Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΣοκ... Καταναλώσαμε τους πόρους της Γης σε μόλις 212 ημέρες

Σοκ… Καταναλώσαμε τους πόρους της Γης σε μόλις 212 ημέρες

|

Πιο νωρίς από ποτέ φέτος η μέρα υπέρβασης της Γης – Καταναλώσαμε όλους τους πόρους σε 212 μέρες

Η ανθρωπότητα καταναλώνει τους πόρους του πλανήτη μας σε ολοένα αυξανόμενο ρυθμό και σε πιο καταστροφικές ποσότητες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι έχουμε καταναλώσει άνθρακα, τρόφιμα, νερό, φυτικές ίνες, γη και ξυλεία  ενός έτους σε μόλις 212 ημέρες. Ως αποτέλεσμα, η ημέρα της υπέρβασης για τη Γη, η οποία σηματοδοτεί το σημείο κατά το οποία η κατανάλωση ξεπερνά την ικανότητα αναγέννησης της φύσης, ορίζεται φέτος η 1η Αυγούστου, και αυτό είναι το πιο νωρίς που έχει καταγραφεί ποτέ.

Για να διατηρήσουμε την τρέχουσα ανάγκη μας για πόρους, θα χρειαζόμασταν 1,7 πλανήτες σαν τη Γη, σύμφωνα με το Global Footprint Network, έναν διεθνή ερευνητικό οργανισμό που κάνει την ετήσια αξιολόγηση. Η υπέρβαση ξεκίνησε στη δεκαετία του 1970, όταν η αύξηση των πληθυσμών και η αύξηση των μέσων απαιτήσεων ώθησαν την κατανάλωση πέρα από ένα βιώσιμο επίπεδο. Από τότε, η ημέρα κατά την οποία η ανθρωπότητα έχει σπάσει τον ετήσιο πλανητικό προϋπολογισμό της, έχει προχωρήσει.

Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα lifo.gr πριν από τριάντα χρόνια, η υπέρβαση έγινε στις 15 Οκτωβρίου. Είκοσι χρόνια πριν στις 30 Σεπτεμβρίου. Πριν από δέκα χρόνια, στις 15 Αυγούστου. Υπήρξε μια σύντομη επιβράδυνση, αλλά ο ρυθμός έχει επιταχυνθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Στις τρέχουσες τάσεις, το επόμενο έτος θα μπορούσε να φέρει τη μέρα αυτή τον Ιούλιο.

Η κατάσταση είναι αντιστρέψιμη. Η έρευνα της ομάδας δείχνει ότι η πολιτική δράση είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τις μεμονωμένες επιλογές. Παρατηρεί, για παράδειγμα, ότι η αντικατάσταση του 50% της κατανάλωσης κρέατος με χορτοφαγική διατροφή θα καθυστερούσε την ημερομηνία υπέρβασης κατά πέντε ημέρες. Οι βελτιώσεις της αποδοτικότητας στον τομέα των κατασκευών και της βιομηχανίας θα μπορούσαν να το κάνουν κατά τρεις εβδομάδες και μια μείωση κατά 50% της συνιστώσας άνθρακα  θα έδινε πρόσθετους τρεις μήνες αναπνοής.

Στο παρελθόν, οι οικονομικές επιβραδύνσεις – οι οποίες τείνουν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας – έχουν επίσης μετατοπίσει τον οικολογικό προϋπολογισμό προς μια θετική κατεύθυνση.

Η οικονομική κρίση για την περίοδο 2007-08 έκανε την ημερομηνία να έρθει πέντε ημέρες αργότερα.

Ξεχωριστές επιστημονικές μελέτες κατά το παρελθόν έτος αποκάλυψαν ότι το ένα τρίτο της γης έχει υποβαθμιστεί έντονα, ενώ τα τροπικά δάση απορροφούν λιγότερο άνθρακα.

Οι επιστήμονες έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία του για τον ολοένα και πιο ασταθή καιρό, ιδιαίτερα στην Αρκτική, και τις ανησυχητικές μειώσεις των πληθυσμών των μελισσών και άλλων επικονιαστών, οργανισμοί απαραίτητοι για τις καλλιέργειες.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Naxos Summer Camp 2025: Καλοκαίρι γεμάτο θάλασσα, παιχνίδι και νέες εμπειρίες!

Από 30 Ιουνίου στον Άη Γιώργη – Κολύμβηση, survivor games, ποδόσφαιρο, ζωγραφική, χορός και πολύ γέλιο για παιδιά 4-14 ετών!

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Τιμώντας την Παναγία και τους Ήρωες της Κινάρου

Η Αμοργός γιορτάζει με τέχνη, μουσική και μνήμη — Ένα τριήμερο πολιτιστικής συγκίνησης από 7 έως 9 Ιουνίου

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Ιστορικό μυθιστόρημα με την υπογραφή του Γ. Καστελλάνου

Μια πρώτη συγγραφική εμφάνιση που εντυπωσιάζει με ιστορικό βάθος και λογοτεχνική ωριμότητα

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.