Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΣαντορίνη - Sea Diamond: Ο λόγος στους πολίτες για την ανέλκυση του...

Σαντορίνη – Sea Diamond: Ο λόγος στους πολίτες για την ανέλκυση του πλοίου

|

Οι πολίτες προσφεύγουν την Δικαιοσύνη για την ανέλκυση του ναυαγίου του πλοίου «SEA DIAMOND» – Ποιος ο λόγος; Τι αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών

“Κανένας Θηραίος Πολίτης δεν ενοχλείται από το ναυάγιο του Sea Diamond. Γι’ αυτό και κανένας δεν έχει προσφύγει δικαστικά εναντίον της πλοιοκτήτριας!!”

” …. Αυτό ακούστηκε συχνά στις δικαστικές αίθουσες όπου εκδικάστηκε μέχρι σήμερα η υπόθεση του ναυαγίου του Sea Diamond. Ταυτόχρονα 15 χρόνια μετά το ναυάγιο το Αστικό Εφετείο απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Θήρας λόγω …αναρμοδιότητας ως ΟΤΑ να αξιώνει ανέλκυση του ναυαγίου, και λόγω έλλειψης προσωπικότητας που βλάπτεται από τη δράση τρίτων απέναντί του…

Έτσι τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για την Ανέλκυση του Sea Diamond, αποφασίσαμε να μαζευτούμε όσοι μπορούμε περισσότεροι και να κινηθούμε δικαστικά ως φυσικά πρόσωπα και ως κάτοικοι Θήρας που έχουμε έννομο συμφέρον να διεκδικήσουμε την ανέλκυση του ναυαγίου. Αφού έτσι θέλει η Δικαιοσύνη, για να εξετάσει την υπόθεση, θα το κάνουμε κι αυτό…”  

Αυτο διαβάζουμε στα social media όπου τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond, ως κάτοικοι της Σαντορίνης και έχοντες νόμιμο συμφέρον, διεκδικούν πλέον και δικαστικά την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του “Sea Diamond”, την εξάλειψη κάθε περιβαλλοντικού κινδύνου για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της περιοχής του ναυαγίου και την αποκατάσταση κάθε περιβαλλοντικής ζημίας που προκλήθηκε από το ναυάγιο και την παραμονή του στο βυθό.

Και με ανακοίνωση τους καλούν το λαό της Σαντορίνης σε επαγρύπνηση και συμπαράσταση στον συνεχή αγώνα της Συντονιστικής Επιτροπής για την ανέλκυση του “Sea Diamond” και απαιτούν με προσφυγή πλέον στη Δικαιοσύνη, την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond, ανεξαρτήτως του οικονομικού κόστους που θα επιφέρει αυτό στην πλοιοκτήτρια και τον αλληλοασφαλιστικό της οργανισμό. 

sea_diamond.jpg

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση 

Προσφυγή Πολιτών στη Δικαιοσύνη για την Ανέλκυση του Ναυαγίου του «SEA DIAMOND»

Το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond δεν ανήκει στη Σαντορίνη. Ανήκει σε εκείνους που πριν από 15 χρόνια, τη νύχτα της 5ης Απριλίου του 2007, δεν έπραξαν αυτό που έπρεπε και είχαν την υποχρέωση να πράξουν για να αποφύγουν τη βύθιση του πλοίου και τη εγκληματική ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος. Ανήκει σε εκείνους που ενώ έχουν την υποχρέωση από το Νόμο να το ανελκύσουν και να το απομακρύνουν από το βυθό της Σαντορίνης, το εγκατέλειψαν μέσα στη θάλασσά μας να διαβρώνεται και να ρυπαίνει καθημερινά με πετρελαιοειδή και βαρέα μέταλλα. Ανήκει σε εκείνους που μας άφησαν να νομίζουμε ότι με ένα φράγμα ανάσχεσης πετρελαιοειδών πάνω από το ναυάγιο, προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον της Σαντορίνης και αντισταθμίζουν τη ζημιά που της προκάλεσαν και θα της προκαλέσουν ακόμη!!

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond, ως κάτοικοι της Σαντορίνης και έχοντες νόμιμο συμφέρον, διεκδικούμε πλέον και δικαστικά την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του K/Z Sea Diamond, την εξάλειψη κάθε περιβαλλοντικού κινδύνου για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της περιοχής του ναυαγίου και την αποκατάσταση κάθε περιβαλλοντικής ζημίας που προκλήθηκε από το ναυάγιο και την παραμονή του στο βυθό.

Στον αγώνα μας αυτό καλούμε κάθε Θηραίο πολίτη να σταθεί στο πλευρό της Συντονιστικής Επιτροπής και να διεκδικήσει έμπρακτα την ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου του Sea Diamond από τη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης.

Δυστυχώς, το Αστικό Εφετείο Πειραιώς με την πρόσφατη απόφασή του, 350/9-7-2021, απέρριψε το αίτημα του Δήμου Θήρας για την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond και την αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης, καθώς ως ΟΤΑ «δεν νομιμοποιείται ενεργητικά και δεν έχει το δικαίωμα να αξιώνει ανέλκυση ναυαγίου που θίγει το θαλάσσιο και υποθαλάσσιο οικοσύστημα και μολύνει με επιβλαβείς ουσίες τις ακτές, διότι από τις σχετικές περιβαλλοντικές αρμοδιότητές του έχει εξαιρεθεί αυτή η δραστηριότητα σύμφωνα με το Ν. 2881/2001, που προσνέμει την αρμοδιότητα σε άλλο, πλέον κατάλληλο όργανο». Παρόλο που σύμφωνα με την απόφαση 464/2014 του Αστικού Πρωτοδικείου Πειραιά, η πλοιοκτήτρια είχε υποχρεωθεί σε άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond με δικά της έξοδα και σε καταβολή αποζημίωσης 14 εκατομμυρίων ευρώ προς το Δήμο Θήρας και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το Εφετείο Πειραιώς απέρριψε κάθε αίτημα του Δήμου Θήρας καθώς «…ναι μεν τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως οι ΟΤΑ, μπορούν να επιδιώκουν την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους έναντι του Κράτους, δεν μπορούν όμως να επικαλεστούν προς τούτο την προσωπικότητά τους έναντι μόνης της περιβαλλοντικής επιδείνωσης από τη δράση ιδιωτών, αφού δε θίγονται από αυτήν, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν και σε υποβαθμισμένο περιβάλλον…»

Με άλλα λόγια το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή του Δήμου Θήρας, ως αναρμόδιος να αξιώνει ανέλκυση του ναυαγίου, καθώς από το Ν.2881/2001 υπάρχει άλλο αρμόδιο όργανο που θα έπρεπε να κάνει την προσφυγή! Ταυτόχρονα ο Δήμος Θήρας, ως Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν έχει την προσωπικότητα που έχουν τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ως μόνιμοι κάτοικοι Θήρας θα είχαν το έννομο συμφέρον και το δικαίωμα να διεκδικούν την ανέλκυση του ναυαγίου.

Ο λαός της Σαντορίνης, μπροστά στις εξελίξεις αυτές δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής. Οι διαρροές ρύπων από το ναυάγιο συνεχίζουν να είναι καθημερινές και εμφανείς δια γυμνού οφθαλμού. Ελαιώδη και πισσώδη μίγματα αναδύονται καθημερινά από το ναυάγιο, εντός και εκτός του αντιρρυπαντικού φράγματος, και ο κυματισμός τα μεταφέρει σε διάφορες κατευθύνσεις, άλλοτε προς τις γειτονικές ακτές και άλλοτε προς το ηφαίστειο. 

Ταυτόχρονα στις δικαστικές αίθουσες όπου εκδικάζεται μέχρι σήμερα η υπόθεση του Sea Diamond, ακούγεται ως επιχείρημα από τους δικηγόρους υπεράσπισης της πλοιοκτήτριας, ότι το ναυάγιο δεν ρυπαίνει τη Σαντορίνη και δεν ενοχλεί τους Θηραίους πολίτες, αφού εδώ και 15 χρόνια κανένας δεν έχει προσφύγει δικαστικά εναντίον τους…

diamon.jpg

Επειδή λοιπόν το ναυάγιο του Sea Diamond συνεχίζει να ρυπαίνει τη θάλασσα της Σαντορίνης και θα συνεχίσει για 420 χρόνια ακόμη, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση πραγματογνωμοσύνης που κατέθεσαν οι δικαστικοί πραγματογνώμονες.

Επειδή η ανέλκυση είναι εφικτή με τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικέςσύμφωνα με τους δικαστικούς πραγματογνώμονες που διόρισε το Εφετείο Πειραιώς.

Επειδή το Κ/Ζ Sea Diamond παραμένει σε περιοχή Natura εδώ και δεκαπέντε (15) χρόνια και η παράλειψη ανέλκυσής του συνιστά παραβίαση των αντίστοιχων διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.

Επειδή σύμφωνα με την τελεσίδικη απόφαση 515/2016 του Αρείου Πάγου υπάρχει σοβαρή και εξακολουθητική θαλάσσια ρύπανση που συνέβη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και κατ’ επέκταση υπάρχει ανάγκη ανέλκυσης του ναυαγίου, ενώ ταυτόχρονα αποφασίστηκετελεσίδικα η ενοχή του Πλοιάρχου του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου και του Διευθυντή Επιχειρήσεων της συνδιαχειρίστριας εταιρείας που φέρουν και την ποινική ευθύνη της πρόσκρουσης και της βύθισης.

Επειδή η ύπαρξη του ναυαγίου στο συγκεκριμένο σημείο συνιστά μια διαρκή σοβαρότατη απειλή οικολογικής καταστροφής, με ορατό τον κίνδυνο διάβρωσης του πλοίου και εκροής τεραστίων ποσοτήτων μαζούτ και άλλων επικινδύνων χημικών, τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων.

Επειδή από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις μόνο μεγάλα λόγια εισπράξαμε, εμπαιγμό και κοροϊδία, και παρότι η νομοθεσία «Περί Ανέλκυσης Ναυαγίων» είναι ξεκάθαρη, παραδόξως στην περίπτωση του Sea Diamond, εδώ και 15 χρόνια, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη ούτε από τα αρμόδια Υπουργεία της Πολιτείας, αλλά ούτε και από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές.

Επειδή έχουμε χρέος απέναντι τα παιδιά μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον που θα τους παραδώσουμε για να ζήσουν, όπως μας το παρέδωσαν και οι πρόγονοί μας σε εμάς.

Επειδή σε λίγες μέρες κλείνουμε 15 χρόνια παραμονής του βυθισμένου «πλωτού ξενοδοχείου» Sea Diamond στα γαλανά νερά της καλντέρας μας, δεκαπέντε χρόνια συνεχιζόμενης ρύπανσης και πολιτικής αδράνειας, δεκαπέντε χρόνια εγκληματικής αδιαφορίας προς το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Σαντορίνης.

Καλούμε το λαό της Σαντορίνης σε επαγρύπνηση και συμπαράσταση στον συνεχή αγώνα της Συντονιστικής Επιτροπής για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την διεκδίκηση των έννομων δικαιωμάτων μας με κάθε τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση θα αποδεχθούμε το περιβαλλοντικό έγκλημα που διαπράττεται και θα έχουμε μερίδιο της ευθύνης σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα δεν αποτρέπουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Απαιτούμε με προσφυγή πλέον στη Δικαιοσύνη, την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond, ανεξαρτήτως του οικονομικού κόστους που θα επιφέρει αυτό στην πλοιοκτήτρια και τον αλληλοασφαλιστικό της οργανισμό, όπως γίνεται σε όλα τα ευνομούμενα και πολιτισμένα κράτη του κόσμου. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο εμπαιγμό και κοροϊδία!! Δεκαπέντε χρόνια είναι ήδη πάρα πολλά!! 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διακοπή σήματος της ΕΡΤ από τις 13 Αυγούστου – Χωρίς κρατικά κανάλια και ραδιόφωνα

Στο «σκοτάδι» η κεντρική Νάξος λόγω βλάβης στις κεραίες αναμετάδοσης στο όρος Ζας. Τα ιδιωτικά κανάλια εκπέμπουν κανονικά.

24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 28 Αυγούστου – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και αλλαγές πτήσεων

Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο με αφορμή το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο. Στάση εργασίας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας – Τι ανακοίνωσαν AEGEAN και Olympic Air.

Εκλογικός νόμος: Σενάρια αλλαγών στη Ν.Δ., ο πήχης, το μπόνους και οι …χαμένες έδρες

Παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη, στο εσωτερικό της Ν.Δ. φουντώνει η συζήτηση για παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο και την αυτοδυναμία. (παραδείγματα)

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία Αιγαίου & Ιονίου από το 2026, τι αναφέρει ο κος Βρούτσης

650 σωματεία και 35.000 αθλητές ωφελούνται από την απόφαση για δωρεάν ακτοπλοϊκές μετακινήσεις στα νησιά. - Το σχόλιο του κου Βρούτση

200 χρόνια «Ελπίς» – Σημαντικό αρχειακό έργο για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

18.000 έγγραφα και εκατοντάδες φάκελοι ταξινομήθηκαν, φωτίζοντας την ιστορία της δημόσιας υγείας στη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Η πατρίδα στην καρδιά – Το ταξίδι, η ξενιτιά και η επιστροφή (video)

Μια λογοτεχνική αφήγηση από την Στέλλα Νικολάκη για τον καημό της ξενιτιάς και τη γλυκιά ελπίδα της επιστροφής (video)

Νάξος: Αγνοείται η «Κανέλλα», έκκληση από τα μέλη του ταξιδιωτικού πρακτορείου Naxos Tours

Η αγαπημένη μασκότ της παραλίας λείπει εδώ και πέντε ημέρες – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Εγκρίθηκε: Δωρεάν μετακίνηση για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Μεγάλη νίκη για τον νησιωτικό αθλητισμό μετά το αίτημα του Γ. Λεονταρίτη – Τα σωματεία θα ταξιδεύουν χωρίς κόστος με τα επιδοτούμενα πλοία.

Πάρος: Σύλληψη 33χρονου για τον βιασμό 24χρονης Γαλλίδας

Συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής 33χρονος αλλοδαπός στην Πάρο, μετά από καταγγελία 24χρονης Γαλλίδας για βιασμό.

Νάξος – Κατερίνα Καμπανέλλη: «Στόχος η δημιουργία φεστιβάλ στη Νάξο με επίκεντρο το έργο του πατέρα μου» (video)

Συγκινητική συνέντευξη της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο στη Νάξο και τα σχέδια για ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Κέα: Σε ύφεση η γαστρεντερίτιδα, τι έδειξε η επίσκεψη του ΕΟΔΥ

Περίπου 30 περιστατικά ημερησίως στην κορύφωση της έξαρσης – Διερευνώνται τα αίτια, με έλεγχο νερού και περιβαλλοντικών δειγμάτων.