγκριση με τις δεξαμενές του Νεωρίου:

syrios1.jpg Η πλωτή δεξαμενή “ΒΙΟΛΑΝΤΩ: κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970, έχει μήκος 230m και ανυψωτική ικανότητα 25.000 τόνων. Η πλωτή δεξαμενή “ΕΡΜΟΥΠΟΛΙΣ”: κατασκευάστηκε επίσης τη δεκαετία του 1970, έχει μήκος 195m και ανυψωτική ικανότητα 15.000 τόνων.

Και οι δύο είναι πολύ μικρότερες από την δεξαμενή “DOCK 10” του Αμβούργου, συνεπώς η κάλυψή τους είναι τεχνικά ευκολότερη συγκριτικά με τη γερμανική δεξαμενή. Η κάλυψή των δύο δεξαμενών θα συνέβαλλε ουσιαστικά στην αρμονική συνύπαρξη του Νεωρίου με τους κατοίκους, τα σχολεία, τα σπίτια, τις ταβέρνες και τις λοιπές ευαίσθητες χρήσεις της πόλης.

Όσον αφορά το μέγεθος της επένδυσης για τη μετατροπή τους σε καλυμμένες, θα επιχειρήσουμε μια σύγκριση με τα μόνα γνωστά και επίσημα στοιχεία εσόδων του Νεωρίου: Στις αρχές του 2020 επισκευάστηκαν στο ναυπηγείο δύο δεξαμενές του Πολεμικού Ναυτικού. Η μία είχε μήκος 130m ενώ άλλη 70m. Και οι δύο ανελκύστηκαν ταυτόχρονα στη δεξαμενή “ΒΙΟΛΑΝΤΩ”. Οι φωτογραφίες που έχουν ληφθεί κατά το χρόνο της επισκευής τους (21&22.01.2020) αποτυπώνουν το «σύνηθες» τοξικό νέφος να απλώνεται πάνω από την πόλη 

Το κόστος της σύμβασης για την επισκευή τους, στοιχεία της είναι αναρτημένα στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό ΜητρώοΔημοσίων Συμβάσεων [ΑΔΑΜ: 19SYMV005758853 2019-10-25], ήταν 13.876.974,26 € + ΦΠΑ (δηλ. όσο περίπου το κόστος μετασκευής για την κάλυψη της δεξαμενής “DOCK 10”). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 εκτός από τις δυο δεξαμενές του Πολεμικού Ναυτικού, επισκευάστηκαν γύρω στα 90 πλοία, με διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από τις δυο δεξαμενές, αποφέροντας στο ναυπηγείο τα αντίστοιχα έσοδα. 

Σε σχέση λοιπόν με τον όγκο των ετήσιων εκτελούμενων εργασιών (και των προβλέψεων της εταιρείας για αύξησή τους), το κόστος για την κάλυψη των δεξαμενών και την πραγματοποίηση των ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το περιβάλλον και η δημόσια υγεία, προφανώς, δεν είναι απαγορευτικό για μια εύρωστη και σοβαρή επιχείρηση που προσβλέπει στο μέλλον, όπως επανειλημμένα τονίζεται με κάθε ευκαιρία.

Επιπλέον, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η κάλυψη των δεξαμενών του Νεωρίου να γίνει με υψηλότερες ποιοτικές προδιαγραφές από τις Γερμανικές και με μικρότερο κόστος!

 syros1.jpgΣτη Σύρο λειτουργεί Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στο οποίο συμμετέχουν η ONEX η CISCO και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που, κατά σύμπτωση είναι ελεγκτική αρχή του ναυπηγείου και αρμόδια για την έκδοση της άδειας λειτουργίας και την εποπτεία της τήρησης των όρων της!

Το Νεώριο διαθέτει σήμερα μεγάλη τεχνογνωσία (σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της ONEX)! Επίσης στην είσοδό του Νεωρίου κυματίζουν τρείς σημαίες τεχνικά ανεπτυγμένων χωρών! Αν παρ’ όλα αυτά κρίνεται αναγκαία η συνδρομή του Γερμανού Μηχανικού, το Παρατηρητήριο δεσμεύεται να αναζητήσει και να θέσει στη διάθεση των ενδιαφερόμενων, τα στοιχεία επικοινωνίας του.  

Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, σε πείσμα των θεωριών συνωμοσίας, που τεχνηέντως διαδίδονται, ότι δηλ. επιδιώκει το κλείσιμο του ναυπηγείου, εμμένει στο ρεαλιστικό αίτημα: “Περιβάλλον καθαρό και Νεώριο ανοιχτό”.

Είναι εφικτή η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με σεβασμό στο περιβάλλον. Αρκεί να γίνει σεβαστό το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμες τεχνικές, που κατακτήθηκαν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουν παρέλθει οι εποχές που η κοινωνία του νησιού πάλευε για την επιβίωση, πρόθυμη να πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη ζωή. Ο αέρας και η θάλασσα χωρίς τοξικά δεν είναι πολυτέλεια. 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Λέσβος: 57χρονος ομολόγησε τέσσερις εμπρησμούς ανήμερα Δεκαπενταύγουστου

Ο δράστης έβαλε φωτιές σε χωράφια, σε υπαίθριους χώρους και σε νταλίκα με ζωοτροφές – Επικαλέστηκε αντεκδίκηση και «θολωμένη σκέψη».

Β. Κικίλιας: «Η ασφάλεια των επιβατών είναι αδιαπραγμάτευτη» – Αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα στα πλοία

Μετά από παράβαση σε πορθμειακή γραμμή, το Υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά σε εντατικούς ελέγχους και αυστηρές κυρώσεις για τη φόρτωση οχημάτων στα πλοία.

Νάξος – Δαμαριώνας: Μουσικό αφιέρωμα (23/08) στον αξέχαστο Γιώργο Μπίλη (αφίσα)

Ο Σύλλογος Δαμαριωτών τιμά τον αξεπέραστο Γιώργο Μπίλη (Γεώργιο Τσιμπλάκη), τον στιχοπλόκο και συνθέτη της νησιώτικης σάτιρας, με μια βραδιά γεμάτη μουσική και χορό.

Νάξος: 3χρονο αγοράκι κινδύνευσε σε πισίνα ξενοδοχείου

Σώθηκε χάρη στην άμεση παρέμβαση παρευρισκόμενων – Ερωτήματα για την απουσία ναυαγοσώστη και τι προβλέπει ο νόμος.

Σύρος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη «Λευκή Νύχτα» του Σαββάτου 23 Αυγούστου (αφίσα)

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου από τις 19:00 έως τις 24:00 – Ανακοίνωση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.

Σαβίνα Γιαννάτου & Σπύρος Μάνεσης στο Φεστιβάλ Νάξου, μία μουσική συνάντηση στο Πύργο Μπαζαίου

Την Πέμπτη 21 Αυγούστου, στις 21:30, η διεθνώς καταξιωμένη ερμηνεύτρια και ο ταλαντούχος πιανίστας ενώνουν φωνή και πιάνο σε ένα μοναδικό ταξίδι μελωδιών από τη Μεσόγειο και πέρα.

Επιδόματα χιλιάδων ευρώ στους υπαλλήλους της Βουλής, oι πυροσβέστες στις φλόγες, αλλά εκτός «βαρέων και ανθυγιεινών»

Η Βουλή ενέκρινε επιδόματα έως 4.000€ για τους υπαλλήλους της. Οι εποχικοί πυροσβέστες απαντούν με οργή: «Σας παραδίδουμε στη χλεύη της κοινωνίας».

Νάξος: Η Ελένη Σαλτερή – Γρατσία παρουσιάζει τα δύο νέα της βιβλία στο Δαμαριώνα

Την Κυριακή 24 Αυγούστου στο “Ανδρονίκειο” πολιτιστικό κέντρο, η συγγραφέας προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια ξεχωριστή βραδιά λογοτεχνίας και διαλόγου.

Καταγγελία για την καταστροφή στο Αλυκό Νάξου: Natura δεν σημαίνει πάρκινγκ

Το Κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» καταγγέλλει την καταπάτηση στο Αλυκό: αυτοκίνητα, κατασκήνωση και σκουπίδια απειλούν το μοναδικό κεδρόδασος και τις αμμοθίνες.

«Το Σκάκι της Μονής»: Ένας θεσμός που ενώνει τη Νάξο για τρίτη χρονιά (photos)

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το σκακιστικό τουρνουά του Συλλόγου Μονιατών «Η Τέχνη», με μικρούς και μεγάλους να δίνουν ραντεβού στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μονής.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.