Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΣυρμαλένιος: Μονόδρομος ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε Κυκλάδες

Συρμαλένιος: Μονόδρομος ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε Κυκλάδες

|

Η τοποθέτηση του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου όσον αφορά το Νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών τονίζοντας την σημασία του και την αναγκαιότητα τη δημιουργία φορέα στις Κυκλάδες 

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων σημαντικών νομοσχεδίων του συγκεκριμένου υπουργείου κατά το προηγούμενο διάστημα, όπως ήταν το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας, το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες που ψηφίστηκε πρόσφατα, καθώς και το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του δομημένου περιβάλλοντος. Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Και πρόσθεσε ότι είναι σίγουρο ότι τα νομοσχέδια αυτά εντάσσονται και υπηρετούν ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, για μια δίκαιη κοινωνικά και οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε: «Με το σημερινό νομοσχέδιο αφήνουμε ένα έντονο οικολογικό αποτύπωμα στη χώρα, αναδιοργανώνοντας και διευρύνοντας τον χάρτη των προστατευόμενων περιοχών όχι μόνο σε χερσαίες περιοχές, αλλά και σε θαλάσσιες περιοχές. Και μιλάω για αναδιοργάνωση, γιατί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΦΥΣΗ 200», «Natura 2000», όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, είχε τελματωθεί, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρεθούν σε δεινή θέση. Και απορώ πραγματικά για την κριτική που γίνεται από όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως από το Κομμουνιστικό Κόμμα -με την ένταση που γίνεται- για το θέμα των εργαζομένων, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν αποδέχεται πάνω από είκοσι τέσσερις μήνες παράταση των συμβάσεων, διότι θεωρεί ότι μονιμοποιούνται, με αποτέλεσμα τα γνωστά προβλήματα.

Στα προηγούμενα χρόνια, πολλές κοινές υπουργικές αποφάσεις για προστατευόμενες περιοχές είχαν λήξει, ενώ πολλά προεδρικά διατάγματα, που θα καθόριζαν τα προστατευόμενα είδη πανίδας και χλωρίδας, δεν εκδόθηκαν ποτέ. Ως αποτέλεσμα, η ασάφεια γύρω από τις χρήσεις γης, από τις παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά και από τους επιτρεπόμενους όρους δόμησης σε κάθε περιοχή, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα εντός των περιοχών NATURA στο τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται και σε τελευταία ανάλυση, στον ίδιο τον αναπτυξιακό προσανατολισμό των συγκεκριμένων περιοχών».

Ο Ν. Συρμαλένιος χαιρέτισε ως πολύ θετική απόφαση τη σύσταση ως νέου φορέα του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στις Κυκλάδες, με αντικείμενο διαχείρισης τριάντα έξι περιοχών και πιο συγκεκριμένα: Στην ευρύτερη περιοχή Σαντορίνης, Ανάφης, Φολεγάνδρου με έξι περιοχές. Στην ευρύτερη περιοχή Μήλου, Κιμώλου, Πολυαίγου, Σίφνου και Σερίφου με δέκα περιοχές. Στην ευρύτερη περιοχή Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου με πέντε περιοχές. Στην ευρύτερη περιοχή Κύθνου και Κέας με τρεις περιοχές. Και στη Σύρο, Γυάρο με άλλες τρεις περιοχές. Και τέλος στην ευρύτερη περιοχή Πάρου, Νάξου, Αμοργού, Μικρών Κυκλάδων με εννέα περιοχές.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό σημαίνει, βεβαίως, ότι ο φορέας αυτός που ξεκινάει στις Κυκλάδες από το μηδέν, θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει τη δημιουργία τριών ή τεσσάρων παραρτημάτων. Γιατί, αν δεν μπορέσει να γίνει αυτό, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί το εύρος και την ποικιλότητα τριάντα έξι διαφορετικών περιοχών. Δέχομαι την παραδοχή του Αναπληρωτή Υπουργού, του κ. Φάμελλου, να δημιουργηθεί πρώτα ο φορέας, να στελεχωθεί και μετά να συγκροτηθούν τα παραρτήματα. Είναι σίγουρο, όμως, ότι η δημιουργία των παρατημάτων στην περίπτωση των Κυκλάδων είναι μονόδρομος.

Κατά συνέπεια, το ίδιο ισχύει και με την προσωρινότητα της έδρας στη Σύρο, αφού, όπως είπα και προηγουμένως, η ευρύτερη περιοχή της Μήλου, αλλά και της περιφερειακής ενότητας των νησιών της Μήλου, με τις δέκα προστατευόμενες περιοχές, θα έπρεπε να κατέχει -προσωρινά έστω- την έδρα, διότι, ούτως ή άλλως, με τη δημιουργία των παραρτημάτων θα καταστεί αναγκαιότητα να υπάρξουν ουσιαστικά και τέσσερις έδρες. Κι αυτό δεν το λέω για να γίνω αρεστός σε κάποιους συντοπίτες μου, αλλά γιατί το επιτάσσει η νησιωτικότητα, το διάσπαρτο των νησιωτικών συμπλεγμάτων και ιδιαίτερα των Κυκλάδων.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνω ότι με το σημερινό νομοσχέδιο γίνεται ένα σημαντικό βήμα ανάδειξης και προστασίας της βιοποικιλότητας της χώρας, που -ας μην το ξεχνάμε- αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα για τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χώρα Νάξου: Συνεδρίαση (19/09) Δημοτικής Κοινότητας — Στο τραπέζι αφαλάτωση, «οικόπεδα αεροπορίας» και πεζοδρόμια

Μετά από 20 μήνες αιτημάτων, τέσσερα κρίσιμα θέματα μπαίνουν στην Η.Δ. — Κάλεσμα στους πολίτες να δώσουν το «παρών»

Λοβέρδος στη Νέα Δημοκρατία: Επίσημη προσχώρηση, παρασκήνιο και επόμενα βήματα

Συνάντηση στο Μαξίμου, μήνυμα διεύρυνσης προς το κέντρο και αντιδράσεις από τη Χ. Τρικούπη — Υποψηφιότητα στον Νότιο Τομέα Αθηνών

Σίκινος: Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο

Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο της Σικίνου με την Ομάδα Αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού - Δύο ημέρες, τέσσερα ωράρια – «δίνουμε αίμα, δίνουμε ζωή» στο νησί

Βρούτσης: Οι Δήμοι μπορούν οποτεδήποτε να εκδίδουν άδειες λειτουργίας των αθλητικών τους εγκαταστάσεων

Επιστολή Γιάννη Βρούτση σε ΚΕΔΕ, Περιφέρειες και Ομοσπονδίες: χωρίς βεβαίωση απογραφής δεν ανανεώνονται άδειες και χάνεται η τρέχουσα χρηματοδότηση προσεισμικών ελέγχων.

Ρευματοκλοπές στις Κυκλάδες: Μύκονος πρώτη – «Κόκκινος συναγερμός» σε Τήνο, Σαντορίνη, Πάρο

Στοιχεία ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΘ: 15.554 περιστατικά το 2025 (+67%), πρόστιμα 58,5 εκατ.€. Έλεγχοι σε ξενοδοχεία–εστίαση–σούπερ μάρκετ, επιτάχυνση «έξυπνων» μετρητών ως το 2030.

ΥΠΑ: Ισχυρή άνοδος στη Σύρο (+105%) και δυναμική Νάξου (+19%) – Σταθερά ψηλά και η Πάρος

Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιαν–Αυγ. 2025 της ΥΠΑ, τα αεροδρόμια των Κυκλάδων «τρέχουν» με αυξημένη ζήτηση. Ρεκόρ Αύγουστου για Σύρο, διψήφια άνοδος στη Νάξο, υψηλές επιδόσεις Πάρου.

Σύρος: Ξεκινάει η υποδοχή ασθενών στη νέα Μονάδα Χημειοθεραπείας του Γ.Ν. Σύρου

Aπό αύριο Τετάρτη 17/09/2025 η Ογκολογική του νοσοκομείου δέχεται ασθενείς για προγραμματισμό θεραπειών – Χωρίς ραντεβού στην παρούσα φάση, στον 2ο όροφο.

Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Πέθανε στα 89 ο θρύλος του Χόλιγουντ και ιδρυτής του Sundance

Σταρ των «Butch Cassidy», «The Sting» και «All the President’s Men», Οσκαρικός σκηνοθέτης του «Ordinary People» και καταλύτης του ανεξάρτητου σινεμά, αφήνει πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη.

Ίος: Τριήμερη (20-22/09) εθελοντική αιμοδοσία στο Δημαρχείο (αφίσα)

Ενισχύεται η τράπεζα αίματος του νησιού· αναλυτικά οι ώρες και τι χρειάζεται να έχουν μαζί τους οι αιμοδότες.

Άνδρος – Φωτιά στην Παλαιόπολη: Ήχησε το 112, ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη

Σε δύσβατο σημείο μεταξύ Κάτω Παλαιόπολης και Απροβάτου, με ισχυρούς ανέμους. 17 πυροσβέστες, πεζοπόρο της 1ης ΕΜΟΔΕ, 5 οχήματα, 2 αεροσκάφη & ελικόπτερο. Σε επιφυλακή κάτοικοι – δεν απειλούνται κατοικίες.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική