Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλον"Σώστε τις παραλίες": Η συνάντηση με την Εισαγγελέα και ο Δήμαρχος

“Σώστε τις παραλίες”: Η συνάντηση με την Εισαγγελέα και ο Δήμαρχος

|

“… Η Εισαγγελέας σημείωσε ότι οι πολίτες καλά κάνουν και καταγγέλλουν την παρανομία και η καταγγελία προς την Εισαγγελία τη βοηθάει να κάνει τη δουλειά της. Η απλή διαμαρτυρία στα κοινωνικά μέσα χωρίς να δίνονται στοιχεία δεν μπορεί να αξιολογηθεί γρήγορα και σωστά…”

Ποιος τα αναφέρει αυτά; Η ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη του Κινήματος “Σώστε τις παραλίες Νάξου” μέσα από τη σελίδα τους  (savenaxosbeaches.weebly.com) όπου και καταγράφουν τις τελευταίες εξελίξεις… Μάλιστα γίνεται αναφορά και στον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αλλά και στην απάντηση που έδωσε η Εισαγγελέας σχετικά με τη  νομιμότητα των παραχωρήσεων απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, όπως και του στρωσίματος παράνομων δρόμων στις αμμοθίνες

Αναλυτικά 

“07 Aυγούστου 2023 κατέθεσαν τέσσερις εκπρόσωποι του Κινήματος Σώστε τις Παραλίες της Νάξου την καταγγελία μας στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου, η οποία τους δέχθηκε προσωπικά και μίλησε μαζί τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για περίπου μισή ώρα. Η Εισαγγελέας σημείωσε ότι οι πολίτες καλά κάνουν και καταγγέλλουν την παρανομία και η καταγγελία προς την Εισαγγελία τη βοηθάει να κάνει τη δουλειά της. Η απλή διαμαρτυρία στα κοινωνικά μέσα χωρίς να δίνονται στοιχεία δεν μπορεί να αξιολογηθεί γρήγορα και σωστά. Η Εισαγγελέας θα απευθυνθεί για περαιτέρω διευκρινήσεις στους καταγγέλοντες μέσω των παρευρισκόμενων συγκαταγγελόντων, και ιδιαίτερα του παρευρισκόμενου νομικού.

Η Εισαγγελέας ήταν ενημερωμένη για την κατάσταση και τα προβλήματα κι ενημέρωσε τους εκπροσώπους ότι από την αρχή της τουριστικής σεζόν και μετά την αποστολή της εγκυκλίου της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (04/05/2023) έχουν γίνει ενέργειες για την δημιουργία δικογραφίας. Επίσης ότι έχουν γίνει καταγγελίες και άλλων πολιτών και τα προηγούμενα χρόνια γι αυτό και οι ενέργειές της ξεκίνησαν από την αρχή του καλοκαιριού. Η δικογραφία δημιουργήθηκε τελικά 21/07/2023 και τα στοιχεία της καταγγελίας του κινήματος θα συμπεριληφθούν στην ήδη αυτή σχηματισμένη δικογραφία και αξιολογηθούν συνδυαστικά. Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κλήθηκε από την Εισαγγελία τον Ιούνιο για το θέμα και όταν ερωτήθηκε για τις ανακλήσεις αδειών, απάντησε ότι δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί τα έγγραφα και πρότεινε να μη γίνουν ακόμα έλεγχοι, κάτι που η Εισαγγελέας δε δέχθηκε ως αίτημα. Η Εισαγγελέας ενημέρωσε τους εκπροσώπους για τη διενέργεια αυτοψιών αλλά και για το γεγονός ότι παρά τις παραβάσεις δεν υπάρχουν πρωτόκολλα απομάκρυνσης σε κανένα από τα νησιά αρμοδιότητας της. Τα πρωτόκολλα απομάκρυνσης είναι απαραίτητα για την ανάκληση των αδειών των παραβατών και αρμοδιότητα της Κτηματικής Υπηρεσίας.

Η Εισαγγελέας ενημέρωσε περαιτέρω ότι για να γίνει απομάκρυνση από την ίδια, χωρίς πρωτόκολλα απομάκρυνσης από την Κτηματική Υπηρεσία, μπορεί ο Δήμος να ανακαλέσει τις άδειες των παραβατών, αφού διενεργήσει έλεγχο στις άδειες που έχει παραχωρήσει ο ίδιος. Τα αυτόφωρα και οι φυλακές με αναστολή είναι το μόνο μέσο αυτή τη στιγμή της Εισαγγελίας, αφού δεν έχουν γίνει ανακλήσεις αδειών και χωρίς ανάκληση αδειών δε λύνεται το πρόβλημα.

Το ίδιο ισχύει όπως ενημέρωσε η Εισαγγελέας και για τις παράνομες κατασκευές στους αιγιαλούς και τις παραλίες. Γι αυτό το θέμα η Εισαγγελέας είχε ζητήσει τον Ιούνιο μικτό κλιμάκιο από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και την Πολεοδομία. Η γραπτή απάντηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος είναι ότι λόγω φόρτου εργασίας στη Μύκονο δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής εξειδικευμένου προσωπικού για έλεγχο.

Η Εισαγγελέας ερώτησε κι ενημερώθηκε και για το θέμα ιδιοκτητών που ιδιαίτερα στις ανατολικές παραλίες έχουν κλείσει την πρόσβαση στην παραλία.

Επίσης η Εισαγγελέας έθιξε το θέμα της μη μυστικότητας της άφιξης κλιμακίων ελέγχου και οι εκπρόσωποι ενημέρωσαν ότι σε λίγες μέρες θα καταθέσουν συμπληρωματικό φάκελο για αυτό το θέμα αποτυπώνοντας και αυτήν την εξέλιξη των τελευταίων ημερών. Οι ενέργειες απομάκρυνσης μέρα και νύχτα των επιχειρηματιών από τις παραλίες πριν την άφιξη του κλιμακίου ελέγχου δείχνουν ενοχή, σημείωσε.

Η Εισαγγελέας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της νομιμότητας των παραχωρήσεων απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, όπως και του στρωσίματος παράνομων δρόμων στις αμμοθίνες που χρησιμοποιεί και το ΚΤΕΛ, γεγονός το οποίο καταγγέλλει το Κίνημα της Νάξου. Για αυτό το θέμα που δεν απευθύνεται στην Εισαγγελία, χρειάζεται να προσφύγουν οι πολίτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ελεγχθεί αν οι άδειες είναι άκυρες ή ακυρώσιμες και να ακυρωθούν οι διοικητικές πράξεις. Η διαδικασία της προσφυγής όμως επειδή είναι χρονοβόρα, σε βάθος πενταετίας στην καλύτερη περίπτωση, και κοστοβόρα σημαίνει ότι έτσι επιβιώνει το σύστημα αυτό”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής

Τουρισμός: Στους top 10 παγκόσμιους προορισμούς η Ελλάδα μετά την πανδημία

O Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) κατατάσσει κατατάσσει την Ελλάδα, στους κερδισμένους για τη μετά πανδημία περίοδο, ενώ η EBRD κάνει λόγο για χρονιά - ρεκόρ στον τουρισμό

Ελικόπτερο κατέπεσε στη θάλασσα στη βόρεια Εύβοια

Το στίγμα του χάθηκε από τα ραντάρ στη περιοχή της παραλίας Αχλάδι. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ιδιωτικό ελικόπτερο Α-109, που είχε απογειωθεί από το Μαντούδι.

Μέδουσες: Αν και ανεγκέφαλες, μαθαίνουν γρήγορα

Οι επιστήμονες δεν εξεπλάγησαν που η μέδουσα της Καραϊβικής έχει την ικανότητα να μαθαίνει. Ωστόσο, έμειναν εμβρόντητοι με την ταχύτητα που το κάνει.

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: “Ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ”

Για διαχρονική απαξίωση του νοσοκομείου της Ρόδου κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι

Σέριφος: Ολοκληρώθηκε το 9ο Serifos Sunset Race

Μια μοναδική διοργάνωση στη Σέριφο, που τα είχε όλα

Σαντορίνη: Η ΔΕΥΑΘ για τις αιτήσεις σύνδεσης στο δίκτυο αποχέτευσης στο Μονόλιθο

Ολοκληρώθηκε το έργο για την Αποχέτευση στην περιοχή του Μονόλιθου στη Σαντορίνη

Προφυλακίστηκε ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος της Ίου

Προφυλακίστηκαν οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ., σε Ίο και Αττική, που σε βάρος τους είχαν σχηματιστεί δικογραφίες για χρηματισμό και διακίνηση κοκαΐνης αντίστοιχα.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Fast Ferries – Thunder: Τον Οκτώβριο σε νέο δρομολόγιο με επίκεντρο τη Νάξο (πίνακας)

Από την 1η Οκτωβρίου αλλάζει δρομολόγιο το ταχύπλοο Thunder της Fast Ferries (πίνακας)

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)

Με κρίσιμα θέματα για τους νησιώτες στην Υποεπιτροπή της Βουλής ο Φ. Φόρτωμας (video)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φόρτωμας τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στα προς συζήτηση θέματα, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ζωή των Κυκλαδιτών.

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

Excellenseas: Κολύμπησαν – για καλό σκοπό – από τη Νάξο στη Σχοινούσα (video)

Η παρέα της Pastra Cretonaxiosa κολύμπησε φέτος για τους σκοπούς του φορέα Excellenseas από τη Νάξο στην Σχοινούσα (video)