Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΣαντορίνη - Dive In Action: Η νέα χρονιά (2022) ξεκινάει, οι προετοιμασίες...

Σαντορίνη – Dive In Action: Η νέα χρονιά (2022) ξεκινάει, οι προετοιμασίες για δράση

|

Σκέψεις και αναγγελία δράσεων από την περιβαλλοντική Οργάνωση Dive In Action που έχει ως βάση την Σαντορίνη αλλά καλύπτει τουλάχιστον δέκα νησιά των Κυκλάδων σε ετήσια βάση 

Η περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action στην Σαντορίνη ετοιμάζεται για τη νέα χρονιά…. Και μέσα από ενημερωτική φυλάδιο παρουσιάζει σκέψεις για το 2022 αλλά και τις δράσεις που θα αναλάβει το έτος που διανύουμε… Με την υπογραφή του Δημήτρη Καμπανού, το κείμενο που ακολουθεί… 

“Από τις πρώτες ημέρες του 2022 βιώνουμε στις Κυκλάδες αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, ένα δείγμα των επιπτώσεων της “κλιματικής αλλαγής”, με βαρύ κι έντονο χειμώνα, ακραίες καιρικές συνθήκες, μεγάλης συσσώρευσης βροχοπτώσεις, πρωτόγνωρες – μεγάλης διάρκειας – χιονοπτώσεις και απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, συνθήκες γνώριμες σε τροπικά μέρη και ωκεάνιες παράκτιες ζώνες. Το Μεσογειακό ήπιο κλίμα, δέχεται τις συνέπειες των “επιθετικών” μεταβολών της κλιματικής κρίσης, καθώς ειδοποιεί με τον τρόπο της, για την επιβεβλημένη ανάγκη στροφής του ανθρώπου στο περιβάλλον και στην περιβαλλοντική συντήρηση.

Απαιτεί μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, αυξημένη ενεργοποίηση των πολιτών στα καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα, με αποδοτικότερες ενέργειες, ανάπτυξη δεξιοτήτων της ενεργής κοινωνίας, με συμμετοχή σε μια δέσμη δράσεων που θα προστατεύουν το περιβάλλον.

Βήματα στην κατεύθυνση αυτή επιτυγχάνονται με απλούς τρόπους αλλαγής συγκεκριμένων συνηθειών, λύσεις προσαρμοσμένες σε μικρές δράσεις, στην κλίμακα του περιορισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Λύσεις που στον πολλαπλασιασμό τους δίνουν μεγάλα αποτελέσματα και είναι εύκολα μετρίσιμα από τον καθένα.

Για παράδειγμα τα ερωτήματα, αν “εγώ θα σώσω τον πλανήτη” ή ότι “το καλαμάκι δεν μειώνει τα πλαστικά”, μπορούν να απαντηθούν εύκολα αν κάποιος δει τα νούμερα, κάνοντας την αρχή στο δικό του νοικοκυριό.

Κατά συνέπεια η απάντηση είναι μια και αυθόρμητη… “ναι μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη” βελτιώνοντας το δικό μας περιβάλλον.

dive_in.jpg

Η νέα χρονιά 

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση “Dive In Action”, με βάση και εκκίνηση των δράσεων της τη Σαντορίνη, σχεδιάζει και φέτος, παρ’ όλες τις αντιξοότητες και την επίδραση μιας αρνητικής διεθνούς επικαιρότητας, δράσεις που δίνουν το δικαίωμα σε όλους μας να μιλάμε για βιωσιμότητα και θετικό πρόσημο.

Μπορούμε να μιλάμε επίσημα για βελτίωση και αλλαγές στις περιοχές επέμβασης που παρακολουθούνται και συντηρούνται από το 2019 μέχρι και σήμερα. Με αρχή τον καθαρισμό του όρμου στο Αμμούδι και τις 3 πρώτες δράσεις στην Ερινιά με ανέλκυση μεγάλων όγκων πλαστικών, ελαστικών, μεταλλικών και όλων των τύπων συσκευασιών μιας χρήσης, είναι γεγονός.

Ο περιορισμός των βαρέων απορρίψεων και πλαστικών μιας χρήσης στον πολυσύχναστο όρμο των Φηρών με 5 υποθαλάσσιους καθαρισμούς, η επιθεώρηση και ο στοχευμένος καθαρισμός στον Κόρφο της Θηρασιάς, μας δίνουν την ελπίδα στην πρόοδο, την χαρά και την ευκαιρία να συνεχίσουμε δυνατά τόσο στα νησιά μας όσο και στα 10 νησιά των Κυκλάδων που φτάνει η Περιβαλλοντική Οργάνωση μας.

Φέτος σε τοπικό επίπεδο σχεδιάζουμε μια σειρά δράσεων στη Σαντορίνη και τη Θηρασιά με παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς, εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος “VividBlue Santorini 2022” που ξεκινούν στις 20 Μαρτίου 2022 γιορτάζοντας την “Παγκόσμια Ημέρα της Γης”, θα συνεχιστούν μέχρι τον Ιούλιο για την πρώτη περίοδο και με εξαίρεση τον Αύγουστο θα ολοκληρωθούν με τη δεύτερη περίοδο τον Νοέμβρη αυτής της χρονιάς.

Το πρόγραμμα των δράσεων με ημερομηνίες, περιεχόμενο και ορισμό πεδίου θα ανακοινωθούν στο επόμενο Δελτίο Τύπου κι αυτό γίνεται λόγω της προτεραιότητας που δίνεται στην οργάνωση δράσεων σε δύσκολα σημεία όπως η Ερινιά η Θηρασιά και ο Όρμος Φηρών, όπου πρέπει να εξασφαλισθεί ο τρόπος μετάβασης με την ανεύρεση ικανού σκάφους μετακίνησης, της ομάδας και του απαραίτητου καταδυτικού εξοπλισμού.

Πολύτιμες συνεργασίες 

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης (Boatmen Union Santorini) και το τοπικό Ferry Boat Νήσος Θηρασιά “Nissos Thirassia” που διαθέτουν από το 2019 τα σκάφη τους, για τις μετακινήσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης στα Ηφαίστεια και την Θηρασιά αλλά και τον Δήμο Θήρας για την πολύτιμη συνεργασία”

.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμίνι η Ελλάδα: Στους 41°C η Φθιώτιδα – Πάνω από 35άρια σε Πάρο και Νάξο

Ιούλιος «φωτιά» στην Ελλάδα με ακραίες θερμοκρασίες, θερμική δυσφορία και υψηλές τιμές ακόμη και στο Αιγαίο – Πάνω από 180 σταθμοί με θερμοκρασίες άνω των 37°C - Η εικόνα στη Παροναξία

Κίμωλος: Το νησί με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο, το λένε οι Αμερικανοί

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα – Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο στην κορυφή της λίστας με τις καθαρότερες θάλασσες, αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς

Καθυστερήσεις στο νέο αεροδρόμιο Πάρου λόγω έλλειψης υλικών

Το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα υλικά, όπως απαντά το Υπουργείο στον Δήμο Πάρου – Κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Καθολική Εκκλησία αφιερώνεται στην Ιερά Καρδία του Ιησού, iστορική πράξη την Κυριακή 13 Ιουλίου στην Τήνο

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αποφάσισε την αφιέρωση της τοπικής Εκκλησίας στην Ιεροτάτη Καρδία του Ιησού, στο πλαίσιο τριπλής επετείου και του Ιωβηλαίου 2025 – Κεντρική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου

HashJ Cloud Mining: Νέα εποχή εξόρυξης χωρίς όριο – Έως 4.999$ την ημέρα

Η πλατφόρμα HashJ ανατρέπει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά cloud mining, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με μηδενικό κόστος έναρξης, καθημερινά κέρδη και υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

«Αγροτεμάχια φάντασμα»: Πώς Κρητικοί κτηνοτρόφοι διεκδικούν επιδοτήσεις σε ξένες γαίες

Με δασικές εκτάσεις και ελαιώνες να «μετατρέπονται» σε βοσκοτόπια για να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, παραγωγοί από την Κρήτη κατηγορούνται ότι εισέπρατταν ευρωπαϊκές ενισχύσεις σε βάρος των πραγματικών αγροτών

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.