Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΣτη Γυάρο το πρώτο θαλάσσιο καταφύγιο

Στη Γυάρο το πρώτο θαλάσσιο καταφύγιο

|

Η Γυάρος άλλοτε νησί εξορίας σήμερα είναι έτοιμο να γράψει ιστορία καθότι θα μετατραπεί στο πρώτο θαλάσσιο καταφύγιο άγριας ζωής στην Ελλάδα 

Γυάρος ή Γιούρα ένα νησί ανάμεσα σε Άνδρο – Σύρο και Κέα που μπορεί να είναι μικρό … το δέμας αλλά με τεράστια ιστορία, έστω κι εάν πονάει. Κι αυτό γιατί χρησιμοποιήθηκε σαν τόπος εξορίας στους ρωμαϊκούς χρόνους (!!!) αλλά και στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας από το 1947 μέχρι το 1952, από το 1955 μέχρι το 1961 και από το 1967 μέχρι το 1974. Σήμερα είναι ακατοίκητο αν και έχουν περάσει τουλάχιστον 22.000 εξόριστοι από τα χώματά του τις δεκαετίες του 40 και του 50. Απομεινάρια εκείνης της εποχής; Τα κτήρια των φυλακών…  Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκε  ως πεδίο βολής του Πολεμικού Ναυτικού, το 2002 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος αλλά το 2011 στο όνομα της ανάπτυξης αποχαρακτηρίστηκε με σκοπό την προώθηση επενδύσεων για αιολικά πάρκα στο νησί.

Και τώρα; Σύμφωνα με χθεσινό (29/01) δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αποτελεί το πρώτο θαλάσσιο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) στην Ελλάδα μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (24/12/2015).

Αυτό σημαίνει, όπως τονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF σε ανακοίνωσή της, πως θωρακίζεται μια μοναδική σε αξία περιοχή της Ελλάδας. Πρόκειται για μία απόφαση που «μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην προστασία της μεσογειακής φώκιας, σπάνιων θαλασσοπουλιών, όπως ο Μύχος, αλλά και ενός μοναδικού βυθού, το 50% του οποίου καλύπτεται από λιβάδια Ποσειδωνίας και τραγάνες».

Η Γυάρος, αναφέρει η οργάνωση, αποτελεί «καταφύγιο» για το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας, αλλά και μια από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα αποικίες ενός μοναδικού θαλασσοπουλιού, του Μύχου. Σε δήλωσή του μάλιστα ο διευθυντής τους WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλας συγχαίρει την αποκεντρωμένη διοίκηση για την απόφαση.

 «Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, το οποίο συντονίζει το WWF Ελλάς. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα άλλωστε έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας πρότυπης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής γύρω από την περιοχή Natura της Γυάρου που στοχεύει στην ανάδειξη της περιβαλλοντικής αξίας της περιοχής, στηρίζοντας τη βιώσιμη αλιεία και τις  τοπικές οικονομίες των νησιών Σύρου και Άνδρου» επισημαίνεται.

Όπως εξηγεί η περιβαλλοντική οργάνωση η απόφαση στοχεύει:

α) στη διατήρηση των σημερινών ρυθμών αναπαραγωγής του τοπικού πληθυσμού της μεσογειακή φώκιας, Monachus monachus. Η Γυάρος άλλωστε φιλοξενεί το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού του εμβληματικού αυτού είδους.

β) στη διατήρηση και προστασία των κρίσιμων ενδιαιτημάτων και των περιοχών τροφοληψίας του Μύχου (Puffinus yelkouan)

γ) στη διατήρηση και προστασία του οικοτόπου προτεραιότητας των λειμώνων Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica)

δ) στη διατήρηση και προστασία των υφάλων (τραγάνας) (Coralligene formations)

ε) στην προστασία των ιχθυαποθεμάτων της περιοχής.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE υλοποιείται από το WWF Ελλάς μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη ΜΟm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το ιταλικό ινστιτούτο Tethys.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Επιστροφή των Παραμυθιών: Τα παιδιά της Νάξου ανεβαίνουν στη σκηνή

Μια θεατρική παράσταση από το θερινό θεατρικό εργαστήριο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με πρωταγωνιστές τους μικρούς μας ήρωες.

Μικρές Κυκλάδες, ιδανική επιλογή στις προτιμήσεις των Γάλλων ταξιδιωτών

Η νέα τάση «μικρονησιών» κατακτά τους Γάλλους, με Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κουφονήσια να πρωταγωνιστούν στη λίστα του GenerationVoyage.

Νεκρός νεαρός φυσητήρας στις ακτές της Σάμου – Έρευνα για τα αίτια

Το μεγαλόπνοο θηλαστικό, μόλις τεσσάρων μέτρων, ξεβράστηκε νεκρό σε μία από τις σημαντικότερες μεταναστευτικές διόδους του Αιγαίου.

Πέθανε ο Τζόρτζιο Αρμάνι, ο απόλυτος θρύλος της μόδας έφυγε στα 91 του (video)

Ο Ιταλός σχεδιαστής που όρισε το σύγχρονο στιλ και μετέτρεψε το όνομά του σε παγκόσμιο brand, άφησε την τελευταία του πνοή στο Μιλάνο.

Νάξος: Ανακαινίσεις σε δύο σχολεία, οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται, τι αναφέρει ο κος Μαυρομμάτης

Με το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» προχωρούν έργα αναβάθμισης στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγγιδίων και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θαλλέλαιου, όπως ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Φώτης Μαυρομμάτης.

Πάρος: Στην κορυφή των διεθνών ταξιδιωτικών λιστών και το φθινόπωρο

Από την παγκόσμια πρωτιά στο Travel and Leisure μέχρι τις νέες διακρίσεις της Expedia και άλλων διεθνών Μέσων, η Πάρος συνεχίζει να προσελκύει ταξιδιώτες υψηλού επιπέδου και εκτός καλοκαιριού.

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Κέντρο Υγείας Αμοργού: Νέα παιδίατρος μετά από χρόνια αναμονής

Η κα Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ενισχύοντας τις υπηρεσίες υγείας για γονείς και παιδιά.

Web3 Staking; Τα κρυπτονομίσματα μπορούν στην πραγματικότητα να αποφέρουν παθητικό εισόδημα

Κερδίστε καθημερινά κέρδη μέσω staking. Προσκαλέστε μέλη της ομάδας να κερδίσουν ανταμοιβές πλατφόρμας.

Σλοβακία – Γερμανία: Πρεμιέρα με πολλά γκολ στο 1.72!

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Η «νατσιονάλμανσαφτ» ξεκινά με φαβορί κόντρα στη Σλοβακία

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου