Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣίφνος: Παραδόθηκε το πρώτο βοτανικό πάρκο στο νησί

Σίφνος: Παραδόθηκε το πρώτο βοτανικό πάρκο στο νησί

|

Είναι γεγονός… Και η Σίφνος για μία ακόμη φορά δείχνει το δρόμο…

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σίφνου σε συνεργασία με το Cyclades Preservation Fund που είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων σε πέντε Κυκλαδονήσια το φθινόπωρο του 2021, και με τον νικητή του διαγωνισμού κ. Κωνσταντίνο Φαφαλιό, πραγματοποίησαν δράση γνωριμίας και ευαισθητοποίησης για την χλωρίδα του νησιού την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023.

Η ιδέα που αφορούσε στην καταγραφή, ταυτοποίηση και σηματοδότηση φυτών της περιοχής σχεδιάστηκε όλο το διάστημα που μεσολάβησε σε συνεργασία με την βιολόγο κ. Ράνια Παπακώστα, τον γεωπόνο κ. Νικηφόρη Κάραβο, τον κ. Μάριο Λέβι που ασχολείται με την περμακουλτούρα στη Σίφνο, τον φωτογράφο κ. Χρήστο Ασημακόπουλο και πραγματοποιήθηκε με την δασκάλα κ. Σοφία Σκυλίτση, το δάσκαλο κ. Σωτήρη Μητσιάκο, τις μαθήτριες και τους μαθητές της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σίφνου που τοποθέτησαν μικρές καλαίσθητες πινακίδες στα φυτά ώστε να μπορούν να τα αναγνωρίζουν οι περιπατητές του πολυσύχναστου μονοπατιού που αρχίζει από τα Φυρόγια, βρίσκεται μέσα στην περιοχή Νατούρα 2000 της Σίφνου και οδηγεί σε αρκετούς διαφορετικούς προορισμούς (Προς Άγιο Ανδρέα, Προφήτη Ηλία, Βαθύ, Τόσο Νερό, Παναγιά του Νήλιου, Μαύρο χωριό…).

Στην αρχή του μονοπατιού τοποθετήθηκε μεγάλη επεξηγηματική πινακίδα και στην διαδρομή μικρότερες πινακίδες που δείχνουν τις φωτογραφίες του κάθε φυτού και αναφέρουν την λατινική ονομασία, την κοινή ελληνική και την ονομασία στην ντοπιολαλιά- όπου υπήρχε.

Έχουν ταυτοποιηθεί και φωτογραφηθεί 33 διαφορετικά φυτά και σήμερα τοποθετήθηκαν οι περισσότερες από τις ταμπελίτσες στα φυτά που υπάρχουν αυτή την εποχή στο μονοπάτι με σκοπό την ολοκλήρωση του ως τον προσεχή χειμώνα με την τοποθέτηση και των φθινοπωρινών και χειμωνιάτικων φυτών.

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία,
@ τις εκπροσώπους του Cyclades Preservation Fund που ταξίδεψαν για το σκοπό αυτό στη Σίφνο: την κ. Νάσια Κασσελά, Διεθύντρια Προγραμμάτων και την κ. Ειρήνη Καραθάνου, Υπεύθυνη Θαλασσιών προγραμμάτων,

@ την διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Σίφνου κ. Κατερίνα Γαβαθοπούλου

@ όλους όσοι προαναφέρθηκαν ή βοήθησαν με κάθε τρόπο στην πραγματοποίηση του 1ου Βοτανικού Μονοπατιού της Σίφνου με την ευχή σύντομα να ακολουθήσουν κι άλλα!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Naxos Summer Camp 2025: Καλοκαίρι γεμάτο θάλασσα, παιχνίδι και νέες εμπειρίες!

Από 30 Ιουνίου στον Άη Γιώργη – Κολύμβηση, survivor games, ποδόσφαιρο, ζωγραφική, χορός και πολύ γέλιο για παιδιά 4-14 ετών!

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Τιμώντας την Παναγία και τους Ήρωες της Κινάρου

Η Αμοργός γιορτάζει με τέχνη, μουσική και μνήμη — Ένα τριήμερο πολιτιστικής συγκίνησης από 7 έως 9 Ιουνίου

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Ιστορικό μυθιστόρημα με την υπογραφή του Γ. Καστελλάνου

Μια πρώτη συγγραφική εμφάνιση που εντυπωσιάζει με ιστορικό βάθος και λογοτεχνική ωριμότητα

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.