Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΣαντορίνη - Βλυχάδα: Ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια ανέγερσης ξενοδοχείου

Σαντορίνη – Βλυχάδα: Ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια ανέγερσης ξενοδοχείου

|

Ακυρώθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά η οικοδομική άδεια για την ανέγερση ξενοδοχείου στη Βλυχάδα –  Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

“…. Η οικοδομική άδεια 173/24-2-2009, σύμφωνα με την απόφαση, εκδόθηκε χωρίς να τηρηθούν βασικοί κανόνες δόμησης της πολεοδομικής νομοθεσίας. Το δικαστήριο έκρινε το μείζον: δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια σε μέρος όπου δεν υπάρχει επίσημος αναγνωρισμένος δρόμος. Τα εκτός σχεδίου γήπεδα δεν κατοχυρώνουν δικαίωμα να χτίζονται επειδή συνορεύουν με ιδιωτικούς ή αγροτικούς δρόμους. …. Η απόφαση αυτή αποτελεί σταθμό για τη Σαντορίνη, καθώς ουδέποτε υπήρξε τέτοια δικαίωση στην περιβαλλοντική ιστορία του νησιού μας. Τα ισχυρά τεκμηριωμένα επιχειρήματα της ΕΛΛΕΤ, τα οποία αναγνώρισε η δικαστική κρίση, οδήγησαν σε μια απόφαση που δικαιώνει τους κόπους, την αγωνία, την προσπάθεια, την επιμονή, τη συνέπεια, τη δύναμη όλων όσων συμμετείχαν για να φτάσουμε μέχρι εδώ”.

Αυτό διαβάζουμε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και σύμφωνα με την οποία ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια για την ανέγερση ξενοδοχείου στη Βλυχάδα… Μάλιστα,, οι οπαφάσεις από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά χαρακτηρίζονται ως ” αποφάσεις-σταθμός στα περιβαλλοντικά χρονικά της Σαντορίνης” και η αποδοχή των επιχειρήματων της ΕΛΛΕΤ, οδήγησαν σε μια απόφαση που δικαιώνει τους κόπους, την αγωνία, την προσπάθεια, την επιμονή, τη συνέπεια, τη δύναμη όλων όσων συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση από την ΕΛΛΕΤ με τίτλο “Ωρα να φύγουν οι γερανοί από τη Βλυχάδα”  

 “Πριν λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκαν οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά με αριθμό 110/2022 και 111/2022 που αφορούν στην κατασκευή του ξενοδοχείου της εταιρείας Μαρμάρι Α.Ε. στην περιοχή της Βλυχάδας. Το δικαστήριο δικαιώνει την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ακυρώνει την οικοδομική άδεια 173/24-2-2009 της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Θήρας μαζί με τις πράξεις αναθεώρησης, ως μη νόμιμες.

Η οικοδομική άδεια 173/24-2-2009, σύμφωνα με την απόφαση, εκδόθηκε χωρίς να τηρηθούν βασικοί κανόνες δόμησης της πολεοδομικής νομοθεσίας. Το δικαστήριο έκρινε το μείζον: δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια σε μέρος όπου δεν υπάρχει επίσημος αναγνωρισμένος δρόμος. Τα εκτός σχεδίου γήπεδα δεν κατοχυρώνουν δικαίωμα να χτίζονται επειδή συνορεύουν με ιδιωτικούς ή αγροτικούς δρόμους.

Η απόφαση αυτή αποτελεί σταθμό για τη Σαντορίνη, καθώς ουδέποτε υπήρξε τέτοια δικαίωση στην περιβαλλοντική ιστορία του νησιού μας. Τα ισχυρά τεκμηριωμένα επιχειρήματα της ΕΛΛΕΤ, τα οποία αναγνώρισε η δικαστική κρίση, οδήγησαν σε μια απόφαση που δικαιώνει τους κόπους, την αγωνία, την προσπάθεια, την επιμονή, τη συνέπεια, τη δύναμη όλων όσων συμμετείχαν για να φτάσουμε μέχρι εδώ.

Η καταστροφή του μοναδικού φυσικού τοπίου της Βλυχάδας ήδη συντελείται, με αυτή την απόφαση όμως η εταιρεία δεν μπορεί να συνεχίσει την κατασκευή του ξενοδοχείου και ελπίζουμε ν ’ανοίξει ο δρόμος για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από την πολιτεία για την αποκατάσταση του τοπίου.

Σε μια χρονική περίοδο όπου η κοινωνία σπανίως ενώνεται για να καταφέρει στόχους, το μήνυμα που επιθυμούμε να φτάσει σε κάθε έναν και κάθε μία, είναι πως αν θέλουμε κάτι ν ’αλλάξει πρέπει όλοι ΜΑΖΙ με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον του τόπου μας να κινηθούμε, να πιστέψουμε, να ελπίσουμε γιατί κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος. Η συμμετοχή μας στην αλλαγή είναι προϋπόθεση για να επιτευχθεί οτιδήποτε, μικρό ή μεγάλο όσο δύσκολο και αν φαντάζει αυτό.

Το Τοπικό Παράρτημα Θήρας αφιερώνει αυτή την πολύ σημαντική απόφαση στον πρόσφατα εκλιπόντα ιδρυτή της Ελληνικής Εταιρείας Κώστα Καρρά.”


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ: Μένει «στο σπίτι» ο Κώστας Μανωλάς!

Ο διεθνής αμυντικός ανανέωσε με τον Πανναξιακό για τη σεζόν 2025-26 – έμπνευση για τη νέα γενιά της Νάξου

Ελλάδα: Πρώτο κουδούνι για 1,3 εκατ. μαθητές, τα νέα μαθήματα

Πρεμιέρα και για τα 12 Ωνάσεια Σχολεία - Εισάγεται πιλοτικό μάθημα κατά των fake news - Συνεχίζει το ψηφιακό φροντιστήριο - Μπαίνουν 10.000 απινιδωτές - Πόσα σχολεία καταργούνται

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Ο τρύγος στον Καλόξυλο: Μνήμες, άνθρωποι και ευχές για «Καλά Κρασιά»

Ο εκπαιδευτικός Αντώνης Τζιώτης μοιράζεται μέσα από τη σελίδα του εικόνες και συναισθήματα από τον Σεπτέμβρη της γης και των ανθρώπων

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέο απόκτημα ο Σέρβος γκαρντ Νεμάνια Μιλόσεβιτς

Η τέταρτη μεταγραφή ενισχύει την περιφέρεια ενόψει της National League 2

Το πρώτο κουδούνι στην Κωμιακή Νάξου χτυπά με μία .. ντουζίνα μαθητές

Ανάρτηση-κατάθεση ψυχής από τον Γιώργο Κρητικό, κάτοικο Κωμιακής, που θυμάται το σχολείο του πριν από 50 χρόνια

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Ζητούνται άμεσες λύσεις για το στεγαστικό πρόβλημα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νάξου στηρίζει την εκπαιδευτική κοινότητα και καταγγέλλει τις επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας

Αττική: Μέσα σε λίγες ώρες τρεις μικροσεισμοί σε Κηφισιά και Χαλάνδρι

Σεισμική διπλή δόνηση στα βόρεια προάστια της Αττικής – 2,5 Ρίχτερ στην Κηφισιά

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες