Λέμε «Όχι» στις πλαστικές σακούλες – Και η Σκιάθος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα – Δευτέρα 3 Ιουλίου και Παγκόσμια Ημέρα κατά της χρήσης «πλαστικής σακούλας»
Δευτέρα 3 Ιουλίου και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πλαστικής Σακούλας σηματοδοτεί για τη χώρα μας ένα κρίσιμο χρονικό ορόσημο, καθώς κλιμακώνονται οι ζυμώσεις για τη νομοθέτηση μέτρων με στόχο τη συμμόρφωση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/720, Οδηγία με την οποία επιτάσσεται η δραστική μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών συσκευασίας και μεταφοράς (πάχους από 15 έως 50 μικρά). Αξίζει να σημειωθεί, ότι η χώρα μας όφειλε να έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες έως τις 27 Νοεμβρίου 2016 και, μόλις πρόσφατα, λόγω της ολιγωρίας της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της «τράβηξε το αυτί» με επαπειλούμενη την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των ασυνεπών χωρών (Ελλάδας, Κύπρου, Πολωνίας και Ιταλίας).
Και μην ξεχνάμε ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την πλαστική σακούλα. Ασχετα εάν οι αριθμοί έχουν άλλη άποψη «Τα επίπεδα χρήσης πλαστικών σακουλών μεταφοράς ποικίλλουν σημαντικά στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω των διαφορών που παρατηρούνται στις καταναλωτικές συνήθειες, καθώς και την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 2010, κάθε πολίτης της Ε.Ε. χρησιμοποίησε κατά μέσο όρο 198 πλαστικές σακούλες, το 90% των οποίων ήταν λεπτές (με πάχος μικρότερο από 0,05 χιλιοστά) σακούλες μιας χρήσης που είναι και οι πιο ρυπογόνες, ενώ έχουν το χαμηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης. Την ίδια χρονιά, περισσότερα από 8 δις σακούλες στην Ε.Ε. μετατράπηκαν σε σκουπίδια, έπειτα από μία μόνο χρήση. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αντιστοιχούσαν, το 2015, 269 πλαστικές σακούλες ανά άτομο το χρόνο, ξεπερνούμε, δηλαδή, αρκετά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εκτεταμένη αυτή χρήση έχει επιπτώσεις και στον τουρισμό και την ποιότητα ζωής, ενώ επιβαρύνει και με σημαντικό κόστος τους μηχανισμούς περισυλλογής απορριμμάτων».
Εν αρχή Αλόννησος
To Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, πριν ακόμα την έκδοση της προαναφερθείσας Οδηγίας, και σίγουρα πολύ πριν ασχοληθούν οι καθ’ύλην αρμόδιοι πολιτειακοί και επιχειρηματικοί φορείς, είχε αναδείξει το πρόβλημα της πλαστικής σακούλας και τα μέτρα που λάμβαναν ευρωπαϊκές και άλλες χώρες για τον περιορισμό της. Παράλληλα, είχε «επιστρατεύσει» για δύο συνεχόμενες χρονιές (2014 & 2015) την πανελλαδική εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, προκειμένου να φωτίσει το συγκεκριμένο ζήτημα, διοργανώνοντας δράσεις και διευρυμένη καμπάνια ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Το αμείωτο ενδιαφέρον και η σταθερή προσήλωση του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στη θεματική της πλαστικής σακούλας «μεταφράστηκε» με την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων και Ευρωπαϊκών έργων. Η αρχή έγινε με το «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», πρόγραμμα που η οργάνωση συν-υλοποιεί με τη MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, με τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας διανεμήθηκαν πάνινες τσάντες στους κατοίκους του νησιού, υλοποιήθηκαν δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλους τους μαθητές της Αλοννήσου και βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια διαβούλευσης με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, ενώ παράλληλα εφαρμόστηκε μια ευρεία γκάμα εργαλείων ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης. Το πρόγραμμα συνεχίζεται, με βασικό πλέον άξονα την παρακολούθηση της εξέλιξης και των αποτελεσμάτων του.
Και η Σκιάθος
Το καλό παράδειγμα της Αλοννήσου μεταλαμπαδεύθηκε σε ένα ακόμα νησί των Σποράδων κι από τον περασμένο Μάιο το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ξεκίνησε στη Σκιάθο το πρόγραμμα A.S.A.P. (Active Skiathos Against Plastic bag) το οποίο χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία BeMed – Beyond Plastic Med, το Ίδρυμα Thalassa, τον Δήμο Σκιάθου, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σκιάθος». Το πρόγραμμα, που θα υλοποιείται μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, έχει ήδη δείξει εξαιρετικά θετικά δείγματα, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας που δείχνει έτοιμη και αποφασισμένη να μειώσει δραστικά τη χρήση της πλαστικής σακούλας.
Παράλληλα, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό έργο LIFE DEBAG μαζί με το Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου, την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και την TERRA NOVA Ε.Π.Ε. Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική. Το εν λόγω έργο, που έχει ως βασικό πιλότο εφαρμογής των δράσεών του το νησί της Σύρου, αποσκοπεί στην ολιστική προσέγγιση του προβλήματος των πλαστικών σακουλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, μέσα από την υλοποίηση συνεχών δράσεων, που κορυφώθηκαν σε δύο «plastic bag free week», μία τον Ιούνιο του 2016 και μία τον Μάιο του 2017.
Τέλος, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επενδύει συστηματικά στη δικτύωση με αντίστοιχες εθνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών και μεθοδολογιών, τη μεταφορά γνώσης και επιστημονικών δεδομένων, τη διαμόρφωση συμμαχιών και πολιτικών που θα ασκήσουν την απαιτούμενη πίεση στα αρμόδια κέντρα λήψης αποφάσεων για γενναία βήματα προς τη μείωση της πλαστικής σακούλας.