Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΣίφνος: Το παράπονο του Δήμου για τα .. ένοχα μυστικά στο βυθό

Σίφνος: Το παράπονο του Δήμου για τα .. ένοχα μυστικά στο βυθό

|

Η ανοιχτή επιστολή από το Δήμο Σίφνου σχετικά με τα .. ένοχα μυστικά που κρύβει ο βυθός στο νησί των Δυτικών Κυκλάδων  

Πριν από μερικές ημέρες μέσα από το πρακτορείο Reuters δόθηκαν στη δημοσιότητα με τίτλο “Μια θάλασσα από σκουπίδια….” μία σειρά φωτογραφιών του Στέλιου Μίσινα, ο οποίος βούτηξε στον βυθό των ελληνικών θαλασσών. Και αποκάλυψε τα «ένοχα μυστικά» που κρύβει ο βυθός στη Σαλαμίνα, αλλά και σε Σίφνο και Θάσο, δύο νησιά που κάθε καλοκαίρι αποτελούν πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο. Πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, δοχεία, τενεκέδες, κουτάκια μπύρας, λάστιχα αυτοκινήτων, καρέκλες, άγκυρες και άλλα μεταλλικά αντικείμενα, ακόμη και ηλεκτρικές συσκευές, όπως φούρνοι μικροκυμάτων, βρίσκονται στον πυθμένα των ελληνικών θαλασσών, απόδειξη της έλλειψης σεβασμού προς το περιβάλλον.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Δήμου Σίφνου… Και με ανοιχτή επιστολή που υπογράφει ο Δήμαρχος κος Ανδρέας Μπαμπούνης αλλά και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κος Γιώργος Τρούλος δίνεται εξήγηση σχετικά με τα όσα αφορούν το νησί των Δυτικών Κυκλάδων. Και αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ”  βλέποντας λοιπόν τις εικόνες που τράβηξε ο φωτογράφος κ. Στέλιος Μίσινας, κινητοποιηθήκαμε άμεσα και πραγματοποιήσαμε σχετικό έλεγχο στον βυθό των παραθαλάσσιων οικισμών μας και όντως εντοπίσαμε και το παλιό ρεμέτζο (λάστιχο φορτηγού αυτοκινήτου γεμισμένο με τσιμέντο που χρησιμοποιούσαν οι αλιείς για την ασφαλή μόνιμη πρόσδεση των σκαφών τους), καθώς και το παλιό ηλεκτρικό κουζινάκι που είδαμε σε μία από τις εικόνες. Δυστυχώς, στους κανόνες υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και εννοούμε κάποιους ασυνείδητους πολίτες, τους οποίους σαφώς πρέπει να εντοπίσουμε, ώστε να τιμωρηθούν παραδειγματικά!”

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει: ” Με αισθήματα πραγματικής κατάπληξης, συνάμα δε και θλίψης, παρακολουθήσαμε αυτή την εβδομάδα δημοσίευμα το οποίο αναπαρήγαν έγκριτα ειδησεογραφικά sites σχετικά με σκουπίδια των ελληνικών θαλασσών μέσα από τον φακό του Reuters, στο οποίο αναφέρεται ότι «ο βυθός του νησιού μας κρύβει ένοχα μυστικά»!

Με την παρούσα επιστολή δεν προσπαθούμε να δικαιολογηθούμε, απλά να εκφράσουμε το παράπονό μας… Από την εποχή ευρωπαίων περιηγητών στη Σίφνο των προηγούμενων αιώνων, μέχρι και σήμερα, γίνεται ιδιαίτερη μνεία για την καθαριότητα και τη νοικοκυροσύνη των κατοίκων της. Είναι γνωστό σε όλους, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας, ότι η καθαριότητα είναι θέμα παράδοσης για τη Σίφνο. Είναι το σήμα κατατεθέν της!

Δήμος, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, Λιμεναρχείο, Σύλλογοι, φορείς και οι κάτοικοί της, φροντίζουν για την καθαριότητά της και την προστασία του περιβάλλοντός της, ανελλιπώς και μέσω διαφόρων δράσεων (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, Lets do it GREECE, πρωτοβουλία από το 2015 και εκστρατεία για τη «μείωση της πλαστικής σακούλας» από το 2016 κ.ά.), αλλά και μέσω των ετήσιων πολλαπλών προγραμματισμένων καθαρισμών του συνόλου του νησιού μας (οικισμών, ακτών, μονοπατιών, βυθού, μοναστηριών, ξωκλησιών κ.ά.), πλην της τυπικής καθημερινής καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων. Συγκεκριμένα δε, επί σειράς ετών πραγματοποιείται ετήσιος καθαρισμός του βυθού των παραθαλάσσιων οικισμών μας, από επαγγελματίες, καθώς και από εθελοντές δύτες.

Βλέποντας λοιπόν τις εικόνες που τράβηξε ο φωτογράφος κ. Στέλιος Μίσινας, κινητοποιηθήκαμε άμεσα και πραγματοποιήσαμε σχετικό έλεγχο στον βυθό των παραθαλάσσιων οικισμών μας και όντως εντοπίσαμε και το παλιό ρεμέτζο (λάστιχο φορτηγού αυτοκινήτου γεμισμένο με τσιμέντο που χρησιμοποιούσαν οι αλιείς για την ασφαλή μόνιμη πρόσδεση των σκαφών τους), καθώς και το παλιό ηλεκτρικό κουζινάκι που είδαμε σε μία από τις εικόνες. Δυστυχώς, στους κανόνες υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και εννοούμε κάποιους ασυνείδητους πολίτες, τους οποίους σαφώς πρέπει να εντοπίσουμε, ώστε να τιμωρηθούν παραδειγματικά!

Κλείνοντας, και στο πλαίσιο της προσπάθειας του νησιού μας για την συνέχιση της παράδοσης της καθαριότητας και της καλής του εικόνας, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας, κάνουμε παράκληση στους συμπατριώτες και τους ξένους επισκέπτες της Σίφνου να γίνουν αρωγοί της προσπάθειάς μας αυτής και σε περίπτωση που παρατηρήσουν στο μέλλον παρόμοιες εικόνες, όπως ενημερώνουν το γραφείο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σίφνου (ΔΗΚΕΣ), που βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού μας, τις Καμάρες, έτσι ώστε να προχωράμε σε άμεσο έλεγχο και φροντίδα!”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)