Τετάρτη, 21 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΣτα 1340 ευρώ για τη Δονούσα το μηνιαίο κόστος κάθε μεγαβατώρας το...

Στα 1340 ευρώ για τη Δονούσα το μηνιαίο κόστος κάθε μεγαβατώρας το 2017

|

«Ηλεκτροσόκ» προκαλεί το κόστος παραγωγής ρεύματος για τα νησιά – Το ρεκόρ ανήκει στο Αγαθονήσι αλλά και η Δονούσα δεν πάει πίσω – Από τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ προκύπτει πως κάθε μεγαβατώρα κόστισε από 2,5 έως και 27 φορές υψηλότερα της Οριακής Τιμής Συστήματος – Το 2019 θα γίνει η διασύνδεση Νάξου – Πάρου και Νάξου – Μυκόνου… Έως τότε; Υπομονή 

Κάθε μέρα μιλάμε για το ηλεκτρικό ρεύμα. Για τις διακοπές ή τις πτώσεις τάσης που ελέω της αύξησης στη ζήτηση είναι καθημερινότητα πλέον και δημιουργούν ουκ ολίγα προβλήματα. Και οι κάτοικοι στα νησιά αγωνιούν… Πότε θα μπορέσουν να εργαστούν χωρίς το φόβο της διακοπής ρεύματος. Και κυρίως πότε θα μειωθεί το κόστος. Το οποίο είναι μεγάλο. Και αυτό αποδεικνύεται μέσα από τα δελτία εκκαθάρισης που εκδίδει ο ΔΕΔΔΗΕ σε μηνιαία βάση και «ακτινογραφούν» με ποιον τρόπο η παραγωγή κάθε μεγαβατώρας (MWh) ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες ενέργειας (λειτουργούν με πετρέλαιο) επιβαρύνει κάθε χρόνο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τους λογαριασμούς όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη χώρα, μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).  Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που τα συγκεκριμένα εργοστάσια είναι «πρωταθλητές» στην εκπομπή ρύπων, ενώ κάθε καλοκαίρι λειτουργούν στα όριά τους για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση σε ρεύμα, λόγω του τουρισμού.

Η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ανέλυσε ενδεικτικά τα στοιχεία του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για το πρώτο εξάμηνο του 2017, υπολογίζοντας τον μέσο όρο για το πλήρες κόστος παραγωγής των συμβατικών μονάδων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, στο οποίο εκτός από τα έξοδα καυσίμου περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη συντήρηση των μονάδων ή τις υπόλοιπες απαιτούμενες επενδύσεις.

Από την ανάλυση προέκυψε πως κάθε μεγαβατώρα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά κοστίζει από 2,5 έως και 27 (!) φορές περισσότερο από την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) στο διασυνδεδεμένο δίκτυο το ίδιο χρονικό διάστημα. Έτσι, τη στιγμή που ο μέσος όρος της ΟΤΣ για το πρώτο εξάμηνο του 2017 ήταν 53,1 ευρώ ανά MWh, δηλαδή οι παραγωγοί ηλ. ενέργειας αμείφθηκαν κατά μέσο όρο με 53,1 ευρώ για την έγχυση κάθε μεγαβατώρας στο διασυνδεδεμένο σύστημα, κάθε MWh στο Αγαθονήσι κόστισε κατά μέσο όρο 1.437 ευρώ και στη Δονούσα 1.340 ευρώ – τα δύο νησιά με τις υψηλότερες τιμές, από τα 32 που διαθέτουν αυτόνομο ηλεκτρικό δίκτυο.

Με κριτήριο το κόστος ανά μεγαβατώρα, τα μεγαλύτερα ποσά αφορούν αραιοκατοικημένα νησιά (Αντικύθηρα, Οθωνοί), ενώ στις αμέσως επόμενες θέσεις υπάρχει μία διασπορά του κόστους από 250 έως και 750 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με νησιά όπως η Ανάφη (725 ευρώ), η Αμοργός (396 ευρώ), η Μύκονος (334 ευρώ) και η Σέριφος (315 ευρώ). Στον αντίποδα, στις δύο τελευταίες βρίσκονται η Κως (147 ευρώ) και η Πάρος (146 ευρώ), με 2,7 μεγαλύτερο κόστος από την ΟΤΣ.

Ωστόσο, η τιμή ανά «μονάδα» ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι αντιπροσωπευτικός δείκτης για την επιβάρυνση κάθε νησιού στο συνολικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής στις μη διασυνδεδεμένες περιοχές, αφού η επιβάρυνση εξαρτάται και από τις μεγαβατώρες που αυτό «έκαψε» στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έτσι, για παράδειγμα, η συνολική επιβάρυνση από τους κατοίκους στο Αγαθονήσι, που κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 60 μεγαβατώρες κάθε μήνα, είναι πολύ μικρότερη από την Κω, οι ενεργειακές ανάγκες της οποίας ήταν πολλαπλάσιες, αγγίζοντας μηνιαίως τις 23.257 MWh κατά μέσο όρο στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Επομένως, με κριτήριο το μέσο μηνιαίο κόστος κάλυψης των ενεργειακών αναγκών κάθε νησιού, η παραπάνω λίστα ανατρέπεται, φέρνοντας στην πρώτη θέση (και με διαφορά) την Κρήτη, με 34,46 εκατομμύρια ευρώ. Εξάλλου, σύμφωνα με μελέτη του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στην Κρήτη καταλήγουν ετησίως πάνω από 300 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των ΥΚΩ. Την πρώτη τετράδα συμπληρώνουν η Ρόδος (9,11 εκατ.), η Κως (3,42 εκατ.) και η Μυτιλήνη (3,14 εκατ.). Αντίθετα, το αντίστοιχο ποσό για το Αγαθονήσι είναι περίπου 87.000 ευρώ. Ανεξάρτητα από την κατάταξη κάθε επιμέρους νησιού, το συνολικό μέσο μηνιαίο κόστος και για τα 32 νησιά αγγίζει περίπου τα 69,43 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τα 833 εκατ. τον χρόνο. Μάλιστα, στην πραγματικότητα είναι υποεκτιμημένο, αφού από το πρώτο εξάμηνο λείπουν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, δύο μήνες που η κατανάλωση ρεύματος είναι αρκετά αυξημένη προς τα πάνω, λόγω του τουρισμού.

Επομένως, με δεδομένο πως πάνω από το 80% των εσόδων από τις ΥΚΩ πηγαίνει στην κάλυψη του κόστους της ειδικής τιμολόγησης των κατοίκων και των επιχειρήσεων των νησιών, εξηγείται γιατί το σχετικό κονδύλι ξεπερνά κάθε έτος τα 800 εκατομμύρια. Εξηγεί επίσης γιατί θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν υλοποιηθεί τουλάχιστον οι δύο βασικές λύσεις που θα το περιόριζαν δραστικά, δηλαδή η διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Στην πραγματικότητα, μάλιστα, μερικά χρόνια νωρίτερα το νούμερο αυτό ήταν αισθητά μεγαλύτερο, λόγω των υψηλότερων τιμών του «μαύρου χρυσού» και, κατά συνέπεια, του καυσίμου των μονάδων. Χαρακτηριστικό είναι πως για τα έτη 2012-2015, αν και η ΔΕΗ ΔΕΗ εισέπραξε μέσω των ΥΚΩ 2,49 δισ. ευρώ, το ποσό αυτό δεν κάλυψε πλήρως τα κόστη της για την ηλεκτροδότηση των νησιών. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγηση που απέστειλε πρόσφατα στο ΥΠΕΝ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προσδιορίζει στα 360 εκατ. τα χρήματα που θα πρέπει να λάβει επιπλέον η δημόσια επιχείρηση. Η ίδια η ΔΕΗ εκτιμά πως η υποανάπτυξη είναι ακόμη μεγαλύτερη, αγγίζοντας τα 735,09 εκατ. ευρώ.

Διασυνδέσεις

Η Άνδρος και η Τήνος απουσιάζουν από τον κατάλογο των 32 νησιών με αυτόνομο ηλεκτρικό σύστημα, καθώς ήδη τροφοδοτούνται από το διασυνδεδεμένο σύστημα, μέσω καλωδίου 150kV που συνδέει την Άνδρο με τη Νότια Εύβοια. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η τροφοδοσία και άλλων νησιών των Κυκλάδων από το ηπειρωτικό δίκτυο: σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2018-2027, εντός του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, με τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο, καθώς και με την Πάρο, τη Μύκονο και την Τήνο.

Μάλιστα, με την ολοκλήρωσή της, οι πετρελαϊκές μονάδες θα τεθούν σε «ψυχρή εφεδρεία», αφού οι ανάγκες των νησιών θα καλύπτονται από το διασυνδεδεμένο σύστημα. Στο έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα υπάρξει και δεύτερη φάση, με σκοπό τη δημιουργία εναλλακτικών συνδέσεων, ώστε να μη διακόπτεται η τροφοδοσία των νησιών στην περίπτωση που υπάρξει βλάβη σε κάποιο από τα προϋπάρχοντα καλώδια. Ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι θα τεθεί σε λειτουργία το αργότερο το 2019, ενώ θα περιλαμβάνει τις συνδέσεις Πάρου – Νάξου και Νάξου – Μυκόνου, όπως και την αναβάθμιση της καλωδιακής σύνδεσης της Άνδρου με τη Νότια Εύβοια. Επίσης, προβλέπεται και τρίτη φάση, με την πόντιση και του δεύτερου καλωδίου Λαυρίου – Σύρου, για μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Όσον αφορά την Κρήτη, στην οποία αντιστοιχεί περίπου το 50% του κόστους ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, ο ΑΔΜΗΕ προβλέπει πως η λεγόμενη «μικρή διασύνδεση» (σύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου) θα ολοκληρωθεί το 2020. Η «μεγάλη διασύνδεση» (σύνδεση Κρήτης – Αττικής) αναμένεται να είναι έτοιμη στα τέλη του 2023. Η σύνδεση των Κυκλάδων θεωρείται ότι μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση της τάξης των 25-30 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ η «μικρή διασύνδεση» της Κρήτης κατά 140 εκατ. ευρώ ετησίως.

Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), μέσα στον Σεπτέμβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα ανακτηθούν τα ποσά που οφείλονται στη ΔΕΗ για τις υπηρεσίες ΥΚΩ των ετών 2012-2015. Για τις όποιες αποφάσεις, όπως είναι φυσικό, θα ληφθεί υπ’ όψιν η εισήγηση της ΡΑΕ, η οποία δεν περικόπτει απλώς το ποσό στα 360 εκατ. ευρώ, από τα 735,09 εκατ. που διεκδικεί η δημόσια επιχείρηση, αλλά προτείνει ένα πολύ μεγάλο μέρος να καλυφθεί με τη μείωση κατά 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Παρ’ όλο που η εισήγηση έχει γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Ενέργειας, το συγκεκριμένο σκέλος αφορά άμεσα και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η μείωση του ΕΦΚ «μεταφράζεται» σε απώλεια δημόσιων εσόδων της τάξης των 90-100 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» και το ΥΠΟΙΚ, βρίσκοντας ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν την «τρύπα», για τα οποία μάλιστα θα πρέπει να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη και των εκπροσώπων των θεσμών.

Στην περίπτωση πάντως που υλοποιηθεί το παραπάνω σενάριο, τότε θα είναι περιορισμένο το ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ. Μάλιστα, με δεδομένο πως η ανάκτηση των 360 εκατ. θα ολοκληρωθεί το 2022, ενώ στο μεταξύ θα έχει τεθεί σε λειτουργία η διασύνδεση των Κυκλάδων αλλά και η «μικρή διασύνδεση» της Κρήτης, η επιβάρυνση στους λογαριασμούς θα είναι εξαιρετικά μικρή. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πόσο θα κοστίσει φέτος ένα ταξίδι στις Κυκλάδες για μια τετραμελή οικογένεια;

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μειώνουν τις τιμές ενόψει καλοκαιριού – Παραμένει υψηλό το κόστος για οικογένειες και παρέες παρά τις προσφορές

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης σε Πισίνα: Πρεμιέρα με δύο χάλκινα μετάλλια για την Ελλάδα

Με δύο παγκόσμια ρεκόρ και ελληνικό χρώμα στο βάθρο, η πρεμιέρα του 15ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ελεύθερης Κατάδυσης Πισίνας στο ΟΑΚΑ

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πεντάωρη διακοπή ρεύματος αύριο (22/05) στην Κωμιακή

Πολύωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Πέμπτη (22/05) στην Κωμιακή. Ποιος ο λόγος;

«Πνίγονται» από τουρίστες: Στη Ζάκυνθο η μεγαλύτερη τουριστική πίεση στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού οργανισμού «Which?», η Ζάκυνθος έχει αναλογία 150 τουριστών για κάθε κάτοικο – Η Αθήνα στη δεύτερη θέση με τη μεγαλύτερη τουριστική πυκνότητα στην Ευρώπη

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος το Σάββατο 24 Μαΐου σε περιοχές της Χώρας Νάξου

Απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ θα προκαλέσουν διακοπή ρεύματος το πρωί του Σαββάτου – Αναλυτικά οι περιοχές

Στη Ρίγα η ελληνική αποστολή για το Eurobasket 2029, “παρών” και ο Γιάννης Βρούτσης

Η Ελλάδα διεκδικεί τη διοργάνωση με ισχυρή πολιτική και αθλητική εκπροσώπηση – Κρίσιμη η απόφαση της FIBA στις 22 Μαΐου

Ο Νικόλας Πιτταράς και τα “κορίτσια” του: Μια τυροκομική ιστορία από το Κουρουνοχώρι που μυρίζει Νάξο

Από τη στάνη στο πιάτο: Ο Νικόλας Πιτταράς φτιάχνει τυριά με την ψυχή του, σέβεται τη γη, τιμά τα ζώα του και αποτυπώνει στα προϊόντα του το γνήσιο ναξιώτικο γευστικό αποτύπωμα

Ιος: Στην κορυφή των κορυφαίων παραλιών της Ευρώπης για το καλοκαίρι 2025

Διεθνής διάκριση για την Ίο από το γερμανικό blog Zauberhaft Reisen – Στην 1η θέση της λίστας με τους 10 καλύτερους παραθαλάσσιους προορισμούς της Ευρώπης

Νάξος: “Το μέρος που με διάλεξε και το διάλεξα κι εγώ”

Η Στέλλα Νικολάκη γράφει για την δική της Νάξο...

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Κυριακή 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Μιχ. Πολυτάρχου: Γράφει ιστορία, νέο πρωτάθλημα, νέα άνοδος (!!!)

Ο Ναξιώτης αρχηγός οδηγεί τη Δάφνη Δαφνίου στη National League 1 με ηγετική εμφάνιση και 19 πόντους στον τελικό

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Κυκλάδες και “Γαλάζιες Σημαίες 2025”: 28 βραβευμένες παραλίες, απούσα η Νάξος (πίνακας)

Η Ελλάδα διατηρεί τη 2η θέση παγκοσμίως, οι Κυκλάδες βραβεύονται με 28 παραλίες, αλλά η Νάξος παραμένει εκτός λίστας παρά την ομορφιά και την καθαρότητα των ακτών της