Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΣυρμαλένιος: Μονόδρομος ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε Κυκλάδες

Συρμαλένιος: Μονόδρομος ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε Κυκλάδες

|

Η τοποθέτηση του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου όσον αφορά το Νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών τονίζοντας την σημασία του και την αναγκαιότητα τη δημιουργία φορέα στις Κυκλάδες 

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων σημαντικών νομοσχεδίων του συγκεκριμένου υπουργείου κατά το προηγούμενο διάστημα, όπως ήταν το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας, το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες που ψηφίστηκε πρόσφατα, καθώς και το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του δομημένου περιβάλλοντος. Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Και πρόσθεσε ότι είναι σίγουρο ότι τα νομοσχέδια αυτά εντάσσονται και υπηρετούν ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, για μια δίκαιη κοινωνικά και οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε: «Με το σημερινό νομοσχέδιο αφήνουμε ένα έντονο οικολογικό αποτύπωμα στη χώρα, αναδιοργανώνοντας και διευρύνοντας τον χάρτη των προστατευόμενων περιοχών όχι μόνο σε χερσαίες περιοχές, αλλά και σε θαλάσσιες περιοχές. Και μιλάω για αναδιοργάνωση, γιατί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΦΥΣΗ 200», «Natura 2000», όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, είχε τελματωθεί, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρεθούν σε δεινή θέση. Και απορώ πραγματικά για την κριτική που γίνεται από όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως από το Κομμουνιστικό Κόμμα -με την ένταση που γίνεται- για το θέμα των εργαζομένων, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν αποδέχεται πάνω από είκοσι τέσσερις μήνες παράταση των συμβάσεων, διότι θεωρεί ότι μονιμοποιούνται, με αποτέλεσμα τα γνωστά προβλήματα.

Στα προηγούμενα χρόνια, πολλές κοινές υπουργικές αποφάσεις για προστατευόμενες περιοχές είχαν λήξει, ενώ πολλά προεδρικά διατάγματα, που θα καθόριζαν τα προστατευόμενα είδη πανίδας και χλωρίδας, δεν εκδόθηκαν ποτέ. Ως αποτέλεσμα, η ασάφεια γύρω από τις χρήσεις γης, από τις παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά και από τους επιτρεπόμενους όρους δόμησης σε κάθε περιοχή, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα εντός των περιοχών NATURA στο τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται και σε τελευταία ανάλυση, στον ίδιο τον αναπτυξιακό προσανατολισμό των συγκεκριμένων περιοχών».

Ο Ν. Συρμαλένιος χαιρέτισε ως πολύ θετική απόφαση τη σύσταση ως νέου φορέα του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στις Κυκλάδες, με αντικείμενο διαχείρισης τριάντα έξι περιοχών και πιο συγκεκριμένα: Στην ευρύτερη περιοχή Σαντορίνης, Ανάφης, Φολεγάνδρου με έξι περιοχές. Στην ευρύτερη περιοχή Μήλου, Κιμώλου, Πολυαίγου, Σίφνου και Σερίφου με δέκα περιοχές. Στην ευρύτερη περιοχή Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου με πέντε περιοχές. Στην ευρύτερη περιοχή Κύθνου και Κέας με τρεις περιοχές. Και στη Σύρο, Γυάρο με άλλες τρεις περιοχές. Και τέλος στην ευρύτερη περιοχή Πάρου, Νάξου, Αμοργού, Μικρών Κυκλάδων με εννέα περιοχές.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό σημαίνει, βεβαίως, ότι ο φορέας αυτός που ξεκινάει στις Κυκλάδες από το μηδέν, θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει τη δημιουργία τριών ή τεσσάρων παραρτημάτων. Γιατί, αν δεν μπορέσει να γίνει αυτό, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί το εύρος και την ποικιλότητα τριάντα έξι διαφορετικών περιοχών. Δέχομαι την παραδοχή του Αναπληρωτή Υπουργού, του κ. Φάμελλου, να δημιουργηθεί πρώτα ο φορέας, να στελεχωθεί και μετά να συγκροτηθούν τα παραρτήματα. Είναι σίγουρο, όμως, ότι η δημιουργία των παρατημάτων στην περίπτωση των Κυκλάδων είναι μονόδρομος.

Κατά συνέπεια, το ίδιο ισχύει και με την προσωρινότητα της έδρας στη Σύρο, αφού, όπως είπα και προηγουμένως, η ευρύτερη περιοχή της Μήλου, αλλά και της περιφερειακής ενότητας των νησιών της Μήλου, με τις δέκα προστατευόμενες περιοχές, θα έπρεπε να κατέχει -προσωρινά έστω- την έδρα, διότι, ούτως ή άλλως, με τη δημιουργία των παραρτημάτων θα καταστεί αναγκαιότητα να υπάρξουν ουσιαστικά και τέσσερις έδρες. Κι αυτό δεν το λέω για να γίνω αρεστός σε κάποιους συντοπίτες μου, αλλά γιατί το επιτάσσει η νησιωτικότητα, το διάσπαρτο των νησιωτικών συμπλεγμάτων και ιδιαίτερα των Κυκλάδων.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνω ότι με το σημερινό νομοσχέδιο γίνεται ένα σημαντικό βήμα ανάδειξης και προστασίας της βιοποικιλότητας της χώρας, που -ας μην το ξεχνάμε- αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα για τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αναγέννηση ενός μονοπατιού-θησαυρού στην Κωμιακή Νάξου

Από το Ανέφαμα στους νερόμυλους: Μια διαδρομή πολιτισμού, φύσης και μνήμης ζωντανεύει ξανά

Μάνος Κόνσολας: Ολιστικό σχέδιο για να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα στα νησιά

Συγκεκριμένες προτάσεις σε εννέα υπουργεία για εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, φοιτητές και νέες οικογένειες

Αμοργός: Επόμενη μέρα για τη θάλασσα, ανοιχτή εκδήλωση για τις Ζώνες Περιορισμού Αλιείας

Με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων και τοπικών αρχών, ανοίγει ο διάλογος για ένα βιώσιμο μέλλον στις θάλασσες της Αμοργού

Νάξος: Αιτήσεις για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ξεκινά η περίοδος υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Πρόγραμμα του Κ.Π. – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και ποια δικαιολογητικά απαιτούνται

Αεροδιακομιδές υπό ιδιωτική πτήση: Δημόσιοι πόροι, ιδιωτικά συμφέροντα και η αγωνία των νησιωτών

Ποιος σώζει ποιον όταν το κράτος αποσύρεται: Οι αεροδιακομιδές, το πάγωμα των νέων ελικοπτέρων, η υπόθεση Πάρου και η ερώτηση που κανείς δεν απαντά – Γιατί δεν επενδύουμε στο δημόσιο ΕΚΑΒ;

Δυτ. Κυκλάδες: Έφυγε ο Πέτρος Μαριάνος, o τελευταίος φρουρός της Πολυαίγου (video)

Η Κίμωλος αποχαιρετά σήμερα (19/06) έναν σιωπηλό ήρωα της καθημερινότητας που έγινε σύμβολο απλότητας, πίστης και γαλήνης

Πρόταση Ημέρας: Σαλατούρι με άρωμα Παροναξίας …

Σαλάτα και μαζί μεζές για τσίπουρο και ούζο, που συνηθίζεται σε ορισμένα από τα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Πάρος και η Νάξος, με μικροπαραλλαγές.

Νάξος: Στις 30 Ιουνίου η 3η λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου – Δυνατότητα συμμετοχής δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη

Δήμος Θήρας: Ευχαριστίες στους καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Σαντορίνης

Αναγνώριση της προσφοράς εκπαιδευτικών και εθελοντών στην ενίσχυση των μαθητών του νησιού και της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση

Νάξος – Πυροσβεστική: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μεταξύ Μονής και Κινιδάρου

Άμεση και συντονισμένη αντίδραση από Πυροσβεστική, ΕΜΟΔΕ, Δήμο και εθελοντές απέτρεψε τα χειρότερα – Ευχαριστίες από τον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)