Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΣαντορίνη - Dive in Action: Καθαρίζουμε την Δευτέρα 8 Ιουνίου τον όρμο...

Σαντορίνη – Dive in Action: Καθαρίζουμε την Δευτέρα 8 Ιουνίου τον όρμο Φηρών

|

Με την αφορμή λοιπόν της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών στις 8 Ιουνίου, η «Dive in Action» μαζί με δύτες από τα καταδυτικά κέντρα του νησιού, τον σύλλογο Θήρας «Εν Οδώ» και την Εθελοντική Ομάδα Σαντορίνης οργανώνουν υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό στον όρμο των Φηρών.

 Η θεμελιώδης σημασία του Ωκεανού στην ομαλή λειτουργία του πλανήτη και ο ουσιαστικός του ρόλος στην παραγωγή του 50% του διαθέσιμου οξυγόνου στον πλανήτη, θέτουν ερωτήματα που διαμορφώνουν μια νέα συνθήκη για το μέλλον. Σε ευρύτερη μεταφορά, οι συνέπειες από την ολοένα αυξανόμενη πίεση στην Ωκεάνια διαδρομή, μέσω της ρύπανσης των θαλασσών, της όξυνσης των υδάτων κ.α. έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη θαλάσσιο ισορροπία.

 Η προστασία του ωκεανού και η βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, αποτελούν κρίσιμα ζητήματα και συμπεριλαμβάνονται στους βιώσιμους στόχους για την αειφόρο ανάπτυξη, δεδομένα που περιλαμβάνει η  ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών με στόχους οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το έτος 2030.

 Η 8η Ιουνίου στο συμβολικό της χαρακτηρισμό ως “Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών”, μας υπενθυμίζει την ευθύνη απέναντι στα θαλάσσια ζητήματα και μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα προς την κατάκτηση αυτού του στόχου.

 Επιπλέον η επίκαιρη παρατεταμένη περίοδος αποκλεισμού, δίνει την ευκαιρία στον άνθρωπο να στραφεί και να προβληματιστεί στη σημασία που έχει το περιβάλλον στη ζωή του.

 Αυτή η ευκαιρία με όλους τους σχετικούς προβληματισμούς και συνειρμούς κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου αποκλεισμού, με την χαλάρωση στη βιομηχανική παραγωγή, τους περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα και γενικότερα στις μετακινήσεις, χαρακτηρίσθηκε από τους περιβαλλοντολόγους ως μια περίοδος περιβαλλοντικής ανάπαυσης και δεν πρέπει να χαθεί.

 Στο νησί της Σαντορίνης η περίοδος αυτή έφερε την μεγάλη αλλαγή στον ετήσιο κύκλο των τελευταίων δεκαετιών με την καθυστέρηση της έναρξης της τουριστικής περιόδου ανοίγοντας στους κάτοικους και επιχειρηματίες μια νέα εποχή προβληματισμού.

101664143_1852903394845067_6968771883017699328_o.jpg

Με αφορμή την επιβεβλημένη ημερολογιακή μετακίνηση της έναρξης της τουριστικής περιόδου, δίνεται η ευκαιρία για περισσότερες δράσεις σε μια περίοδο παύσης, σε σημεία του νησιού που τα τελευταία χρόνια, λόγω της 12μηνης λειτουργίας του τουριστικού ρεύματος, δεν είχαμε την πρόσβαση να φροντίσουμε.

Ένα από αυτά είναι το παλιό λιμάνι, όρμος των Φηρών που επίσημα δεν έχει γίνει καμία εθελοντική δράση τα τελευταία χρόνια. Και όπως αναφέρει η ψυχή της δράσης, Δημήτρης Καμπανός «Η κατάδυση θα πραγματοποιηθεί μόνο από πιστοποιημένους δύτες, καθώς γνωρίζουμε πώς πρέπει να απομακρύνονται τα απορρίμματα χωρίς να θρυμματίζονται ή να προκαλούμε ζημιά στον βυθό. Είναι και πιο αποτελεσματικό έτσι – σε παλαιότερη δράση στον Ταξιάρχη ήμασταν 16 άτομα, πιστοποιημένοι και ερασιτέχνες, και ανασύραμε 300 κιλά απορριμμάτων, ενώ στο Αμμούδι ήμασταν μόνο 7 πιστοποιημένοι δύτες και ανασύραμε 320 κιλά».

Έτσι, τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020, παγκόσμια ημέρα των Ωκεανών η περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action, (Santorini Active Volcanic Environment) μαζί με τον Φυσιολατρικό, Εκδρομικό, Αθλητικό, Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας “Εν Οδώ” και την Εθελοντική Ομάδα Σαντορίνης  οργανώνουν υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό στον όρμο των Φηρών, σε μια μοναδική ευκαιρία και με δεδομένο ότι η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει αργότερα.

Το πρόγραμμα

Η συγκέντρωση στον όρμο των Φηρών είναι προγραμματισμένη για τις 11.00 και η δράση του παρακτίου καθαρισμού θα ξεκινήσει στις 11.30. Στο διάστημα αυτό θα γίνει ενημέρωση των εθελοντών για τον τρόπο δράσης στην επιφάνεια.

Από τις 11.30 έως τις 12.00 θα γίνει η οργάνωση και ενημέρωση των δυτών για τον υποβρύχιο καθαρισμό. Θα πραγματοποιηθούν 2 καταδύσεις. Στους καθαρισμούς επιφάνειας και υποβρυχίως χρησιμοποιούνται επαναχρησιμοποιούμενα υλικά γάντια σάκοι κλπ.

 – Θα γίνει ενημέρωση για τη θαλάσσια περιβαλλοντική προστασία, αναφορά στους τρόπους διαχείρισης των οικιακών και επαγγελματικών απορριμμάτων, τρόποι και λύσεις για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης και θα δοθούν ποτήρια μόνιμης χρήσης για στιγμιαία ροφήματα σε όσους είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν την προσπάθεια μας.

 – Μετα τον καθαρισμό θα γίνει καταμέτρηση καταγραφή και διαχωρισμός των σκουπιδιών και οι εθελοντές θα μπορούν να παρακολουθήσουν και να δράσουν συμμετέχοντας στη διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Πρόσκληση για συμμετοχή στη δράση έχει γίνει στα Καταδυτικά Κέντρα του νησιού, ομάδες και τοπικές επιχειρήσεις. Συνδράμουν ο Δήμος Θήρας, η ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ, το Επαρχείο Θήρας, το Λιμεναρχείο Θήρας ενώ τη δράση υποστηρίζουν η HELMEPA και το πρόγραμμα Sea Change Greek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη.    

Σημαντική για άλλη μια φορά η παρουσία της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας που θα διαθέσει σκάφος από το λιμάνι του Αθηνιού προς τον όρμο Φηρών για την μετακίνηση των εξοπλισμών και εθελοντών που δεν έχουν δυνατότητα να κατεβούν από τα Φηρά.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα Vivid Blue 2020 (Ζωντανό Μπλε) της Dive In Action και θα ακολουθήσει μια σειρά δράσεων και ενημερώσεων σε θαλάσσια περιβαλλοντικά ζητήματα στη Σαντορίνη και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Επίσης προγραμματίζονται σε συνεργασία με το πρόγραμμα Sea Change Greek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη διπλοί υποβρύχιοι καθαρισμοί σε 10 νησιά των Κυκλάδων, 3 υποβρύχιοι καθαρισμοί στην Σαντορίνη και 2 στην Ανάφη. Παράλληλα προετοιμάζεται με πρόταση, η έναρξη διαβούλευσης με επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχεία, βάση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας ΕΕ/904/2019 για τον μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Ενοικιάζεται Μεζονέτα στο Καστράκι Νάξου

Άνεση, λειτουργικότητα και μοναδική θέα σε προνομιακή τοποθεσία

Ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Αμοργού – Μόνιμη χειρίστρια στο ακτινολογικό τμήμα

Με την πρόσληψη μόνιμης χειρίστριας, το ακτινολογικό τμήμα αποκτά σταθερή καθημερινή λειτουργία, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στους κατοίκους του νησιού.

Χατζημάρκος σε Πιερρακάκη: «Θέλουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή του μέτρου, αλλά ζήτησε την καθολική εφαρμογή του σε Ρόδο, Κυκλάδες και σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

ΓΣΕΕ: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτωβρίου – «Όχι στο 13ωρο»

Ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής – Αντίδραση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που «διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις»

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Επανεξέταση της εξαίρεσης από το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Επιστολή του Γιάννη Ρούσσου προς τον Πρωθυπουργό – «Η εξαίρεση των Κυκλάδων συνιστά ιστορική αδικία και παραβιάζει την αρχή της νησιωτικότητας»

Σοβαρό τροχαίο στον Πειραιά: Τραμ προσέκρουσε σε λεωφορείο – Αναφορές για 30 τραυματίες

Το ατύχημα σημειώθηκε στη Μικράς Ασίας – Ερευνώνται οι συνθήκες της σύγκρουσης

Δημοτικό Ραδιόφωνο στην Αμοργό – Επιτυχία το συνέδριο του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων Ελλάδος

Η Αμοργός φιλοξένησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων – Δέσμευση για ίδρυση Δημοτικού Σταθμού και ενίσχυση της τοπικής ενημέρωσης

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου: «Ισότιμη εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ και στις Κυκλάδες»

Απορία και προβληματισμός για τον αποκλεισμό του νομού από τη ρύθμιση – Κάλεσμα σε παρέμβαση των βουλευτών Κυκλάδων

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.