Tο HEALTHY SEAS ενώνει τις δυνάμεις του με τους δύτες του Κουστό και την CARVICO SPA, για τη δημιουργία της πρώτης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στη Σαντορίνη – Ραντεβού στις 8 Ιουνίου
Αύγουστος του 2011 και ο Πιερ Υβ Κουστό βρίσκεται στη Νάξο… Προσκεκλημένος του Αλεξάντερ Ρέικχαρντ και Κατερίνα Μπόλες, των ιδιοκτητών της «Fish & Olive Gallery» … Ο λόγος της παρουσίας του για πρώτη φορά στο νησί της Αριάδνης διττός: αφενός να μιλήσει με τον Αλεξ για την επιτύμβια πλάκα που καταπόντισε στο βυθό της Σαντορίνης μερικές ημέρες αργότερα ως φόρο τιμής στον πατέρα του Ζακ αφετέρου να μιλήσει σε μία εκδήλωση με τίτλο «Το περιβάλλον των Κυκλάδων, παρελθόν και μέλλον” αφιερωμένο στον Ζακ Κουστό, 101 χρόνια από τη γέννησή του.
Εκεί είχαμε πληροφορηθεί ότι ο 29χρονος τότε Πιερ είχε μια παράξενη σχέση με την Σαντορίνη. Κι αυτό γιατί το 2009, δύο χρόνια νωρίτερα δηλαδή είχε πάρει το δίπλωμα δασκάλου καταδύσεων και μάλιστα είχε δηλώσει έκπληκτος λέγοντας γελώντας «είναι μία παράξενη σύμπτωση». Και η αλήθεια είναι ότι η σχέση της οικογένειας Κουστό με τη Σαντορίνη είναι μοναδική… Το 2014 στη Θεσσαλονίκη και σε ειδική εκδήλωση για την αλιεία θα αποκαλύψει το πλάνο που υπό άκρα μυστικότητα δουλεύει με τοπικούς φορείς της Σαντορίνης «τη δημιουργία ενός πιλοτικού θαλάσσιου πάρκου στο νησί των Κυκλάδων, στο οποίο θα απαγορεύεται η αλιεία και θα μπορέσει να αναπτύξει όλες εκείνες τις δράσεις που θα εκτοξεύουν στον θαλάσσιο τουρισμό σε συνδυασμό με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος»
Και έφτασε η ώρα… Όπως διαβάζουμε και στο σχετικό δελτίο ενημέρωσης «Η πρωτοβουλία Healthy Seas, με την υποστήριξη της ιταλικής εταιρίας υφασμάτων Carvico S.p.A, ενώνει τις δυνάμεις του με τους Δύτες του Κουστό (Cousteau Divers), την οργάνωση που ίδρυσε ο Pierre-Yves Cousteau, για τη στήριξη της δημιουργίας της πρώτης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής (ΘΠΠ) στη Σαντορίνη.
Το όραμα για το θαλάσσιο καταφύγιο της Σαντορίνης γεννήθηκε το 2010 από τον Pierre-Yves Cousteau και τον Απόστολο Στυλιανόπουλο (Αtlantis Dive Center). Το 2017 συστάθηκε ο Σύλλογος «Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Σαντορίνης: Θηραϊκή Θάλασσα» με στόχο τη δημιουργία του καταφυγίου, σε στενή συνεργασία μεταξύ των Αρχών, της τοπικής κοινωνίας και των ψαράδων που από πρώτο χέρι κατανοούν την ανάγκη για πιο βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές, από την άποψη τόσο της προστασίας της φύσης όσο και του βιοπορισμού τους.
Η καλή διαχείριση ενός καλού μεγέθους και αποτελεσματικά προστατευόμενου θαλάσσιου καταφυγίου θα έχει θετικό αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και επιπλέον θα βοηθήσει στην αναπλήρωση των αλιευτικών αποθεμάτων. Επίσημο αίτημα για τη ΘΠΠ κατατέθηκε τον Οκτώβριο 2017 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (8 Ιουνίου 2018), το Healthy Seas, η πρωτοβουλία κυκλικής οικονομίας που ανασύρει δίχτυα φαντάσματα από τις θάλασσες τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε νήμα ECONYL® από την Aquafil και χρησιμοποιούνται από την Carvico S.p.A για την παραγωγή μαγιό, θα ενώσει τις δυνάμεις του με τους Δύτες του Κουστό και την Ghost Fishing για να πραγματοποιήσουν την πρώτη δράση καθαρισμού από χαμένα ή εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία στο σημείο που θα δημιουργηθεί η ΘΠΠ.
Η εξαιρετικά απαιτητική καταδυτική αποστολή θα πραγματοποιηθεί από τον καταδυτικό συνεργάτη Ghost Fishing που θα υποστηρίζεται από το Atlantis Dive Center. Οι διοργανωτές δημιούργησαν εκδήλωση στο Facebook (www.facebook.com/events/169288210455119), όπου η κατάδυση θα μεταδοθεί σε πραγματική ροή (Live stream). Το κοινό και ειδικά τα σχολεία, καλούνται να συντονιστούν καθώς η αφήγηση από τον Pierre-Yves Cousteau υπόσχεται να είναι άκρως εκπαιδευτική. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την εταιρία Carvico.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη κατά την περίοδο 2007-2008, η Σαντορίνη βρέθηκε να είναι το νησί με τις μεγαλύτερες ποσότητες ψαριών στις Κυκλάδες. Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά επισημαίνουν επίσης ότι η ποσότητα των ψαριών της περιοχής των Κυκλάδων είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Μεσογείου και η ιστορική υπεραλίευση είναι εν μέρει υπεύθυνη γι’ αυτό.
Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε το ελληνονορβηγικό ερευνητικό πρόγραμμα Marisca, το οποίο ανέλυσε τις ανθρώπινες δραστηριότητες στο Αιγαίο και τις επιπτώσεις τους σε σημαντικούς οικοτόπους και απειλούμενα είδη.
Οι Δύτες του Κουστό ξεκίνησαν και εποπτεύουν το σχέδιο για τη ΘΠΠ της Σαντορίνης το 2011, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ και με τη Submon για τη δημιουργία σχεδίου διαχείρισης της περιοχής, με υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Το Healthy Seas και οι Δύτες του Κουστό θα ήθελαν να ευχαριστήσουν το χορηγό και τους υποστηρικτές της δράσης της Σαντορίνης: Carvico SpA, Aquafil SpA, Seascape Subsea Technology BV, Oia Sunset Cruise, Σύλλογος Ψαράδων Θήρας, Σύλλογος Προστατευόμενης Περιοχής Σαντορίνης, Δημοτικό Σχολείο Οίας, Λιμεναρχείο Σαντορίνης, Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».