Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε πρόταση σχετίζεται με θανάτωση ατόμων του πληθυσμού ελαφιών Dama – Dama, που απαντάται στη Ρόδο – Τι απαντά ο Δήμος Ρόδου
Με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ροδίων, την περασμένη εβδομάδα, για σύσταση Ειδικής Επιτροπής με στόχο να βρεθεί νομική οδός ώστε να επιτραπεί το κυνήγι ελαφιών στο νησί, το ΥΠΕΝ κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να επιτρέψει το κυνήγι του προστατευόμενου είδους.Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ εργάζονται εντατικά, ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ελαφιών, συνδυάζοντας την προστασία του εμβληματικού είδους του ελαφιού της Ρόδου, της αγροτικής παραγωγής, των οικοσυστημάτων αλλά και την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.
Ήδη ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου για την τοποθέτηση περιφράξεων καθ’ υπόδειξη των αγροτών ως προς τα πιο επιβαρυμένα από την παρουσία του υπερπληθυσμού των ελαφιών, σημεία του νησιού. Τις επόμενες ημέρες αρχίζει η υλοποίηση του έργου, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Σχεδιάζεται η παροχή νερού μέσω των υφιστάμενων υδατοδεξαμενών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και η κατασκευή νέων, ενώ το Δασαρχείο του νησιού θα συνεχίσει να εναποθέτει αδιαλείπτως τροφή στις ταΐστρες που βρίσκονται τοποθετημένες σε διάφορα σημεία της Ρόδου.
Τι απαντάει ο Δήμος Ρόδου
Σε σχέση με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το ζήτημα του υπερπληθυσμού ελαφιών στην Ρόδο, από το Δήμο Ρόδου επισημαίνονται τα εξής:
– Είναι γνωστό σε όλους πως τα ελάφια Dama-Dama του νησιού μας αποτελούν προστατευόμενο είδος, το κυνήγι του οποίου απαγορεύεται. Είναι δε μέρος της ιστορίας και του περιβαλλοντικού πλούτου της Ρόδου.
– Ο υπερπληθυσμός των ελαφιών, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει – ειδικά στη νότια Ρόδο – προβλήματα στην αγροτική παραγωγή, στο οικοσύστημα του νησιού μας, ενώ έχει προκαλέσει ακόμα και ανθρώπινους τραυματισμούς, κυρίως λόγω τροχαίων ατυχημάτων.
– Μετά από εκκλήσεις δημοτών και φορέων του νησιού, το θέμα συζητήθηκε για μια ακόμα φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να βρεθεί μια λύση η οποία προφανώς θα σέβεται τα υπέροχα αυτά ζώα που είναι έμβλημα του νησιού μας από αρχαιοτάτων ετών, αλλά θα προστατεύει ταυτόχρονα το οικοσύστημα και τις καλλιέργειες του νησιού μας.
– Η απόφαση που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο αφορά στη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς (όπως το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) θα αναζητήσει τη βέλτιστη δυνατή λύση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν πολλές απόψεις, χωρίς καμία να αποτελεί δεσμευτική εισήγηση και χωρίς να ληφθεί καμία απολύτως απόφαση (πλην της σύστασης της επιτροπής) κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να συμβεί καθώς το ζήτημα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου Ρόδου, αλλά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
– Δεν προκαλεί εντύπωση το ότι εκείνοι που επί χρόνια δεν έκαναν το παραμικρό για την διαχείριση αυτού του προβλήματος, που ακολούθησαν και σε αυτό το ζήτημα τη λογική της αδράνειας και της απραξίας, επιχείρησαν να κάνουν και πάλι φτηνή και μικρόψυχη αντιπολίτευση διαστρεβλώνοντας όχι μόνο τα όσα ακούστηκαν στο ΔΣ, αλλά και τον ίδιο το νόμο ο οποίος ορίζει τις αρμοδιότητες κάθε φορέα. Αυτό ξέρουν, αυτό κάνουν, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς η Ρόδος αξίζει περισσότερα.
– Ο Δήμος Ρόδου θα προχωρήσει στη σύνταξη σχετικής μελέτης σε συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα της χώρας και παράλληλα θα συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδιώκοντας την βέλτιστη δυνατή λύση, η οποία θα προστατεύει και το εμβληματικό ελάφι της Ρόδου και το οικοσύστημα του νησιού μας.
Με πληροφορίες και φωτογραφία από την εφημερίδα “Δημοκρατική”