Aνασύρθηκαν 340 (339,5 για την ακρίβεια) κιλά απορριμμάτων μετά τον πρώτο υποβρύχιο καθαρισμό στο παλιό λιμάνι Φυρών – Τι αναφέρει ο Δημήτρης Καμπανός – Φωτογραφικές μηχανές, μπαταρίες και λάστιχα αυτοκινήτων, μπουκάλια, αλλά και ένα πλαστικό παγκάκι (!!!) εντόπισαν οι επαγγελματίες δύτες
«Η Καλντέρα έχει μια ιδιαιτερότητα, τα πρανή είναι απότομα και στον βυθό. Στα πρώτα 20 μέτρα βάθους βρήκαμε πολλά πλαστικά και κουτιά αναψυκτικών, μπουκάλια από μπίρες και… σαμπάνιες. Βρήκαμε όμως και διάφορα ασυνήθιστα αντικείμενα: φωτογραφικές μηχανές, μπαταρίες αυτοκινήτων, ακόμα και ένα πλαστικό παγκάκι που προφανώς έπεσε από σκάφος. Εντοπίσαμε πάρα πολλά λάστιχα, αλλά δεν ήταν δυνατόν να τα ανεβάσουμε όλα, αν μπορέσουμε θα ξαναβουτήξουμε τις επόμενες ημέρες ειδικά για αυτά. Συνολικά ανασύραμε 340 κιλά απορριμμάτων. Η εικόνα δεν είναι κακή, είναι παρόμοια με άλλα λιμάνια. Σίγουρα όμως πολλά σκουπίδια έχουν παρασυρθεί σε μεγαλύτερα βάθη».
Ποιος το λέει αυτό; Μα ο Δημήτρης Καμπανός, επικεφαλής της Divw in Action, της ομάδας των επαγγελματιών δυτών, οι οποίοι και βούτηξαν για πρώτη φορά στο παλιό λιμάνι των Φηρών… Με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών στις 8 Ιουνίου και εκμεταλλευόμενη την έλλειψη τουριστικής κίνησης στο παλιό λιμάνι των Φηρών, η περιβαλλοντική οργάνωση “Dive in Action”, σε συνεργασία με επαγγελματίες δύτες της Σαντορίνης, πραγματοποίησε τον πρώτο υποβρύχιο καθαρισμό της περιοχής.
«Μοναδική ευκαιρία» χαρακτήρισε τη στιγμή, ο επικεφαλής της Dive in Action Δημήτρης Καμπανός, τονίζοντας πως «το παλιό λιμάνι του νησιού συνήθως έχει πολλή κίνηση όλο το χρόνο και δεν επιτρέπεται απ’ τη λιμενική αρχή να γίνονται καταδύσεις». Η περιβαλλοντική ομάδα Dive in Action εκμεταλλεύτηκε την μειωμένη κίνηση, λόγω της πανδημίας και μετά από έναν πολυήμερο σχεδιασμό οργάνωσε τη δράση. Αδειοδοτημένοι εθελοντές δύτες από ιδιωτικούς οργανισμούς και τοπικές αρχές συμμετείχαν στη δράση δίνοντας το μήνυμα για την Προστασία του Περιβάλλοντος.
Με μια κατάδυση σε βάθος 20 μέτρων που διήρκεσε 42 λεπτά, οι επτά δύτες που συμμετείχαν στη δράση έφεραν στην επιφάνεια 340 (339,5 για την ακρίβεια) κιλά απορριμμάτων. Τα “συνηθισμένα” ήταν συσκευασίες και μπουκάλια από αλουμίνιο και γυαλί, λάστιχα και μπαταρίες αυτοκινήτων. Τα πιο ασυνήθιστα ήταν φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα με τις μπαταρίες τους, μια σφραγισμένη 5κιλη συσκευασία μπογιάς, μια καρέκλα γραφείου, μια αντλία νερού και ένα πλαστικό παγκάκι!
Παράλληλα με τον υποβρύχιο καθαρισμό, μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Σαντορίνης και του Συλλόγου “Εν Οδώ” φρόντισαν για τον παράκτιο καθαρισμό της περιοχής, συγκεντρώνοντας χάρτινα, γυάλινα και πλαστικά απορρίμματα. Η ενημέρωση στη δράση, πέραν του συμβολισμού για την Παγκόσμια ημέρα των Ωκεανών, στόχευε στην ευαισθητοποίηση για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης και στις προτάσεις με λύσεις για τον περιορισμό τους.
Δόθηκε δώρο, σε όσους είναι πεπεισμένοι ότι ο περιορισμός των πλαστικών μιας χρήσης είναι επιβεβλημένος, το ποτηράκι πολλαπλών χρήσεων του Sea Change Greek Islands φτιαγμένο από μπαμπού και σιλικόνη, καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά.
Η Dive in Action οργανώνει αντίστοιχες δράσεις και σε άλλα νησιά του Αιγαίου και στα κοινωνικά δίκτυα δέχεται πολλές προσκλήσεις καθώς το ενδιαφέρον είναι έντονο. Στη δράση συμμετείχαν εκτός της Dive in Action, δύτες από τα καταδυτικά του νησιού, Aegean Divers, Santorini Diving Center, Atlantis DC. Ενεργή συμμετοχή είχαν επίσης η Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης, ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ, η ΚΑΠΑ Group Ανακύκλωση Σαντορίνης, ο Δήμος Θήρας, η Θηραϊκή Θάλασσα, το Λιμεναρχείο και το πρόγραμμα Sea Change Greek Island.