Η μέδουσα Rhopilema nomadica, ένα ξενικό θαλάσσιο είδος, παρατηρήθηκε πριν λίγες ημέρες στη Σαντορίνη, στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Καλντέρας – Τι αναφέρουν οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (video)
Μέδουσες στα νερά των Κυκλάδων και δη της Σαντορίνης; Που είναι το πρόβλημα… Θεωρητικά πουθενά, όμως, όταν μιλάμε για την Rhopilema nomadica, ένα ξενικό θαλάσσιο είδος, που παρατηρήθηκε πριν λίγες ημέρες στη Σαντορίνη, στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Καλντέρας, τότε όλα αλλάζουν.
Η μέδουσα ζει κατά βάση στα τροπικά κλίματα του Δυτικού Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά από τις αρχές του 1970 άρχισε να καταγράφεται και στη Μεσόγειο Θάλασσα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό στην εικόνα και την κίνησή του, θαλάσσιο ασπόνδυλο, σπάνιο για τα νερά των Κυκλάδων που πέρασε τη διώρυγα του Σουέζ μαζί με δεκάδες άλλα ξενικά – τροπικά είδη.
Οι μέδουσες Rhopilema nomadica έχουν σημαντικό ρόλο στη θαλάσσια τροφική αλυσίδα, καθώς τρέφονται µε πλαγκτόν, καρκινοειδή, μικρά ψάρια και άλλες μέδουσες, ενώ θηρευτές τους είναι οι τόνοι, οι καρχαρίες, οι ξιφίες, οι σολομοί και οι θαλάσσιες χελώνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση την αναφέρει ως έναν από τους χειρότερους εισβολείς στα ευρωπαϊκά ύδατα, λόγω του ιδιαίτερα οδυνηρού αγγίγματός της στην επαφή με τον άνθρωπο.
Όπως αναφέρει η νεοσύστατη Εταιρεία Προστασίας Υποθαλάσσιων Σχηματισμών Ηφαιστείου Σαντορίνης, οι παρατηρήσεις στο νησί έγιναν την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου και αφορούν σε δύο δείγματα του είδους, το ένα σε βάθος 18-20 μέτρων και το δεύτερο σε βάθος 5 μέτρων, σε απόσταση 60 και 30 μέτρων από την ακτή αντίστοιχα. Τα μεγέθη που παρατηρήθηκαν ήταν περίπου 35-40 εκατοστά.
Η παρατήρηση των μεδουσών στη Σαντορίνη έχει καταγραφεί στις αναφορές των ξενικών ειδών στο δίκτυο για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, iSea. Είναι η 3η φορά που καταγράφετε η παρουσία της συγκεκριμένης μέδουσας στην Ελλάδα. Πέρυσι παρατηρήθηκε στην Ρόδο, ενώ η πρώτη καταγραφή είχε γίνει στο Λακωνικό Κόλπο το 2010. Το είδος μπορεί να φτάσει έως και τα 10 κιλά σε βάρος, ενώ η ομπρέλα της έχει διάμετρο μέχρι και 58 εκατοστά
Προκειμένου να παρατηρηθεί το φαινόμενο και η έκτασή του, παρακαλούνται όσοι δουν το συγκεκριμένο είδος στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης, εφόσον μοιάζει με το δείγμα στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται, να επικοινωνήσουν μέσω email στα santorini01@hotmail.com ή info@scubasantorini.com.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα atlantea.news