Πέμπτη, 6 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΣτα... έξυπνα νησιά έρχεται ανάπτυξη

Στα… έξυπνα νησιά έρχεται ανάπτυξη

|

Στις 28 Μαρτίου έρχεται η υπογραφή της Διακήρυξης των «Έξυπνων Νησιών» με τη παρουσία και της Ελλάδας σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο μοντέλο για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών – Το πρόγραμμα Tilos σε πρωταγωνιστικό ρόλο 

Από το 2011 ακούμε συνεχώς για έξυπνα νησιά, έξυπνα δίκτυα για προσπάθεια γενικότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μπορέσουν κάποια στιγμή οι χώρες που έχουν δυνατότητα εκμετάλλευσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας να κάνουν πράξη αυτή την κίνηση… Και έτσι το 2011 μάθαμε για τα έξυπνα νησιά μέσα από ένα πρόγραμμα 40 εκατομμυρίων ευρώ με πρωταγωνιστή τον Αι Στρατή ενώ πληροφορηθήκαμε και την ύπαρξη του προγράμματος Τήλος (Tilos) με το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων να κερδίσει τα εύσημα ως το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου.

Κι έρχεται τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει ένα ακόμη βήμα επιπλέον… Και στις 28 Μαρτίου στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι νησιωτικών και περιφερειακών αρχών από την Ευρώπη θα υπογράψουν τη Διακήρυξη των Έξυπνων Νησιών, ένα κείμενο που σκοπό έχει να κινητοποιήσει υπέρ της παροχής πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης προς τα νησιά ώστε αυτά να μεταβούν σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που να προωθεί την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική ενσωμάτωση.

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν και η Ελλάδα και η Κύπρος και η πρωτοβουλία συνδέεται με την παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρθηκαν στα νησιά για έναν βιώσιμο ενεργειακό σχεδιασμό και σειρά δράσεων για τη μετάβαση σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο χαμηλού άνθρακα.

Το κείμενο θα υπογράψουν 117 μέλη και μεταξύ άλλων θα κινητοποιεί τα ευρωπαϊκά κράτη να φθάσουν και να ξεπεράσουν τους στόχους για το κλίμα που έχουν τεθεί για το 2020.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία συμπράξεων μεταξύ των κρατών για τη διαχείριση των φυσικών πόρων, την προώθηση των επενδύσεων και τη δημιουργία υποδομών που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Έξυπνα έργα

Στην πρωτοβουλία εντάσσονται διάφορα projects όπως είναι το E-ferry, το οποίο υποστηρίζεται από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία H2020 και αφορά στο σχεδιασμό και την κατασκευή ενός φέρρυ το οποίο είναι αποκλειστικά ηλεκτροκίνητο και δεν εκπέμπει ρύπους. Το συγκεκριμένο πλοίο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει επιβάτες, αυτοκίνητα και φορτηγά και θα μπορεί να διανύσει αρκετά μεγάλες αποστάσεις.

Ένα άλλο project, είναι το store, το οποίο επιτρέπει στην με τη χρήση υπηρεσιών ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας) για τη δημιουργία υποδομών αποθήκευσης ενέργειας. Στο ίδιο μήκος κύματος, το project WisGrid αφορά στα έξυπνα δίκτυα και τη διανομή ενέργειας προκειμένου να διασφαλιστεί επάρκεια και εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Σημειώνεται ότι το θέμα της ενέργειας αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τη νησιωτική Ελλάδα όπου το κόστος παραμένει υψηλό και τα εν λόγω προγράμματα επιδιώκουν να αναδείξουν εναλλακτικές επιλογές οικονομικότερης ενεργειακής κάλυψης της νησιωτικής χώρας.

Το πρόγραμμα ΤΗΛΟΣ  (TILOS)

Το πρόγραμμα TILOS έχει ενταχθεί στο Horizon 2020, το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την καινοτομία, λαμβάνοντας κατά τη φάση της αξιολόγησης την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα.

Αφορά στην εγκατάσταση υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας από μικρής κλίμακας ΑΠΕ (ένα μεσαίου μεγέθους φωτοβολταϊκό πάρκο και μια μικρή ανεμογεννήτρια) σε συνδυασμό με συσσωρευτές (μπαταρίες) που θα εξομαλύνουν τις διαφορές ανάμεσα στη μεταβλητή παραγωγή από τις ΑΠΕ και την πραγματική ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια των κατοίκων. Με αυτό τον τρόπο το νησί θα καταστεί ενεργειακά αυτόνομο ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα έξυπνο, αυτόνομο νησιωτικό δίκτυο το οποίο θα εξυπηρετεί την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σύρος – ITB: Προβολή της “Αρχόντισσας” ως αυθεντικός και ποιοτικός προορισμός

Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης για τη συμμετοχή του στην ITB του Βερολίνου - Τι αναφέρει η κα Χριστιάννα Πάπιτση

Attica Group: Στο δρόμο για την .. ανακύκλωση το “Κρήτη ΙΙ”

Το «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» πουλήθηκε και αναχωρεί από την ντάνα της Ελευσίνας για τα διαλυτήρια και για ανακύκλωση. - Η τιμή πώλησής του

Πρόταση Ημέρας: Πίτσα “λευκή¨ με μανιτάρια και … μπροκολίνα

Μία άλλη πίτσα. Μας έρχεται από την Ιταλία με την αρωγή του "Γαστρονόμου" και βασίζεται στο "λευκό"

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διώξεις σε 100 υπόπτους για απάτη (!!!)

Ασκήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και αφορούν την εκταμίευση ποσού 2,9 εκατ. ευρώ με βάση πλαστές αιτήσεις.

Σίφνος – Δήμος: Συναντήσεις στην Αθήνα με παράγοντες του Υπουργείο Περιβάλλοντος

Συνάντηση Δημάρχου Σίφνου και Ομάδας Εργασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - ποια θέματα έπεσαν στο τραπέζι

Τέμπη – Σύρος: Κάλεσμα φοιτητών για κινητοποίηση την Παρασκευή

Σύρος - Φοιτητικός Σύλλογος: "Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ώστε το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί, νέα μαζική κινητοποίηση Παρασκευή 7/3 και ώρα 18:00 στην Πλατεία Μιαούλη"

Express Skopelitis: Στο δρόμο για τα Αμπελάκια της Σαλαμίνας

Το Express Skopelitis εδώ και μερικές ημέρες είναι εκτός .. δράσης ελέω ετήσιας ακινησίας.. Προορισμός τα Αμπελάκια και η ξεκούραση

Νόμπελ Ειρήνης 2025: 338 υποψήφιοι, ανάμεσά τους Τραμπ, Γκουτέρες και Πάπας

Οι υποψηφιότητες για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης ανέρχονται σε 338, εκ των οποίων 244 φυσικά πρόσωπα και 94 οργανώσεις

Καστράκι: Πωλείται ακίνητο με μικρή αυλή κοντά στη θάλασσα

Ακίνητο πωλείται στο Καστράκι - Διαθέτει αυλή και είναι σε απόσταση .. αναπνοής από τη θάλασσα (δείτε εντός πληροφορίες)

Σύρος: Καίγεται (ανεξέλεγκτα) η περιοχή Κοράκι, κοντά στο ΧΥΤΑ

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Κοράκι - Ισχυρές δυνάμεις για τη κατάσβεση ενώ δυσχεραίνουν τις προσπάθειες πυροσβεστών οι δυνατοί άνεμοι

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Τέμπη : Ηχηρό μήνυμα από την πανέμορφη Ηρακλειά (photos)

Ούτε στην Ηρακλειά ξεχνούν - Και το Μήνυμα τους ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση (Photos)

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

ΑΜΣ Φιλωτίου: Αγιοβασιλόπιττα αφιερωμένη σε Δημήτρη Ημελλο και Μαργαρίτα Οικονομοπούλου

Την Αγιοβασιλόπιττα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος - Ποιοι έδωσαν το "παρών" (φωτογραφίες)

Δυτικές Κυκλάδες: Χωρίς πλοίο (“Αικατερίνη Π”) για δύο ημέρες λόγω τεχνικού προβλήματος

Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. το χρονικό διάστημα 4-5 Μαρτίου λόγω τεχνικού προβλήματος

Υπόθεση “Blue Horizon”: Ποινές κάθειρξης 12 και 7 ετών σε Υπαρχο και Πλοίαρχο για το θάνατο του Αντώνη Καργιώτη

Θάνατος Αντώνη Καργιώτη: Πολυετείς ποινές στους καταδικασθέντες - Απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής της ποινής έως την εκδίκαση της έφεσης

Τέμπη – Νάξος: Χιλιάδες κατέκλυσαν την πλατεία Μανδηλαρά, ανατριχίλα όταν ακούστηκαν τα ονόματα των θυμάτων (video – photos)

Χωρίς προηγούμενo η πρωτοφανής σημερινή (28/02) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νάξο για την τραγωδία των Τεμπών (δείτε φωτογραφίες και video)

Φιλώτι: Η σημασία του εθίμου των κουδουνάτων και το .. παράπονο

Τι είναι οι Κουδουνάτοι για τους κατοίκους του Φιλωτίου - Η αναφορά στη κτηνοτροφία και τη παράδοση

Καστράκι: Πωλείται ακίνητο με μικρή αυλή κοντά στη θάλασσα

Ακίνητο πωλείται στο Καστράκι - Διαθέτει αυλή και είναι σε απόσταση .. αναπνοής από τη θάλασσα (δείτε εντός πληροφορίες)