Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣαντορίνη: Θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και τοπικές κοινωνίες, μια "win win" συνθήκη

Σαντορίνη: Θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και τοπικές κοινωνίες, μια “win win” συνθήκη

|

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κεντρικής Διοίκησης, της Τοπικής & Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Νοτίου Αιγαίου, Επαγγελματικών Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας Κυκλάδων, Καταδυτικών Κέντρων, Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Κέντρων, του Τύπου, Περιβαλλοντικών οργανώσεων καθώς και μη κερδοσκοπικών Φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών από 22 νησιά του Αιγαίου, πριν λίγες ημέρες στη Σαντορίνη δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τις “Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές και Τοπικές Κοινωνίες”, στο πλαίσιο της ομώνυμης, ανοιχτής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Cyclades Preservation Fund (CPF), στο περιθώριο της πρόσφατης Συνάντησης Νησιωτών για το Περιβάλλον/CPF Islanders Forum 2024.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του τοπικού συλλόγου Θηραϊκή Θάλασσα που την τελευταία δεκαετία έχει πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για τη δημιουργία Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής (ΘΠΠ) στην Σαντορίνη. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της εκδήλωσης συμμετείχε εξ αποστάσεως με τιμητική παρέμβαση ο Pierre Yves Cousteau, ιδρυτής και επικεφαλής του οργανισμού Cousteau Divers που κατέχει σημαντική εμπειρία σχετικά με τα οφέλη των ΘΠΠ σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει προσωπικά εμπλακεί, πολύ ενεργά, στην συλλογική, “από τα κάτω” πρωτοβουλία και πρόταση προς την ελληνική Πολιτεία για προστασία της θάλασσας στη Σαντορίνη, ενώ παραμένει και ένθερμος υποστηρικτής των νέων προσπαθειών που λαμβάνουν χώρα προς την ίδια κατεύθυνση μέσω επικαιροποίησης και επαναϋποβολής της πρότασης για δημιουργία ΘΠΠ στην Σαντορίνη.

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υποβολή Επιστημονικής Μελέτης για τη θεσμοθέτηση του πρώτου Υποθαλάσσιου Προστατευόμενου Τοπίου για τις θάλασσες της Σαντορίνης στις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από κοινού από τον Δήμο Θήρας, τον Επαγγελματικό Σύλλογο Παράκτιων Αλιέων Σαντορίνης “ο Ψαράς” και τη Θηραϊκή Θάλασσα. Η μελέτη αυτή τεκμηριώνει πλήρως την ανάγκη προστασίας του μοναδικού υποθαλάσσιου τοπίου της Σαντορίνης, ζητώντας την οριοθέτηση και το χαρακτηρισμό του ως προστατευόμενου σύμφωνα με τον Ν.1650/1986, και τη θεσμική προστασία ευαίσθητων και απειλούμενων θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ειδών και μοναδικών γεωλογικών στοιχείων από την υποβάθμιση τους. Την μελέτη και την πρόταση για την θεσμοθέτηση υποστηρίζουν, επιπρόσθετα, τόσο το Blue Marine Foundation (BMF) όσο και το Cyclades Preservation Fund (CPF).

Την εκδήλωση του CPF για τις ΘΠΠ και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές κοινωνίες, χαιρέτισε ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης (εξ αποστάσεως συμμετοχή), η εκπρόσωπος της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου, ΟΦΥΠΕΚΑ Φωτεινή Βρεττού και η εκτελεστική διευθύντρια του CPF Άννυ Μητροπούλου, ενώ αναγνώστηκε και γραπτός χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονα Ζαννετίδη.

Ο βιολόγος Βαγγέλης Παράβας, ιδρυτικό μέλος της Θηραϊκής Θάλασσας και επιστημονικός σύμβουλος του CPF, παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των θαλασσών σε διεθνές και εθνικό επίπεδο και τις διαφορετικές προσεγγίσεις για τη θεσμοθέτησή τους, ενώ τόνισε τα πολλαπλά οικονομικά οφέλη που σχετίζονται με τις ΘΠΠ, πέραν των αυτονόητων περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων που γίνονται εμφανή μεσομακροπρόθεσμα για το ευρύτερο θαλάσσιο οικοσύστημα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αναφορά του στις προϋποθέσεις για αποτελεσματική διαχείριση των ΘΠΠ, καθώς στην Ελλάδα μοιάζει προβληματική η προστασία των περιοχών στην πράξη, ελλείψει ενός θεσμοθετημένου συστήματος ενεργής, συμμετοχικής, διαφανούς και εκτεταμένης συμμετοχής των ενδιαφερόμενων μερών, εμπλεκόμενων, χρηστών και των τοπικών κοινοτήτων σε όλη τη διαδικασία σχεδιασμού, δημιουργίας και λειτουργίας των ΘΠΠ.

Η ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕΔρ. Μαρία Σαλωμίδη εκπροσωπώντας επιπλέον και τον Σύλλογο Θηραϊκή Θάλασσα, αναφέρθηκε στην “Οδύσσεια” της πρωτοβουλίας της κοινωνίας των πολιτών για δημιουργία ΘΠΠ στην Σαντορίνη, κάνοντας μια αναδρομή της σχεδόν 15ετούς διαδρομής, στους ανθρώπους-κλειδιά, στη διαβούλευση με τους αλιείς, στην υποστήριξη του Δήμου και του ίδιου του Δημάρχου, στη διεθνή προβολή της προσπάθειας μέσω και της παρουσίας του Pierre Yves Cousteau αλλά και στις απογοητεύσεις από την ελληνική Πολιτεία. Τόνισε επιπλέον πως τυχόν θετική αποδοχή αυτής της νέας πρότασης, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις παράκτιες περιοχές της χώρας, προκειμένου για το σχεδιασμό και την ουσιαστική εφαρμογή μέτρων προστασίας, με ελάχιστο διοικητικό και οικονομικό βάρος από την κεντρική διοίκηση.

Στο παράδειγμα της ΘΠΠ της Γυάρου αναφέρθηκε ο Δρ. Σπύρος Κοτομάτας, ως εκπρόσωπος του WWF Ελλάς, εστιάζοντας ιδιαιτέρως και από την δική του πλευρά στη σημασία των συμμετοχικών διαδικασιών και στον ρόλο της Επιτροπής Συν-διαχείρισης στον σχεδιασμό και τη διαχείριση μιας ΘΠΠ, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά και στις ποικίλες και πρωτοποριακές δράσεις έρευνας, εκπαίδευσης, ενημέρωσης και πολιτικής που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο προσπαθειών για τη δημιουργία ΘΠΠ πέριξ της Γυάρου. Τόνισε επιπλέον τον ρόλο της τεχνολογίας στην επιτυχία της φύλαξης που είχε ως αποτέλεσμα τη θεαματική μείωση της παράνομης ερασιτεχνικής και επαγγελματικής αλιείας, και την αντίστοιχη αυξημένη ποικιλία ειδών και σημαντικά μεγαλύτερα μεγέθη εντός της ΘΠΠ. “Η επιμονή, η υπομονή και η αποφασιστικότητα” αναδείχθηκαν από τον ίδιο ως τα κύρια στοιχεία, πίσω από κάθε αντίστοιχη προσπάθεια.

Τέλος, η εκτελεστική διευθύντρια του CPF Άννυ Μητροπούλου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ και στη σταδιακή ωρίμανση των συζητήσεων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, επισήμανε τις δυσκολίες αλλά και την αδήριτη ανάγκη καλλιέργειας σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ αλιέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστημόνων και διοίκησης, ενώ μετέφερε την αισιοδοξία των αλιέων της Αμοργού για το γεγονός πως το όραμά τους έχει βρει συμμάχους αλλά και την αγωνία τους για ουσιαστικά μέτρα φύλαξης, εφόσον προχωρήσει η θεσμοθέτηση των προτεινόμενων περιοχών περιορισμού αλιείας στο νησί τους.
Με την ευκαιρία, η κα Μητροπούλου ευχαρίστησε δημοσίως τον Γενικό Γραμματέα ΥΝΑΝΠ κο Κουτουλάκη για την συμβολή του στην πρόοδο της πρωτοβουλίας, ενώ ο ίδιος τόνισε τον ρόλο των συμπράξεων μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών φορέων που κατοχυρώνονται μέσω Μνημονίων Συνεργασίας, όπως συνέβη και στο ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ.

Αξιοσημείωτες ήταν οι παρεμβάσεις από την πλευρά των Επαγγελματικών Αλιευτικών Συλλόγων Σαντορίνης και Αμοργού, που εκπροσωπήθηκαν αντίστοιχα από τους αλιείς Κυριάκο Πρέκα, Πρόεδρο του Συλλόγου Θήρας και Γιώργη Ρούσσο, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αμοργού. Ο κος Πρέκας εξήρε την αποτελεσματικότητα των ΘΠΠ και πρότεινε να μετονομαστούν σε “μαιευτήρια ψαριών”, ενώ ο κος Ρούσσος μοιράστηκε την αγωνία για το μέλλον του επαγγέλματός των παράκτιων αλιέων και το μέλλον των παιδιών τους και την ελπίδα που βλέπουν μέσω των ΘΠΠ να παραδώσουν στη νεότερη γενιά καλύτερες θάλασσες.

Στη συζήτηση που ακολούθησε και συντόνισαν από κοινού ο Βαγγέλης Παράβας με τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου, δόθηκαν διευκρινίσεις ως προς τις διαφορετικές προσεγγίσεις των ΘΠΠ στα παραδείγματα που αναφέρθηκαν και αναδείχθηκε ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει μια ενημερωμένη και ενεργή κοινότητα σε κάθε αντίστοιχη προσπάθεια.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Η εκδήλωση «Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές και Τοπικές Κοινωνίες» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 στο Μπελώνιο συνεδριακό κέντρο στα Φηρά της Σαντορίνης, σε συνέργεια με την πρωτοβουλία Cycladorama που υλοποιεί το CPF με τη συνεργασία και υποστήριξη του Blue Marine Foundation, και στο περιθώριο του CPF Islanders’ Forum 2024 (18-21/10/2024).

Η πρωτοβουλία CPF Islanders Forum σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το CPF στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας CycladoScope/Κυκλαδοσκόπιο που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Α.Γ.Λεβέντης. 

Ευχαριστούμε θερμά

– το  Ίδρυμα Αθηνάς Ι.Μαρτίνου για τη δωρεά με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών και επικοινωνιακών αναγκών του CPF Islanders’ Forum 2024.

– τον όμιλο Empiria Group για την ζεστή φιλοξενία των συμμετεχόντων – μελών του CPF Islanders’ Forum 2024 στο ξενοδοχείο Vedema και την υποστήριξη της εκδήλωσης με θέμα «Άγρια Ζωή στις Κυκλάδες» που αποτελεί συνέργεια με το πρόγραμμα Cyclades Care for Wildlife που συντονίζει το CPF.

-το Blue Marine Foundation για την υποστήριξη των προγραμμάτων Cycladorama και Cyclades Care for Wildlife και την υποστήριξη των αντίστοιχων ανοιχτών εκδηλώσεων.

– την εταιρεία Thenamaris για την υποστήριξη της τεχνικής κάλυψης του CPF Islanders΄ Forum 2024.

– τις εταιρείες BLUE STAR FERRIES και SEAJETS για την παροχή έκπτωσης στις μετακινήσεις των μελών του CPF Islanders’ Forum 2024.

Η διοργάνωση του CPF Islanders’ Forum 2024 στην Σαντορίνη πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια των τοπικών μας συμμάχων Dive in Action,  Θηραϊκή Θάλασσα και την αρωγή της περιβαλλοντικής ομάδας Μαντιλίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Εμπορείου Θήρας.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Συμμετοχή από τα νησιά: Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Αργοσαρωνικού, Δονούσα, Ηρακλειά, Ίος, Κίμωλος, Κύθνος, Λέσβος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πάτμος , Ρόδος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύρος, Τήνος.

Συμμετέχοντες φορείς: Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ΥΝΑΝΠ, Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου-ΟΦΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμος Σαντορίνης, Δήμος Πάρου, Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, Λιμεναρχείο Θήρας, Ερευνητικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Cousteau Divers, ΔΕΣΜΟΣ, Ένωση Κ.Α.Λ.Ο. Νοτίου Αιγαίου,  WWF Ελλάς, Αρίων, MOm, Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία- Βιώσιμες Κυκλάδες, Empiria Group, Vedema Resort, Zas Ferries, Argo Saronic Environment Foundation, Cyclades Preservation Fund (CPF).

Συμμετοχή από τοπικούς οργανισμοί, συλλογικότητες & πρωτοβουλίες: Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού Χοζοβιώτισσα, Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου, Επιτροπή Ανακύκλωσης Δήμου Αντιπάρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Δονούσας Ποσειδών, Discover Iraklia, Save Ios, Cyclades Unified, Ένωση Γυναικών Κύθνου, Healing Lesvos, Creative Milos, Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων Κόρες των Κυκλάδων, Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, Ο κήπος της Αριάδνης, Νοσοκομείο Άγριας Ζωής Αλκυόνη, Save Paros, Αρχίλοχος, Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο Πάρου, Φίλοι του Πάρκου Πάρου, Sustainable Living Paros, Πολιτιστικός Σύλλογος Η Πάτμος των Χρωμάτων, Ιππόκαμπος, Σύνδεσμος Σικινιτών, Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες, ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά Σύρου, ΚΟΙΝΣΕΠ Καλλονή Κελλιά Τήνου, Φιλοζωικός Σύλλογος Σερίφου, Dive in Action, Θηραϊκή Θάλασσα, Επαγγελματικός Σύλλογος Αλιέων Θήρας, Περιβαλλοντική ομάδα Μαντιλίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Εμπορείου, Φωνή του Δάσους, Συντονιστική επιτροπή για το Sea Diamond, Archipelago Network, Santorini Animal Welfare, Σύστημα Προσκόπων Θήρας, Καταδυτικό Κέντρο Μήλου, Καταδυτικό κέντρο Atlantis, Μπελλώνιο Ίδρυμα Δημοτικός Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Οργανισμός Θήρας.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Πολιτιστικός Σύλλογος “Κούρος, ο Ελληνας”: Το “ευχαριστώ” και … η υπόσχεση για συνεχή μάχη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας» ευχαριστεί τον Δήμο Νάξου για την ιστορική του στάση και καλεί σε συνέχεια του αγώνα για την παραμονή των μνημείων στο Φλεριό

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Η πατινάδα στ’ Απεράθου: Όταν το τραγούδι γίνεται τελετουργία

Από τον έρωτα μέχρι τον σαρκασμό της πρώτης νύχτας – μια βαθιά βιωματική πολιτιστική εμπειρία στον τόπο που τη γέννησε

Πολιτιστικό Καλοκαίρι στην Κωμιακή: Εκδηλώσεις, γιορτές και παράδοση τον Ιούλιο (πρόγραμμα)

Με τη συνεργασία τοπικών φορέων, η Κωμιακή «ζωντανεύει» με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις – Από εγκαίνια και γιορτές μέχρι παιδικές εκδηλώσεις και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες

Με λαμπρότητα και ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Παϊσίου στη Νάξο

Διπλές εορταστικές εκδηλώσεις σε Κορωνοχώρι και πόλη Νάξου παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Καλλινίκου και Γεωργίου – Αφιέρωμα στους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες της Κρήτης στο πλαίσιο των "Νικοδημείων 2025".

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Νάξος και τα Online παιχνίδια τα ήσυχα βράδια του νησιού

Όταν η Παράδοση Συναντά την Οθόνη: Οι Νάξιοι και τα Online Παιχνίδια στα Ήσυχα Βράδια του Νησιού

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.