Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΣε Δονούσα, Ηρακλειά και Ιο η "Ενέργεια της Ζωής"

Σε Δονούσα, Ηρακλειά και Ιο η “Ενέργεια της Ζωής”

|

Ύστερα από 4 χρόνια ένθερμης υποστήριξης από τα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας, ξεκινά το 5ο κατά σειρά ταξίδι του προγράμματος «Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» – Σταθμός και στις Μικρές Κυκλάδες με Δονούσα, Ηρακλειά 

Ύστερα από 4 χρόνια ένθερμης υποστήριξης από τα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας, ξεκινά το 5ο κατά σειρά ταξίδι του προγράμματος «Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει». Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής επιμόρφωσης υποστηρίζεται αποκλειστικά από τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Άγονη Γραμμή Γόνιμη.

Η «Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» ρίχνει άγκυρα σε απομακρυσμένους νησιωτικούς και ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας, σπέρνοντας ιδέες και γνώσεις οικολογικού περιεχομένου στους μαθητές και στους κατοίκους των περιοχών που υλοποιείται, με στόχο την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τη σημασία της διατήρησης της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς, της αειφόρου ανάπτυξης και των μεθόδων διαχείρισης της ενέργειας και των φυσικών μας πόρων. Το πρόγραμμα «ταξιδεύει» τη γνώση προκειμένου να τη διασπείρει και να την κάνει προσβάσιμη στις εν λόγω περιοχές, μέσω ενός συνόλου ουσιαστικών δράσεων που ενσωματώνει προσιτές περιβαλλοντικές δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός και εκτός της σχολικής αίθουσας.

Το πρόγραμμα 2017 – 2018 εστιάζει για μία ακόμη χρονιά στη «Θάλασσα», ένα περιβαλλοντικό αλλά και πολιτισμικό στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελλάδα μας και τα νησιά της, το οποίο και ενώνει τη ζωή των κατοίκων της χώρας. Στις ελληνικές θάλασσες φιλοξενούνται χιλιάδες είδη ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών, μερικά από τα οποία είναι και προστατευόμενα είδη, όπως οι φώκιες, οι θαλάσσιες χελώνες και τα δελφίνια, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ευαισθητοποίηση όλων μας για την προστασία τους.

Για τη φετινή σχολική χρονιά, το πρόγραμμα «η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» περιλαμβάνει 15 σταθμούς: Σάμη Κεφαλλονιάς, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Ίος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Χάλκη, Κύθηρα, Χανιά Κρήτης, Ελαφόνησος, Δονούσα, Ηρακλειά, Μεσσηνία, Άρτα, Πρέβεζα. Το πλήρωμα της αποστολής αποτελείται από τους δραστήριους εκπροσώπους των ΜΚΟ, εξειδικευμένες επιστημονικές ομάδες, τοπικούς φορείς και θεσμικά όργανα, που έχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες ή και ασχολούνται με το περιβάλλον.

Η Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου κα Ράνια Σουλάκη δήλωσε με αφορμή το καινούργιο ταξίδι: «Το πέμπτο ταξίδι του προγράμματος «η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» ξεκινά, προσδοκώντας να έχει ακόμα μεγαλύτερη απήχηση και αποδοχή. Στόχος μας είναι να συμμετέχουν όχι μόνο μαθητές των σχολικών μονάδων που επισκεπτόμαστε κυρίως τους χειμερινούς μήνες, αλλά σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας μικρούς πυρήνες μάθησης και ερεθίσματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Ας ευχηθούμε καλά ταξίδια».

O Διευθυντής της Άγονης Γραμμής Γόνιμης κ. Στέφανος Νόλλας επιβεβαίωσε τη συνέχιση του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος για ακόμη μια χρονιά, με συνταξιδιώτες 13 κορυφαίους φορείς που εστιάζουν τις δράσεις τους τόσο στο περιβάλλον, όσο και στον άνθρωπο.

Το πρόγραμμα μέσα σε 4 χρόνια έχει υλοποιηθεί σε 40 νησιά και χωριά, το έχουν παρακολουθήσει συνολικά 4.849 μαθητές όλων των τάξεων, έχουν γίνει 251 εργαστήρια, ενώ στον σχεδιασμό του λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Μέχρι και σήμερα, έχουν, επίσης, χορηγηθεί 25 ποδήλατα σε σχολεία, έχουν καλυφθεί οι ανάγκες σε πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία 16 ηπειρωτικών περιοχών της χώρας και έχουν πραγματοποιηθεί εκδρομές μαθητών απομακρυσμένων περιοχών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος έχει στηθεί η πρώτη αίθουσα διδασκαλίας εξωτερικού χώρου στην αυλή του 1ου Πεπαρήθειου Δημοτικού σχολείου της Σκοπέλου και στις αρχές του προσεχούς Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο σχολείο της Ηρακλειάς.

Το πρόγραμμα η «Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υποστηρίζεται από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς για τη φετινή χρονιά είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Σύλλογος Ελλήνων Ωκεανογράφων, το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος & Αειφόρου Aνάπτυξης, ο Αρκτούρος, ο Αρχέλων, τα Βιβλία σε Ρόδες, το Κινητό Πλανητάριο, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Τεχνολογίας Νoesis , το Ερευνητικό Κέντρο ΑΡΙΩΝ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Greenest και η Οργάνωση Γη.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΟ Μυκόνου: Βοηθάει παιδιά σε νηπιαγωγείο της Τανζανίας (video)

Η Μύκονος βοηθάει παιδιά σε νηπιαγωγείο της Τανζανίας - Η ανακοίνωση της ομάδας (vid)

ΠΟΥ: Μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Medicine» δείχνει ότι μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού

Νάξος – Αεροδρόμιο: “Κλειστόν” από 11 έως και 30 Μαρτίου λόγω εργασιών

Το αεροδρόμιο Νάξου θα κλείσει από την 11η έως και την 30η Μαρτίου λόγω εργασιών - Μόνο αεροδιακομιδές θα πραγματοποιούνται

Κυκλάδες: Κάλεσμα εκπαιδευτικών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις (28/02) για τα Τέμπη

Κοινό κάλεσμα για την απεργιακή κινητοποίηση από Εκπαιδευτικούς Συλλόγους Κυκλάδων - Τι αναφέρουν (δείτε την αφίσα)

Γραφή: το τέλος (;) μιας περιπέτειας

Η φωνή γίνεται λοιπόν το «Σουσάμι άνοιξε» για τον νέο, «έξυπνο» κόσμο - Η Πόπη Μανδηλαρά μας μιλάει για το τέλος της...γραφής;

Ελλάδα: Μετά το “Υπάρχω” έρχεται ταινία και για τον Τόλη Βοσκόπουλο

Ετοιμάζεται ταινία για τον Τόλη Βοσκόπουλο μετά την επιτυχία του «Υπάρχω» - Ποιοι είναι οι υποψήφιοι τραγουδιστές για τον ρόλο

Τήνος: Συμμετοχή του Δήμου στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη (28/02)

Συμμετοχή του Δήμου Τήνου στην Πανελλαδική Απεργία για τα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου - Τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση

ΕΚΠΑ: Η ομάδα Nature4Nature στον τελικό του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού BlueInvest Awards 2025

Η ομάδα Nature4Nature του ΕΚΠΑ στον τελικό του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού BlueInvest Awards 2025

Τ. Τρύπη: “Το θέατρο είναι o καθρέφτης της ζωής μας” (video)

Τι λέει η Τάνια Τρύπη στον Νίκο Σκορδιαλό ενόψει της αποψινής παράστασης "Αγουρα Κεράσια": Είναι μεγάλη η χαρά που θα βρεθούμε στο θέατρο "Ιάκωβος Καμπανέλλης"

Μήλος: Στα σκαριά βρίσκονται 48 νέα ξενοδοχεία (!!!)

Η κατασκευή κοντά στο Σαρακήνικο είναι μόνο ένα μικρό μέρος της οικοδομικής δραστηριότητας που θα προσθέσει στο νησί έως και 2.674 κλίνες.

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη σε περιοχή προς Σταυρό Κεραμωτής

Φωτιά σε εξέλιξη στη περιοχή Σίφωνες στο δρόμο προς τον Σταυρό της Κεραμωτής

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Νάξος – Αγερσανί: “Εφυγε” από τη ζωή ο Γιάννης “Αμερικάνος” Μαργαρίτης

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης "Μπαρμπούνης - Αμερικάνος" Μαργαρίτης - Αύριο Τρίτη (25/02) η εξόδιος Ακολουθία στον Αγιο Σπυρίδωνα Αγίου Αρσενίου

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο