Πέμπτη, 24 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΣαντορίνη: Το «Joides Resolution» έπιασε δουλειά, σημαντικά τα πρώτα ευρήματα

Σαντορίνη: Το «Joides Resolution» έπιασε δουλειά, σημαντικά τα πρώτα ευρήματα

|

«Τα ευρήματά μας είναι πολύ σημαντικά, οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι. Ωστόσο δεν μπορώ να σας πω περισσότερα μέχρι να γίνουν οι σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις». Με την απάντηση αυτή ο Γερμανός Τόμας Ρόνγκε, επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής στη Σαντορίνη… έβαλε τέλος στην πιο σημαντική από τις ερωτήσεις που θα μπορούσε να του κάνει ένας δημοσιογράφος. Ομως, παρότι σε αυτή τη φάση –που η αποστολή βρίσκεται σε εξέλιξη– δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά, το ίδιο το επιστημονικό έργο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Δεν είναι άλλωστε κάτι που συμβαίνει συχνά. Το σκάφος «Joides Resolution», το μεγαλύτερο ερευνητικό σκάφος των ΗΠΑ (ένα πλοίο-γεωτρύπανο), ήρθε για πρώτη φορά στη Μεσόγειο και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο ηφαίστειο του Κολούμπο, στα μισά της ερευνητικής του αποστολής στη χώρα μας. Στο πλοίο βρίσκεται ομάδα επιστημόνων από το Διεθνές Πρόγραμμα Εξερεύνησης των Ωκεανών (International Ocean Discovery Program, IODP), ανάμεσα στους οποίους και Ελληνες. Αποστολή του είναι να πραγματοποιήσει υποθαλάσσιες γεωτρήσεις σε βάθη που ποτέ δεν έχουν ερευνηθεί έως σήμερα, αποκαλύπτοντας έτσι πολύτιμα στοιχεία για τη γεωλογική ιστορία του ηφαιστειακού συγκροτήματος των Χριστιανών, της Σαντορίνης και του Κολούμπο.
«Μέχρι τώρα έχουμε πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στη λεκάνη του Ανυδρου, ανάμεσα στην Αμοργό και την Ιο και στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο, όπου βρισκόμαστε αυτές τις ημέρες. Θα συνεχίσουμε στην περιοχή της Καλντέρας και μετά στα νησάκια Χριστιανά», εξηγεί ο κ. Ρόνγκε μιλώντας στην εφημερίδα “Καθημερινή” Και προσθέτει «Μέχρι στιγμής έχουμε εξαγάγει από τον βυθό δείγματα 1,5 χιλιομέτρου, φθάνοντας στο μέγιστο βάθος που μπορούμε, περίπου στα 900 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα».

 

Η διαδικασία λήψης των δειγμάτων διαφέρει ανάλογα με το είδος των πετρωμάτων. «Κατ’ αρχάς, όταν φτάσουμε στο σημείο που έχουμε επιλέξει, χαμηλώνουν μια σειρά από προωθητήρες στη θάλασσα, ένα είδος συμπληρωματικών προπελών, οι οποίες βοηθούν να μείνει το πλοίο ακριβώς στην ίδια θέση μέχρι να ολοκληρωθεί η δειγματοληψία. Στη συνέχεια, το γεωτρύπανο βγαίνει από ένα άνοιγμα στο μέσον του πλοίου και αρχίζει αργά να κάνει γεώτρηση στον πυθμένα. Αρχικά, παίρνουμε δείγμα από τα μαλακά επιφανειακά πετρώματα. Φανταστείτε ένα καλαμάκι, που βυθίζεται σε ένα κέικ με διαφορετικές στρώσεις. Κάθε δέκα μέτρα, το κυλινδρικό δείγμα ανασύρεται. Κατόπιν, όταν φτάσουμε σε σκληρό πέτρωμα, αρχίζει κανονική γεώτρηση με ειδικό μηχάνημα μέχρι να φθάσουμε το ανώτατο βάθος».

Αφού ανασυρθούν, οι κύλινδροι, μήκους 10 μέτρων έκαστος, κόβονται κατά μήκος στη μέση. Το πρώτο μισό διατηρείται ως αρχείο και το δεύτερο είναι το «κομμάτι εργασίας». Τι πληροφορίες θα πάρουμε από αυτό; «Ελληνες, Βρετανοί και Γιαπωνέζοι ειδικοί που βρίσκονται στο πλοίο παρατηρούν το δείγμα με το μικροσκόπιο αναζητώντας μικροαπολιθώματα, κελύφη από μονοκύτταρους οργανισμούς που ζούσαν σε συγκεκριμένες εποχές. Με βάση αυτούς μπορούμε να χρονολογήσουμε το δείγμα. Εφόσον γνωρίζουμε την ηλικία, τότε μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσο συχνά εκρήγνυτο το ηφαίστειο. Πρόκειται για μια σημαντική πληροφορία και για το μέλλον, γιατί τα ηφαίστεια εκρήγνυνται με τον ίδιο τρόπο (λ.χ. στην Ελλάδα και στην Ιταλία) και επομένως αν γνωρίζουμε πόσο συχνά συνέβαινε στο παρελθόν, μπορούμε να υπολογίσουμε πότε θα συμβεί και πάλι».

«Παράλληλα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς τους επιστήμονες, θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την υποθαλάσσια ηφαιστειακή δράση. Πώς αλληλεπιδρά το μάγμα με το νερό, πώς προκαλούνται οι εκρήξεις, πόσο υλικό παράγεται από αυτές, πόσο καταστροφικές είναι. Τέλος, στην Καλντέρα μια Ελληνίδα επιστήμονας ειδική στη μικροβιολογία (σ.σ. η Παρασκευή Πολυμενάκου, από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας του ΕΛΚΕΘΕ) θα πάρει δείγματα προς ανάλυση, ώστε να διαπιστώσει πώς ζουν οι μικροβιακοί οργανισμοί σε ένα ενεργό ηφαίστειο».

Η αποστολή θα ολοκληρωθεί στις 10 Φεβρουαρίου, με την άφιξη του σκάφους στο Ηράκλειο. Από εκεί θα επιστρέψει στην Ισπανία, όπου θα αφήσει τα δείγματα τα οποία θα αποσταλούν στη Βρέμη της Γερμανίας, στις εγκαταστάσεις του IODP. «Τον Ιούλιο θα συγκεντρωθούμε στη Βρέμη για μια εβδομάδα όλοι οι επιστήμονες που συμμετείχαμε στην αποστολή για αυτό που ονομάζουμε… πάρτι δειγματοληψίας. Δεν είναι όσο διασκεδαστικό ακούγεται: τα δείγματά μας θα τεμαχιστούν σε χιλιάδες κομμάτια και επί μία εβδομάδα θα εργαστούμε όλοι εκεί εντατικά.

Μετά ο καθένας θα πάρει το δείγμα στο εργαστήριό του (οι επιστήμονες προέρχονται από πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Αγγλία, η Αμερική, η Ιαπωνία, η Κίνα και στη συγκεκριμένη η Ελλάδα) για να συνεχίσει την ερευνητική εργασία», λέει ο κ. Ρόνγκε. «Η πρώτη επιστημονική δημοσίευση θα γίνει, εκτιμώ, έως το τέλος του έτους. Ομως σε τόσο μεγάλες επιστημονικές αποστολές χρειάζονται 2-3 χρόνια για να δημοσιευθεί το μεγαλύτερο μέρος των ευρημάτων. Ο κάθε επιστήμονας έχει τη δική του ειδικότητα και βάζει ένα κομμάτι στο παζλ, ώστε να στεφθεί με επιτυχία η αποστολή. Θα πρέπει λοιπόν να κάνετε λίγη υπομονή».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η “Παναγία των Παρισίων” ζωντανεύει στη Νάξο, ένα παραμύθι με καρδιά και ψυχή στον “Μουσικό Περίβολο”

Η θρυλική ιστορία του Κουασιμόδου και της Εσμεράλδας ταξιδεύει τους μικρούς και μεγάλους θεατές στο μαγευτικό Παρίσι μέσα από μια παράσταση γεμάτη συναίσθημα, μουσική και μηνύματα ζωής.

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά για την “Τέχνη της Μονής” και για το χωριό που γίνεται σκηνή πολιτισμού (video)

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων για το ιστορικό παιχνίδι «μπάλες», τις πολιτιστικές ανάγκες του χωριού και την επερχόμενη συναυλία με τους Χαΐνηδες

Λιμεναρχείο Νάξου: Γνωρίστε τα δικαιώματά σας ως επιβάτες στις θαλάσσιες μεταφορές

Μέσω επίσημων διαδικτυακών εργαλείων, οι ταξιδιώτες μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και να υποβάλουν παράπονα άμεσα – Πρωτοβουλία του ΥΝΑΝΠ για ασφαλή και αξιοπρεπή μετακίνηση όλων, ειδικά ευάλωτων ομάδων.

Αμοργός: Αντίο στον Νικόλαο Βεκρή, έναν μεγάλο ευεργέτη με καρδιά ταπεινή

Με σεβασμό και συγκίνηση, η τοπική κοινωνία αποχαιρετά έναν σπουδαίο άνθρωπο, που με την πίστη, τη γενναιοδωρία και την καλοσύνη του σημάδεψε τη ζωή της Αμοργού και όχι μόνο.

Οι Χαΐνηδες στη Μονή Νάξου, μία νύχτα (25/07) γεμάτη ψυχή και ελευθερία

Μια μοναδική συναυλία κάτω από τα αστέρια, στο χωριό Μονή της Νάξου, με την αυθεντική φωνή των Χαΐνηδων να αγγίζει καρδιές και συνειδήσεις.

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

Σαντορίνη και NFL: Το μεγάλο στοίχημα για το πρώτο camp των LA Chargers

Ο Δήμος Θήρας και το Santorini Experience επιχειρούν να φέρουν τους Los Angeles Chargers στο νησί, «στοχεύοντας» σε τουριστική προβολή παγκόσμιας εμβέλειας μέχρι το 2028.

Κυκλάδες: Έναρξη υπηρεσιών Νευρολόγου στο Νοσοκομείο Σύρου

Η νέα συνεργασία του Γ.Ν. Σύρου με ιατρούς νευρολόγους προσφέρει κρίσιμη υποστήριξη στην αντιμετώπιση εγκεφαλικών και στην κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.

Χάϊδω Φλώρακα: “Δανακός. Ένας μικρός τόπος με μεγάλη ψυχή και σπουδαίους ανθρώπους” (video)

Η Χάιδω Φλώρακα, ιδρυτικό μέλος της Πολιτισμικής Εταιρείας Δανακού, μιλά στην εκπομπή “Cyclades On Air” για το χωριό που αγαπά και υπηρετεί με πάθος

Ταξίδι ντροπής στη Θάσο: Στο γκαράζ παιδί ΑμεΑ, ενεργοποιούνται κυρώσεις κατά πλοιάρχου

Με εντολή Κικίλια, το Λιμενικό Καβάλας κινεί διαδικασία επιβολής κυρώσεων μετά την καταγγελία για απάνθρωπη μεταχείριση ανήλικου ΑμεΑ. Στο μικροσκόπιο οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της