Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΣαντορίνη - Αμμούδι: Υποβρύχιος καθαρισμός, σπουδαία ευρήματα

Σαντορίνη – Αμμούδι: Υποβρύχιος καθαρισμός, σπουδαία ευρήματα

|

Δημοσιογραφικά λένε “μια εικόνα χίλιες λέξεις” – Αντιμετωπίσαμε στην Οία την παράφραση …”χίλια απορρίμματα σε μία εικόνα”. Μικρά και μεγάλα, πλαστικά και μεταλλικά, παλιά και καινούργια, από όλα είχε ο βυθός στο Αμμούδι. Ήταν εκεί και βγήκαν στην επιφάνεια 327 κιλά συνεχίζοντας στο πρόγραμμα Sea Change Greek Island 

Στο Αμμούδι της Οίας ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 11/11/19 οι φετινές δράσεις καθαρισμού του “Dive In Action“. Το ιδιαίτερα απότομο και μεγάλο βάθος της περιοχής έκανε πιο δύσκολο τον υποβρύχιο καθαρισμό και έκρυβε εκπλήξεις. Τέσσερις ομάδες δυτών επιχείρησαν στην πρώτη κατάδυση σε συντηρητικό βάθος ως τα 20 μέτρα, ανελκύοντας μεγάλες ποσότητες ρυπογόνων ειδών και σε δεύτερη κατάδυση μια ομάδα ανέσυρε από την υποθαλάσσια πλαγιά ογκώδη αντικείμενα, λάστιχα αυτοκίνητων κ.ά.   Κι όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στη σελίδα τους στα social media “Δημοσιογραφικά λένε “μια εικόνα χίλιες λέξεις” – Αντιμετωπίσαμε στην Οία την παράφραση …”χίλια απορρίμματα σε μία εικόνα”. Μικρά και μεγάλα, πλαστικά και μεταλλικά, παλιά και καινούργια, από όλα είχε ο βυθός στο Αμμούδι. Ήταν εκεί και βγήκαν στην επιφάνεια 327 κιλά συνεχίζοντας στο πρόγραμμα Sea Change Greek Island” 

Τα απορρίμματα ήταν κυρίως πλαστικά, μεταλλικά, αλουμινίου και γυάλινα μιας χρήσης, ενώ μεγάλες ποσότητες που ανασύρθηκαν αφορούν επαγγελματικής χρήσης αντικείμενα όπως πλαστικές χειροκίνητες αντλίες, δίχτυα, αγκίστρια, δολώματα και πετονιές, παγίδες για τα περισσότερα θαλάσσια μικρά είδη της περιοχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι διάσπαρτες μεγάλες ποσότητες σιδηρόβεργων, τμήματα γυψοσανίδας, προϊόντα οικοδομικών εργασιών και ποσότητες καναλιών καλωδίων.

Συνολικά ήρθαν στην επιφάνεια 327 κιλά σκουπίδια, ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός για τον μικρό όρμο, αλλά όχι ασυνήθιστος λόγω του μεγάλου αριθμού των επισκεπτών και της κίνησης σκαφών που δέχεται κατά την καλοκαιρινή κυρίως περίοδο. Ακολούθησε η καταγραφή τους στη βάση δεδομένων, στο πλαίσιο του προγράμματος Sea Change Greek Island του κοινωφελούς ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, που συλλέγει στοιχεία από ακτές και βυθούς σε όλη τη χώρα. 

Το νέο στοιχείο σε αυτή τη δράση ήταν ότι όλα τα απορρίμματα μεταφέρθηκαν για τον τελικό διαχωρισμό και διαχείριση, από την Hellenic Waste Management μακριά από τη χωματερή της Σαντορίνης. Σημαντική και χρήσιμη για το μέλλον, ήταν η πρώτη επαφή και συνεργασία με επαγγελματίες δύτες από την Κρήτη που ήρθαν στη Σαντορίνη με την υποστήριξη του Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa, καθώς και η αναφορά της δράσης από την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος-HELMEPA.

Με ανακοίνωσή του, το Dive In Action ευχαριστεί τον Τόλη Βουγιούκα και τον Μανώλη Χατζηγεωργίου για την πολύτιμη εθελοντική τους βοήθεια στον βυθό, την ομάδα επιφάνειας Καλλιόπη και Δωροθέα για την βοήθεια στην ανέλκυση και καταγραφή, τον Αποστόλη Στυλιανόπουλο και τον Ομάρ Αλμουκχτάρ από την ομάδα του Ατλαντίς Dive Center, το Λιμεναρχείο Θήρας για την παρουσία και ρυθμίσεις στον όρμο Αμμουδίου, όλους τους τοπικούς εθελοντές, αλλά και τα μέλη του Dive in Action: Λάζαρο Αναστασιάδη, Ιωσήφ Λομβράνο και Ανδριάνα Δαρζέντα. Μεγάλη βοήθεια στο κρίσιμο σημείο της εξόδου στην προβλήτα των ογκωδών αντικειμένων προσέφερε ο εθελοντής Βαγγέλης Ζακχαίος, εκδηλώνοντας τη μεγάλη του περιβαλλοντική ευαισθησία για την Οία και το Αμμούδι.

Παράλληλα με τη δράση έγινε και ενημέρωση για τα πλαστικά μιας χρήσης και προτάθηκαν τρόποι για τη μείωση και αφαίρεσή τους από τη ζωή μας. Οι ενημερωτικές δράσεις του Dive in Action θα συνεχιστούν άλλωστε σε παράλληλες εκδηλώσεις σε κεντρικά σημεία του νησιού και τους επόμενους μήνες. Επόμενα βήματα της ομάδας αποτελούν οι υποτροφίες καταδυτικών περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ανάφη με την ανάδειξη ενδιαφέροντος σε εκπαιδευμένο δυναμικό για τοπικές δράσεις, ενημέρωση σε γονείς και μαθητές ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτηρίων για τη θαλάσσια ρύπανση, παράλληλες δράσεις για φιλικές προς το περιβάλλον διεργασίες με ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και ενημερώσεις για το νέο οικονομικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας (πρακτικές και στόχοι), και τέλος η υποβολή προτάσεων και σχεδιασμός δράσεων για το 2020.

Και φυσικά, δεν ξεχνάμε!

– Μοιραζόμαστε το μήνυμα για λιγότερα πλαστικά μιας χρήσης
– Λέμε ΟΧΙ στο πλαστικό καλαμάκι ή το αντικαθιστούμε με καλαμάκι από ατσάλι, μπαμπού, χαρτί ή ακόμα και με μακαρόνι 

Με πληροφορίες atlantea.news / Φωτογραφίες: Δημήτρης Καμπανός 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΕΚΑ: “Οι Κούροι να μείνουν στο Φλεριό”, στήριξη στο αίτημα κατοίκων και φορέων της Νάξου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελάνων, ζητώντας τη διατήρηση των δύο αρχαϊκών Κούρων στον φυσικό τους χώρο στο Φλεριό.

Α.Π.Α.Σ. Νάξου: Ο Νίκος Φίλιππας φοράει τα χρώματα των Φαναριών

Ο 22χρονος διεθνής forward με ύψος 2.01 μ. προσθέτει ύψος, ποιότητα και μπασκετικό ένστικτο στην ομάδα της Νάξου ενόψει της νέας σεζόν στη National League 1

Σίφνος: Οικογενειακός Παράδεισος και Γαστρονομικός Προορισμός της Καρδιάς μας

Από την κορυφή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λίστας του Travel & Leisure μέχρι το SiFNaThLon 2025, η Σίφνος ενώνει φύση, παράδοση, αυθεντικότητα και αθλητισμό, δείχνοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο και ποιοτικό τουριστικό μέλλον.

Η Ρίκα Μάασε ενισχύει τον Α.Ο. Θήρας, μία διεθνής μεταγραφή με βλέμμα στο μέλλον

Η ταλαντούχα Γερμανίδα διαγώνια, με πλούσια εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται στη Σαντορίνη για να δώσει δύναμη και ποιότητα στην επίθεση του Α.Ο. Θήρας για τη σεζόν 2025-2026.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι χρόνια διακυβέρνησης και το βλέμμα στο μέλλον

Από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη στεγαστική πολιτική έως τις παρεμβάσεις στην εργασία και την ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.