Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΡόδος: Δύτης εντόπισε το (ξενικό είδος) ψάρι Cheilodipterus novemstriatus

Ρόδος: Δύτης εντόπισε το (ξενικό είδος) ψάρι Cheilodipterus novemstriatus

|

Πρώτη καταγραφή στην Ελλάδα του ξενικού είδους ψαριού Cheilodipterus novemstriatus έγινε τις προηγούμενες ημέρες στη Ρόδο  – Ποιος το εντόπισε και τι αναφέρουν οι άνθρωποι του “Αρχιπέλαγος”

Ενα νέο ξενικό είδος ψαριού βρίσκεται πλέον στις ελληνικές θάλασσες, σύμφωνα με καταγραφή από μέλος του Παρατηρητηρίου Πολιτών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Πρόκειται για το είδος Cheilodipterus novemstriatus, το οποίο εντοπίστηκε από τον δύτη Ευγένιο Λουδάρο αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του Αυγούστου στην ανατολική Ρόδο, σε νερά με βάθος 8-9 μέτρων, κοντά στον επίσης αλλόχθονο μακράκανθο αχινό Diadema setosum.

Το ψάρι Cheilodipterus novem-striatus συναντάται συνήθως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά από το 2010 έχει εισβάλει στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ ως «λεσσεψιανός μετανάστης», όπως ονομάζουμε τα ξενικά είδη που μπαίνουν στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας. Το Cheilodipterus novemstriatus καταγράφηκε για πρώτη φορά στις ακτές του Ισραήλ και σύντομα αναφέρθηκε σε Λίβανο, Τουρκία, Κύπρο και Συρία. Φέτος είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε σε ελληνικά ύδατα και η καταγραφή του στην Ελλάδα έγινε δεκτή ως επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό Mediterranean Marine Science.

Το Cheilodipterus novemstriatus είναι ένα μικρό ψαράκι, με μέσο μήκος 2-6 και μέγιστο 8 εκατοστά. Τρέφεται κυρίως με ζωοπλαγκτόν και ζει σε ομάδες έως 30 ατόμων σε ρηχά νερά βάθους μέχρι 10 μέτρα. Δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον για την αλιεία.

«Ο εντοπισμός ενός νέου ξενικού είδους στα ελληνικά νερά υπογραμμίζει πως η διαδικασία εισόδου και παραμονής στη Μεσόγειο ειδών από άλλες, θερμότερες, θάλασσες συνεχίζεται και τα είδη αυτά επεκτείνουν την παρουσία τους. Η ανάπτυξη αυτή γίνεται γιατί βρίσκουν κενά στο οικοσύστημα, κενά που έχουν προκληθεί από τις δικές μας δραστηριότητες, είτε αφορούν την υπεραλίευση και τις καταστροφές του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είτε την κλιματική αλλαγή, που οδηγεί σε άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων και άρα τα κάνει πιο φιλόξενα σε εισβολικά είδη», λέει στην «Κ» η κ. Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγος και διευθύντρια Ερευνών του «Αρχιπελάγους».

Σήμερα, όπως σημειώνει το «Αρχιπέλαγος», πάνω από 1.000 ξενικά είδη βρίσκονται στη Μεσόγειο, 650 ξενικά είδη έχουν βιώσιμους πληθυσμούς, ενώ περίπου 100 χαρακτηρίζονται εισβολικά και απειλούν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, καθώς είναι χωροκατακτητικά, προξενώντας απώλειες στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.

invasive_posters_gr_low_res.jpg

«Πολλά από τα ξενικά είδη έχουν βρει ένα ευνοϊκό περιβάλλον και δεν πρόκειται να φύγουν από τη Μεσόγειο. Οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε με αυτά, είτε τρώγοντας κάποια απ’ αυτά, όπως το λεοντόψαρο, είτε μαθαίνοντας να αποφεύγουμε τοξικά είδη, όπως τον λαγοκέφαλο. Γενικώς χρειάζεται εκπαίδευση και επαγρύπνηση, τόσο των επαγγελματιών –ψαράδων και άλλων– όσο και των πολιτών», τονίζει η κ. Μήλιου.

Από τη σκοπιά αυτή, το «Αρχιπέλαγος» δίνει μεγάλο βάρος στις αναφορές του Παρατηρητηρίου Πολιτών του Ινστιτούτου, οι οποίες καταχωρίζονται στη βάση δεδομένων ELNAIS του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και σε σχετικές μεσογειακές βάσεις δεδομένων. Οι πολίτες, μέσα από την κατάδυση, το ψάρεμα ή το κολύμπι, μπορούν να παρατηρήσουν νέα είδη και να τα αναφέρουν, βοηθώντας έτσι στην προστασία των οικοσυστημάτων.

Δελτίο Ενημέρωσης


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρήτη – Αγγελος: Εδωσε ζωή σε δύο ανθρώπους σε Βερολίνο και Αθήνα

Oλοκληρώθηκε η δωρεά οργάνων του μικρού Άγγελου – Σε Αθήνα και Βερολίνο θα συνεχίσει να δίνει ζωή

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. για Κέντρο Υγείας Αμοργού: “Οχι” στις ψευτοδικαιολογίες, “ναι” στην άμεση στελέχωση

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας με επίκεντρο το Κέντρο Υγείας Αμοργού και την πολιτική της Κυβέρνησης

Aegean Air: Οκτώ πτήσεις σήμερα Τρίτη από Σαντορίνη προς Αθήνα, πόσο κοστίζει το εισιτήριο

Οκτώ πτήσεις σήμερα Τρίτη (04/02) της Aegean Air από Σαντορίνη προς Αθήνα, πόσο κοστίζει το εισιτήριο και πόσοι εκτιμάται ότι αναχώρησαν

Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων: Περί τηλεκπαίδευσης και ανάγκη άμεσης ανάκλησης

Ανακοίνωση εξέδωσε η Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων σχετικά με τη χρήση τηλεκπαίδευσης με τα σχολεία προληπτικά κλειστά λόγω σεισμικής ακολουθίας

Σεισμοί – Σαντορίνη: Ξημέρωμα με σεισμική δόνηση κοντά στα 5 R

Σεισμός 5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα - Επίκεντρο το ρήγμα Αμοργού και αισθητός και στη Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Ερχεται επικουρικός Γενικός Γιατρός, διορίστηκε μόνιμος χειρουργός

Πρόσληψη επικουρικού Γενικού Ιατρού στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου και απόφαση διορισμού μόνιμου Χειρουργού

Κυκλάδες – Σεισμός: Κλειστά τα σχολεία στη Τήνο

Εκλεισαν τα σχολεία στη Τήνο προληπτικά λόγω της έντονης σεισμικής ακολουθίας

Σαντορίνη: Σεισμική δραστηριότητα – Τι προβληματίζει. Η καθηγήτρια γεωλογίας του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού εξηγεί

«Παρατηρούμε το φαινόμενο και είμαστε ψύχραιμοι», δηλώνει η καθηγήτρια γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Σαντορίνη: 3η Απόφαση λήψης προληπτικών μέτρων από το Δήμο

Προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας

Ένωση Ξενοδόχων Νάξου: Ημέρα γιορτής με μηνύματα για τη νέα τουριστική περίοδο (video)

Ο Πρόεδρος κ. Μανώλης Μπαρδάνης αναφέρθηκε στα δεδομένα όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή για τη νέα τουριστική περίοδο

Σεισμοί – Καραστάθης: “Απομακρύνεται από τη Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας”

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό – Σε επιφυλακή οι Αρχές, τι λένε οι ειδικοί

Σεισμοί – Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ιο και Αμοργό έως τη Παρασκευή

Ισχυρές συστάσεις στους πολίτες να αποφεύγουν συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών

Εκτακτο – Αμοργός: Διπλή σεισμική δόνηση άνω των 4 R πριν λίγο…

Σεισμοί: Δύο ισχυρές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ μέσα σε λίγη ώρα στην Αμοργό

Νάξος: Εδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος τους χώρους συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης (χάρτες)

Δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων οι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης (χάρτες)

Αμοργός – Σαντορίνη: Ενας ακόμη σεισμός, 4,1 R, αισθητός και στη Νάξο

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και Αμοργού - Αισθητός και στη Νάξο

Κυκλάδες – Σεισμοί: Έκτακτo δρομολόγιo (03/02) από Σαντορίνη με το “Κίσσαμος”

Η ATTICA GROUP δρομολογεί εκτάκτως απόψε (03/02) το "Κίσσαμος" που αφήνει το Ηράκλειο για τη Σαντορίνη

Αμοργός: Αναζητώντας την άγκυρα του Blue Star Paros

To Blue Star Paros έχασε την άγκυρα του τα ξημερώματα στα Κατάπολα - Σε προσωρινή απαγόρευση αν και το δρομολόγιό του είναι κανονικά για αύριο (02/02)

Νάξος – Laguna Coast: Το Μοναδικό Ελληνικό Ξενοδοχείο στη Λίστα του Forbes με τα Κορυφαία Νέα Openings για το 2025

Νάξος - Laguna Coast: Το Μοναδικό Ελληνικό Ξενοδοχείο στη Λίστα του Forbes με τα Κορυφαία Νέα Openings για το 2025

Νάξος – Ανω Ποταμιά: Αγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν γερμανικό ποιμενικό (!!!)

Απίστευτη καταγγελία μέσω διαδικτύου όπου άγνωστοι φέρεται να πυροβόλησαν και να τραυμάτισαν σοβαρά έναν σκύλο, ενώ χάθηκε ένα δεύτερο - Αναζητεί τους δράσεις η Αστυνομία

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: Κόβει απόψε (01/02) τη πρωτοχρονιάτικη πίτα του

Πότε και που θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ο Σύλλογος Γυναικών Νάξου