Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΣαντορίνη: Μία υπογραφή λείπει και … έτοιμο το Θαλάσσιο πάρκο

Σαντορίνη: Μία υπογραφή λείπει και … έτοιμο το Θαλάσσιο πάρκο

|

Ο Πιέρ Υβ Κουστώ αθόρυβος πρωταγωνιστής την περασμένη Τρίτη (24/10) στην διάρκεια της προβολής του ντοκιμαντέρ «Φύλακες του Αιγαίου» στη Σαντορίνη – η μάχη για τη δημιουργία του θαλάσσιου Πάρκου στο νησί και η …υπογραφή που λείπει για την υλοποίησή του 

Φύλακες του Αιγαίου…. Όρος που εντυπωσιάζει. Αναζητείς την πηγή αυτής της έκφρασης. Και η απάντηση δίνεται μέσα από το ομότιτλο ντοκιμαντέρ του Όμηρου Ευαγγελινού, κινηματογραφιστή και ερευνητή.. Και το οποίο προβλήθηκε την περασμένη Τρίτη 24 Οκτωβρίου στο Villagio Cinema στο Καμάρι της Σαντορίνης και αποτέλεσε φόρο τιμής, και στη μνήμη του πρωτεργάτη στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος των Κυκλάδων, Πέτρου Νικολαΐδη.

Της Ελένη Μπλάντα

Ο Πέτρος Νικολαΐδης ήταν ο άνθρωπος από την Ελληνική αποστολή που βρέθηκε μαζί με τον Ζακ Υβ Κουστώ στο Καλυψώ, όλη την περίοδο που το «Καλυψώ» και ο Κουστώ έκαναν έρευνες στην Ελλάδα.

 Παρόντες στην προβολή ήταν ο κ. Όμηρος Ευαγγελινός, ο κ.Πιέρ Κουστώ γιος του Ζακ-Υβ Κουστώ, προσωπικός φίλος και συνεργάτης του Πέτρου Νικολαΐδη καθώς και οραματιστής της δημιουργίας της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής. Ο Πιέρ Υβ Κουστώ έχει δημιουργήσει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Cousteau Divers», με σκοπό να ενώσει τους δύτες όλων των χωρών και να προστατεύσουν την θαλάσσια ζωή.  Ο κ. Δημήτρης Καμπανός, ο κ.Κυριάκος Πρέκας πρόεδρος των αλιέων της Σαντορίνης, ο κ. Απόστολος Στυλιανόπουλος, ο κ. Βαγγέλης  Παράβας, καθώς και άλλα μέλη του σύλλογου Θηραϊκής Θάλασσας.

Πλήθος παρευρισκομένων  παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ που με τις πλούσιες και έντονες εικόνες από τα Κυκλαδίτικα νησιά της Άνδρου, Νάξου, Κουφονησιών, Σχοινούσας και Σαντορίνης ταξίδεψαν μαζί με τον σκηνοθέτη. Το ταξίδι στα Κυκλαδίτικα νησιά διήρκησε αρκετά χρόνια με προσωπικό κόστος και αμέριστη προσπάθεια τόσο του κινηματογραφιστή όσο και του κ. Νικολαΐδη με επισκέψεις στα νησιά, συναντήσεις με τους ψαράδες, τοπικούς συλλόγους, τοπικούς φορείς. Η αφοπλιστική λιτότητα της πραγματικότητας στη σημερινή αλιεία με την υπερβολική αλιεία, τη μη σωστή γνώση για το περιβάλλον καθώς και η αφθονία χρήσεως εκρηκτικών υλικών, οδήγησαν στην σημερινή καταστροφική πραγματικότητα. Τόσο η αμεσότητα του σκηνοθέτη όσο και οι γνώσεις που παρέχονται στο ντοκιμαντέρ έκαναν τους παρευρισκομένους να   συνειδητοποίησαν την επιτακτική ανάγκη του Θαλάσσιου πάρκου.

Όπως ανάφερε ο Κ. Ευαγγελινός πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ η υπεραλιεία δεν συνεπάγεται μόνο την καταστροφή του θαλάσσιου κόσμου αλλά ταυτόχρονα χάνονται και πολλές θέσεις εργασίας. Οι ντόπιοι αντί να φεύγουν από τα νησιά για εύρεση εργασίας θα μπορούσαν να απορροφηθούν κάνοντας πράγματα που είναι ενδιαφέροντα και να σπουδάσουν πάνω σε αυτά. Επίσης ανταλλαγές φοιτητών από όλο τον κόσμο που θα έρχονται να μελετάνε και να ζούνε την εμπειρία μιας τέτοιας περιοχής μαζί με τους νέους του νησιού θα αλλάξουν τελείως την αντίληψη της τοπικής κοινωνίας. Η δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου θα είναι ένα έργο με διάρκεια ζωής, παρακαταθήκη για τα παιδιά μας που θα αποκομίσουν τα οφέλη   της προσπάθειας μας μελλοντικά όλες οι επόμενες γενιές και θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για άλλες περιοχές της  Ελλάδος αλλά και του κόσμου.

Ακολούθησε συζήτηση για τη δημιουργία περιοχής προστατευόμενης από την Καλντέρα ως το Ακρωτήρι προκειμένου να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη του θαλάσσιου Περιβάλλοντος  του νησιού. Ο Κ. Κουτσώ τόνισε πως ο υποθαλάσσιος κόσμος της Σαντορίνης είναι καταπληκτικός με πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα όπως  σπηλιές και ιδιαίτερες  ηφαιστειακές δομές. Με την δημιουργία προστατευόμενης περιοχής που θα περιλαμβάνει όλα τα διαφορετικά είδη περιβάλλοντος  θα είναι όχι μόνο χρήσιμο για τη όλα τα στάδια ζωής των ψαριών αλλά θα βοηθήσει στην αυτοίαση  της περιοχής.

 Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία μια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή μετά από 5 χρόνια προστασίας μπορεί να εμφανίσει αύξηση των ιχθυαποθεμάτων σε ποσοστό μέχρι και 500% αν προστατευτεί από τα συρόμενα εργαλεία περιοχές όπως η Ποσειδώνια περιοχή όπου τα ψάρια αφήνουν τα αυγά τους. Η τοπική κοινωνία της Σαντορίνης δείχνει τον δρόμο για την δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Αν και οι ίδιοι οι ψαράδες είχαν συνειδητοποιήσει  από νωρίς ότι η θάλασσα δεν είχε πλέον ψαριά και δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν ούτε το στοιχειώδη εισόδημα αρχικά  ήταν επιφυλακτικοί για τη δημιουργία μιας περιοχής προστασίας.

Μετά από 7 χρονιά διαβουλεύσεων με την τοπική κοινωνία και οι 134 ψαράδες που ανήκουν στο σύλλογο των παρόχθιων αλιέων της Σαντορίνης  έχουν συμφωνήσει και συνυπογράψει για τη δημιουργία θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής. Η μόνη υπογραφή που λείπει είναι αυτή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Άτυπα μπορούμε να πούμε πως αυτή η περιοχή είναι προστατευόμενη αλλά τυπικά πότε;


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Πάσχα: Κλειστές τράπεζες για τέσσερις ημέρες

Πάσχα - Κλειστές τράπεζες για τέσσερις ημέρες: Πότε και πώς θα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Ρόδος: Πρέσα πλυντηρίου συνέθλιψε εργαζόμενο σε ξενοδοχείο

Νεκρός εργαζόμενος σε ξενοδοχείο της Ρόδου – Πρέσα πλυντηρίου τον συνέθλιψε

Σαντορίνη: Σάββατο του Λαζάρου, ο τόπος μυρίζει αλισμαρί

Μοσχομυρίζει ο τόπος αυτές τις μέρες στη Σαντορίνη. Είναι και η άνοιξη, είναι η ελπίδα Της Ανάστασης, μα και η ανοιχτή αγκαλιά των ανθρώπων

Ουκρανία: Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πόλης - «Οι Ρώσοι χτύπησαν την πόλη Σούμι με πυραύλους, σκοτώνοντας αμάχους», ανέφερε ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του Ουκρανού

Κ. Μπιζάς: “Η Πάρος ξεκινάει δυναμικά με σημείο αναφοράς το Πάσχα”

Ο Κ. Μπιζάς στο TN | Η Πάρος έτοιμη για την τουριστική περίοδο – Ισχυρή εκκίνηση από το Πάσχα

Νάξος: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο τη Μ. Δευτέρα 14 Απριλίου

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και θα συζητηθούν δέκα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος τη Μ. Δευτέρα και τη Μ. Τρίτη

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος λόγω τεχνικών εργασιών, σε αρκετές περιοχές του νησιού

Με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Λοβέρδο συναντήθηκε ο Φ. Φόρτωμας

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό

Γιατί η φωνή μας ακούγεται διαφορετικά ηχογραφημένη;

Όταν η πηγή του ήχου που ακούμε είμαστε εμείς οι ίδιοι, τότε ο εγκέφαλος μας λαμβάνει ερεθίσματα με τη μορφή δονήσεων από δύο διαφορετικές πηγές.

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Seajets: Εκτακτη δρομολόγηση Μεγάλη Πέμπτη του “Champion Jet 1”

Με βάση την σχετική ενημέρωση από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Passenger στη Νάξο, θα υπάρξει έκτακτη δρομολόγηση του Champion Jet 1 - Πότε;

Σεισμική ακολουθία – Κυκλάδες: “Το επίπεδο των κρατήσεων χειρότερα και από τον κορωνοϊό”

Πάσχα: Πώς επηρεάζουν σεισμοί και πλημμύρες τις κρατήσεις στα τουριστικά νησιά με επίκεντρο τις Κυκλάδες

Κικίλιας: Μείωση 50% των λιμενικών τελών σε προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά

Β. Κικίλιας: «Η μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών, συνεισφέρει στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

Πάσχα – Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Κι όμως για τη Νάξο η μείωση αγγίζει το -13% (πίνακες)

Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανή αύξηση τη θερινή περίοδο, με φόντο τις αλλαγές στη χρήση καυσίμων και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιριών.

Νάξος – Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή η Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Κυκλάδες: Πήραν …πράσινο φως πέντε νέα ξενοδοχεία, σε ποια νησιά;

Σε ποια νησιά των Κυκλάδων θα δούμε τα νέα πέντε ξενοδοχεία που πήραν ..πράσινο φως;

Blue Star Ferries: Τετάρτη 9 Απριλίου απεργία πλοίων, τροποποιήσεις δρομολογίων

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries - κυρίως στο Νότιο Αιγαίο - λόγω της απεργίας της 9ης Απριλίου

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με 2-0 νίκες πέρασε τα Μελίσσια και τον τελικό αντιμετωπίζει τον Ιωνικό Νικαίας

Σε έναν εντυπωσιακό αγώνα διάρκειας τριών ωρών ο Πανναξιακός νίκησε 92-88 στην έξτρα περίοδο τα Μελίσσια και με 2-0 νίκες προκρίθηκε στον τελικό - Αντίπαλος ο Ιωνικός Νικαίας με μειονέκτημα έδρας

Νάξος – Πάρκο της Ελλης: Αγνωστοι βανδάλισαν ξύλινο σπιτάκι. γιατί;

Για μία ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες εικόνων που δεν τιμούν τους Ναξιώτες.. Γιατί τόση κακία;