Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλον"Κόκκινο Βιβλίο": Αναθεώρηση για τα απειλούμενα είδη, Δήλος και Μήλος στο προσκήνιο

“Κόκκινο Βιβλίο”: Αναθεώρηση για τα απειλούμενα είδη, Δήλος και Μήλος στο προσκήνιο

|

Μέρος του κενού γνώσης που υπάρχει για πολύτιμα, απειλούμενα είδη της ελληνικής βιοποικιλότητας θα επιχειρήσει να καλύψει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Ο οργανισμός πρόκειται να αναθεωρήσει το «Κόκκινο βιβλίο» των απειλούμενων ειδών στην Ελλάδα, εξετάζοντας 17.000 είδη έναντι 1.300 στην προηγούμενη αναθεώρησή του. Επίσης αναθέτει σε επιστήμονες και πανεπιστήμια 32 μελέτες για ενδημικά και απειλούμενα είδη φυτών, ενώ εντός των προσεχών ημερών θα ξεκινήσει καταγραφή της βιοποικιλότητας σε αρχαιολογικούς χώρους. Με την επιστημονική γνώση που θα αποκτηθεί, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα μπορεί (εφόσον το επιθυμεί) να θεσπίσει αποτελεσματικότερα μέτρα προστασίας και διαχείρισης πολύτιμων ειδών και οικοτόπων.

Η πρώτη δράση που ανακοινώθηκε είναι η αναθεώρηση του «Κόκκινου βιβλίου των απειλούμενων ειδών της Ελλάδας». Ο κατάλογος καταρτίστηκε τελευταία φορά το 2009, αφού εξετάστηκαν 1.013 είδη ζώων και 300 είδη φυτών. Σήμερα το έργο αυτό θα πολλαπλασιαστεί με τη βοήθεια 50 ειδικών –ζωολόγων και βοτανικών επιστημόνων–, καθώς θα αξιολογηθεί η κατάσταση περισσότερων από 10.000 ζώων και 7.000 φυτών σε όλη τη χώρα. Η αξιολόγηση θα γίνει με βάση τα πρότυπα της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία καταρτίζει τον παγκόσμιο κατάλογο (που περιλαμβάνει περισσότερα από 130.000 είδη). Με τον τρόπο αυτό θα γίνει η πληρέστερη και εκτενέστερη αξιολόγηση του κινδύνου που διατρέχει η πλειονότητα των ειδών της χώρας.

Θα ακολουθήσει η ανάθεση 32 ειδικών μελετών για ενδημικά και απειλούμενα είδη φυτών και ζώων. Οι μελέτες χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Κάθε μελέτη θα έχει διάρκεια ενός έτους και θα βασίζεται σε έρευνα πεδίου, κάτι πολύ σημαντικό, καθώς οι χρηματοδοτήσεις του Δημοσίου για επιτόπια έρευνα ήταν τα τελευταία χρόνια μηδαμινές. Ανάμεσα στα είδη που θα εξεταστούν είναι η σαύρα της Μήλου, ο ασπροπάρης, οι θαλάσσιες ανεμώνες της Λίμνης Βουλιαγμένης, το ενδημικό μυρμήγκι-λεγεωνάριος, τρία κινδυνεύοντα είδη ορθόπτερων (ακρίδες), το σκαπτοπόντικο, η παιώνια του Παρνασσού και άλλα. Οι ανάδοχοι των μελετών είναι ειδικοί επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης κ.ά. και επιστημονικοί φορείς όπως το ΕΛΓΟ-Δήμητρα και το ΕΛΚΕΘΕ.

Τέλος, μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινάει πρόγραμμα καταγραφής της βιοποικιλότητας σε 20 από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους (Ακρόπολη – Αρχαία Αγορά – Λόφοι, Επίδαυρος, Ολυμπία, Φίλιπποι, Μεσσήνη, Απτερα Χανίων, Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, Δωδώνη, Νικόπολη, Μετέωρα, Αγιος Αχίλλειος Πρεσπών, Παλαιά Πόλη Ιωαννίνων και νησί της λίμνης, Ακροκόρινθος, Γραμβούσα – Μπάλος, Μυστράς, Δήλος, Σούνιο, Βραυρώνα, Δελφοί και Φαιστός). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 48 επιστήμονες από πέντε πανεπιστήμια, οι οποίοι σε ενάμισι έτος θα καταθέσουν το αποτέλεσμα της επιτόπιας μελέτης τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το στενοενδημικό φυτό μικρομέρια της Ακρόπολης (Micromeria acropolitana) απαντά αποκλειστικά στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ενώ σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως στους Δελφούς ή στην Επίδαυρο, διαβιούν σπάνια είδη πουλιών και ερπετών.

«Τα προγράμματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί θα περιορίσουν το κενό γνώσης για τη βιοποικιλότητα της χώρας, ειδικά για τα ενδημικά και απειλούμενα είδη», εξηγεί ο Κώστας Τριάντης, διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ. «Περαιτέρω, θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των χιλιάδων γνωμοδοτήσεων που εκδίδει ο ΟΦΥΠΕΚΑ κάθε χρόνο, ενώ θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό πιο αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία ειδών και οικοτόπων».

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τροποποίηση δρομολογίων για το “Διονύσιος Σολωμός”

Όσοι επιβάτες έχουν εκδώσει εισιτήρια θα ενημερωθούν με μέριμνα της εταιρείας

Κ. Μητσοτάκης: “Εκλογές στις 21 Μαϊου, δεύτερη κάλπη, αρχές Ιουλίου” (video)

Στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (video)

Στοίχημα – Euro 2024: Ποντάρουμε στο over επί Γερμανικού εδάφους

Παίζουμε με τα γκολ σε Σκωτία και Γερμανία - Οι προτάσεις από την Foxbet.gr

Σαντορίνη – Art.t.o.S.: Νέες βραβεύσεις και διακρίσεις από τη Μπιενάλε στην Ιαπωνία για 9 δικά μας παιδιά

Η νέα γενιά της Σαντορίνης κατάφερε να στείλει σε όλο τον κόσμο ένα ηχηρό μήνυμα ότι συνεχίζει να ονειρεύεται, να ελπίζει και να δημιουργεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Amorgos Trail Challenge: Πρόσκληση συμμετοχής με σούπερ μπλουζάκι

Αυτό το μπλουζάκι… θα φορεθεί πολύ!! - το 6ο Amorgos Trail Challenge πετάει το γάντι σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν

Νότιο Αιγαίο – “Πρέβελης”: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τον Πειραιά

Αλλαγές στο δρομολόγιο του "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Μ. Χανιώτη: Η επίσκεψη και οι επαφές στη Νάξο

Επίσκεψη της Μαρίας Χανιώτη στη Νάξο - Με ποιους συναντήθηκε

Γ. Πολυχρονάκος: Περί οφειλών, ασφαλιστικών ταμείων και της ανάγκης ρεαλιστικών λύσεων

Γιάννης Πολυχρονάκος - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων ΠΑΣΟΚ: «Χιλιάδες Έλληνες οφείλουν σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, οι ρυθμίσεις αποτυγχάνουν - Είναι ώρα για ρεαλιστικές λύσεις».

Φόρτωμας – Σύρος: Δύο εκατ. ευρώ για την σωτηρία του Δημαρχειακού Μεγάρου

Φίλιππος Φόρτωμας - βουλευτής Κυκλάδων - «Η δέσμευση που έγινε πράξη! 2.000.000 ευρώ για το Δημαρχείο Σύρου»

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του