Η Σαντορίνη είναι από τις περιοχές που φέτος είδαν μεγάλη αύξηση θερμοκρασίας (από τους 34 έως 38 βαθμούς θερμοκρασία οι υψηλότερες αναφορές Ιούνιο – Αύγουστο) – Οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια
Μια συχνή επωδός των συζητήσεων για την υπό εξέλιξη κλιματική αλλαγή είναι πως «πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε» στις νέες συνθήκες. Αυτό που δεν συνειδητοποιείται είναι πώς ακριβώς η διαδικασία της κλιματικής απορρύθμισης κάνει ό,τι ζούμε σήμερα ως ακραία συνθήκη να γίνεται κανονικότητα στο σχετικά κοντινό μέλλον. Αρα, το ζητούμενο δεν είναι «να συνηθίσουμε», όσο να αποτρέψουμε και να προετοιμαστούμε για τη νέα «καυτή» εποχή.
Τις νέες κλιματικές τάσεις φωτίζουν δύο νέες δημοσιεύσεις στο πλαίσιο του δικτύου για την κλιματική αλλαγή CLIMPACT, που προειδοποιούν για πιο συχνά εμφανιζόμενους καύσωνες και συνθήκες θερμικής δυσφορίας τα επόμενα χρόνια για την περιοχή της Θεσσαλονίκης και τη Σαντορίνη.
Ας δούμε αυτή πο έχει σχέση με την Σαντορίνη καθότι μας αγγίζει περισσότερο… Η σχετική δημοσίευση είναι στη σελίδα της εφημερίδας Καθημερινή και εμείς να σημειώσουμε ότι φέτος η Σαντορίνη είναι από τα νησιά που είχε σημαντική αύξηση θερμοκρασίας. Και τα στοιχεία που έχουμε έρχονται για το συγκεκριμένο θέμα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τη σελίδα meteo.gr … Τι βλέπουμε;
Οτι η Σαντορίνη το φετινό καλοκαίρι …ψήθηκε. Τι εννοούμε; Πέρυσι, το 2020 η θερμοκρασία κατά μέσο όρο τον Ιούνιο ήταν στους 22 βαθμούς και υψηλότερη καταγραφή οι 31,9 βαθμοί. Φέτος; Ο αντίστοιχος Ιούνιος ήταν στους 24 βαθμούς και η υψηλότερη αναφορά στους 34,6. Ο Ιούλιος του 2020 ήταν στους 25 βαθμούς και υψηλότερη θερμοκρασία στους 32,4, ενώ για τον Ιούλιο ήταν στους 26,9 για το 2021 και το υψηλότερο στους 37,1 (!!!). Και για τον Αύγουστο; Πέρυσι η μέση τιμή στους 26,2 έναντι 27,6 ενώ για τις υψηλότερες τιμές, από το 34,4 εκτιναχθήκαμε στους 38,6 … Μάλιστα το ενδιαφέρον είναι ότι για τον Αύγουστο οι θερμότερες ημέρες τόσο για το 2020 όσο και για το 2021 ήταν οι πρώτες ημέρες του μήνα…
Α όσο για την σχετική ανάλυση σχετικά με το μέλλον της Σαντορίνης;
η μελέτη για τη Σαντορίνη, που υπογράφουν οι Γιώργος Καταβούτας, Δήμητρα Φουντά, Γιάννα Κιτσαρά και Χρήστος Γιαννακόπουλος από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οπως σημειώνουν, η ανάλυση κατά την πρόσφατη περίοδο (1982-2019) έδειξε ότι οι βέλτιστες θερμικές συνθήκες επικρατούν στη Σαντορίνη μεταξύ των μηνών Μαΐου και Οκτωβρίου, περίοδο κατά την οποία καταγράφονται οι υψηλότερες αυξήσεις τουριστών. «Συνθήκες ισχυρής και πολύ ισχυρής θερμής επιβάρυνσης παρατηρούνται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο (αθροιστικά σε συχνότητες μεταξύ 4,4% και 7,6%), ενώ δεν εμφανίζονται ποτέ συνθήκες ακραίας θερμής επιβάρυνσης, πιθανότητα λόγω των ισχυρών βόρειων – βορειοανατολικών ανέμων (τα γνωστά μελτέμια ή ετησίες) που επικρατούν στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», αναφέρουν.
Ηδη όμως ο χρόνος έκθεσης του πληθυσμού σε συνθήκες τουλάχιστον μέτριας θερμής επιβάρυνσης κατά τη διάρκεια του 24ώρου παρουσιάζει σημαντική αυξητική τάση την περίοδο 1982-2019 με τον ρυθμό να διαμορφώνεται στις 28,2 ώρες ανά δεκαετία. Αντίστοιχα αυξάνεται και η ισχυρή θερμή επιβάρυνση τις μεσημεριανές ώρες κατά 3,5 ώρες ανά δεκαετία. Η τάση αυτή αναμένεται να κλιμακωθεί. Υπολογίζεται λοιπόν πως «ο χρόνος έκθεσης σε συνθήκες τουλάχιστον ισχυρής θερμής επιβάρυνσης αναμένεται να αυξηθεί περίπου 5% στο εγγύς μέλλον (2035-2058) και πάνω από 10% στο απώτερο μέλλον (2075-2098) σε σύγκριση με την περίοδο αναφοράς (1982-2005) για το ακραίο σενάριο εκπομπών».
Η μελλοντική αύξηση στην εμφάνιση συνθηκών θερμής επιβάρυνσης αναμένεται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο σημαντική αύξηση προβλέπεται και για τους Σεπτέμβριο και Μάιο έως τα τέλη του 21ου αιώνα, σημειώνεται στη δημοσίευση. Προβλέπεται μείωση των ημερών με βέλτιστες θερμικές συνθήκες την περίοδο μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου στο μέλλον, που σήμερα ξεπερνούν το 60%. Σύμφωνα μάλιστα με το ακραίο σενάριο εκπομπών, το ποσοστό των βέλτιστων θερμικά ημερών θα πέσει κάτω από 20% τον Ιούλιο και Αύγουστο έως το τέλος του 21ου αιώνα. Παράλληλα, «διαπιστώνεται μετατόπιση της μέγιστης συχνότητας εμφάνισης βέλτιστων συνθηκών κατά ένα με δύο μήνες, από τον Ιούνιο στο παρόν κλίμα στον Μάιο και Απρίλιο στο μελλοντικό και από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο».