Την συνδρομή εναέριων μέσων για τη φωτιά που καίει επί σχεδόν ένα μήνα το όρος Όρβηλος ζητά ο δήμος Σιντικής, απευθύνοντας έγγραφο με τα αιτήματά του στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μην αναβιώσει ο εφιάλτης και τα επόμενα καλοκαίρια.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ
Ενώ η φωτιά κατακαίει το παρθένο δάσος του βουνού για 28η μέρα, με τα καμένα στρέμματα να ξεπερνούν τις 26.000, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε υπέρ της αποστολής εγγράφου με τα αιτήματα της αυτοδιοίκησης, προς στο αρμόδιο υπουργείο. Ανάμεσά τους, η δημιουργία ενός σχεδίου πρόληψης, αλλά και η κήρυξη των καμένων στρεμμάτων ως αναδασωτέων.
Ο δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τατσιός εξηγεί στο Thesstoday.gr ότι η κατάσβεση της φωτιάς με επίγειες δυνάμεις δεν ειναι δυνατή λόγω του δύσβατου της περιοχής αλλά και της ύπαρξης πολεμικού υλικού, ενώ πριν από 6 μέρες σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. «Περιμένουμε να κατέβει η φωτιά στον κάμπο, ώστε να μπορεί να επέμβει η Πυροσβεστική», αναφέρει.
Ναρκοπέδιο το βουνό, γεμάτο από πολεμικό υλικό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το πολεμικό υλικό που υπάρχει στην περιοχή καταλαμβάνει τεράστια έκταση και χρονολογείται από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου. «Είναι τεράστια η έκταση στην οποία υπάρχουν αυτά τα βλήματα και ενδεχομένως και νάρκες και η υπηρεσία του στρατού θα πρέπει να δουλεύει ίσως και για χρόνια για να γίνει ξανά ασφαλής αυτή η τεράστια έκταση -που δεν είναι μόνο το όρος ‘Ορβηλος, είναι και το όρος Μπέλλες κι άλλα βουνά όπου υπήρχαν επιχειρήσεις και δέχτηκαν επίθεση των Γερμανών-, ενώ μάλιστα σήμερα τα επισκέπτονται κυνηγοί και περιπατητές, σημειώνει.
«Οργή και αγανάκτηση – Βλέπουμε το βουνό να καίγεται επί ένα μήνα»
«H oικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αυτά τα 26.000 στρέμματα αποτελούν τη μεγαλύτερη σε έκταση φωτιά φέτος στη χώρα μας. Επί ένα μήνα, οι κάτοικοι οργισμένοι και αγανακιτσμένοι βλέπουν ένα βουνό πάνω από το κεφάλι τους να καίγεται και ειδικά το βράδυ, είναι μια απόκοσμη εικόνα. Το να μη μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο γιατί υπάρχει αυτή η επικινδυνότητα, σημαίνει ότι η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει να δουλεύουμε για να μην ξανασυμβούν τα ίδια», τονίζει ο δήμαρχος, λέγοντας πως πριν από 20 χρόνια είχε ξεσπάσει και πάλι φωτιά στο βουνό, που έμεινε να καίει για τους ίδιους λόγους.
Τα αιτήματα του δήμου
Ενώ η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει το βουνό, ο δήμος Σιντικής σύνταξε ένα σχέδιο πρόληψης, ζητώντας την ένταξη της περιοχής στους δήμος υψηλής επικινδυνότητας για εξάπλωση πυρκαγιάς.
«Ζητούμε να καθαριστεί η περιοχή, να χαρακτούν δρόμοι, δίοδοι διαφυγής για τα ορεινά χωριά που έχουν μόνο ένα δρόμο πρόσβασης, να μπορούμε να εφαρμόσουμε σχέδιο εκκένωσης και να μας εντάξει το υπουργείο στους δήμους υψηλής επικινδυνότητας για φωτιά. Το δάσος θέλει 20 χρόνια να ξαναδημιουργηθεί κι ένα από τα αιτήματά μας είναι να μην υπάρξει ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελς. Η νομοθεσία προστατεύει τα καμένα δάση όποτε εμείς θέλουμε να κηρυχθεί αναδασωτέα, να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Στέλνουμε τη συμπαράστασή μας στην Αττική και όταν τελειώσουν τα δύσκολα και πάψουν να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, ζητάμε να κοιτάξουν και προς τα εδώ και και να τη σβήσουμε επιτέλους αυτή τη φωτιά», υπογραμμίζει ο δήμαρχος.
Πέρασαν τα σύνορα με τη Βουλγαρία οι φλόγες – Ήρθε βοήθεια από την ΕΕ
Η φωτιά έφτασε μέχρι τη Βουλγαρία, καίγοντας τεράστιες εκτάσεις, με τη γειτονική χώρα να ζητάει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την κατάσβεσή της, επιχείρησαν καναντέρ από Γαλλία, Ιταλία και Σουηδία, τα οποία ανεφοδιάζονταν στην λίμνη Κερκίνη σύμφωνα με τον δήμαρχο. Σήμερα, η φωτιά συνεχίζει να καίει στο Άγκιστρο, κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με Βουλγαρία