Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλον"Κόκκινο Βιβλίο": Αναθεώρηση για τα απειλούμενα είδη, Δήλος και Μήλος στο προσκήνιο

“Κόκκινο Βιβλίο”: Αναθεώρηση για τα απειλούμενα είδη, Δήλος και Μήλος στο προσκήνιο

|

Μέρος του κενού γνώσης που υπάρχει για πολύτιμα, απειλούμενα είδη της ελληνικής βιοποικιλότητας θα επιχειρήσει να καλύψει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Ο οργανισμός πρόκειται να αναθεωρήσει το «Κόκκινο βιβλίο» των απειλούμενων ειδών στην Ελλάδα, εξετάζοντας 17.000 είδη έναντι 1.300 στην προηγούμενη αναθεώρησή του. Επίσης αναθέτει σε επιστήμονες και πανεπιστήμια 32 μελέτες για ενδημικά και απειλούμενα είδη φυτών, ενώ εντός των προσεχών ημερών θα ξεκινήσει καταγραφή της βιοποικιλότητας σε αρχαιολογικούς χώρους. Με την επιστημονική γνώση που θα αποκτηθεί, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα μπορεί (εφόσον το επιθυμεί) να θεσπίσει αποτελεσματικότερα μέτρα προστασίας και διαχείρισης πολύτιμων ειδών και οικοτόπων.

Η πρώτη δράση που ανακοινώθηκε είναι η αναθεώρηση του «Κόκκινου βιβλίου των απειλούμενων ειδών της Ελλάδας». Ο κατάλογος καταρτίστηκε τελευταία φορά το 2009, αφού εξετάστηκαν 1.013 είδη ζώων και 300 είδη φυτών. Σήμερα το έργο αυτό θα πολλαπλασιαστεί με τη βοήθεια 50 ειδικών –ζωολόγων και βοτανικών επιστημόνων–, καθώς θα αξιολογηθεί η κατάσταση περισσότερων από 10.000 ζώων και 7.000 φυτών σε όλη τη χώρα. Η αξιολόγηση θα γίνει με βάση τα πρότυπα της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία καταρτίζει τον παγκόσμιο κατάλογο (που περιλαμβάνει περισσότερα από 130.000 είδη). Με τον τρόπο αυτό θα γίνει η πληρέστερη και εκτενέστερη αξιολόγηση του κινδύνου που διατρέχει η πλειονότητα των ειδών της χώρας.

Θα ακολουθήσει η ανάθεση 32 ειδικών μελετών για ενδημικά και απειλούμενα είδη φυτών και ζώων. Οι μελέτες χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Κάθε μελέτη θα έχει διάρκεια ενός έτους και θα βασίζεται σε έρευνα πεδίου, κάτι πολύ σημαντικό, καθώς οι χρηματοδοτήσεις του Δημοσίου για επιτόπια έρευνα ήταν τα τελευταία χρόνια μηδαμινές. Ανάμεσα στα είδη που θα εξεταστούν είναι η σαύρα της Μήλου, ο ασπροπάρης, οι θαλάσσιες ανεμώνες της Λίμνης Βουλιαγμένης, το ενδημικό μυρμήγκι-λεγεωνάριος, τρία κινδυνεύοντα είδη ορθόπτερων (ακρίδες), το σκαπτοπόντικο, η παιώνια του Παρνασσού και άλλα. Οι ανάδοχοι των μελετών είναι ειδικοί επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης κ.ά. και επιστημονικοί φορείς όπως το ΕΛΓΟ-Δήμητρα και το ΕΛΚΕΘΕ.

Τέλος, μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινάει πρόγραμμα καταγραφής της βιοποικιλότητας σε 20 από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους (Ακρόπολη – Αρχαία Αγορά – Λόφοι, Επίδαυρος, Ολυμπία, Φίλιπποι, Μεσσήνη, Απτερα Χανίων, Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, Δωδώνη, Νικόπολη, Μετέωρα, Αγιος Αχίλλειος Πρεσπών, Παλαιά Πόλη Ιωαννίνων και νησί της λίμνης, Ακροκόρινθος, Γραμβούσα – Μπάλος, Μυστράς, Δήλος, Σούνιο, Βραυρώνα, Δελφοί και Φαιστός). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 48 επιστήμονες από πέντε πανεπιστήμια, οι οποίοι σε ενάμισι έτος θα καταθέσουν το αποτέλεσμα της επιτόπιας μελέτης τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το στενοενδημικό φυτό μικρομέρια της Ακρόπολης (Micromeria acropolitana) απαντά αποκλειστικά στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ενώ σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως στους Δελφούς ή στην Επίδαυρο, διαβιούν σπάνια είδη πουλιών και ερπετών.

«Τα προγράμματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί θα περιορίσουν το κενό γνώσης για τη βιοποικιλότητα της χώρας, ειδικά για τα ενδημικά και απειλούμενα είδη», εξηγεί ο Κώστας Τριάντης, διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ. «Περαιτέρω, θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των χιλιάδων γνωμοδοτήσεων που εκδίδει ο ΟΦΥΠΕΚΑ κάθε χρόνο, ενώ θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό πιο αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία ειδών και οικοτόπων».

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος (Βίντσι) – Συνάντηση με προοπτική: Ο Γιάννης Βρούτσης με τους νέους ναυταθλητές της Νάξου

Κατά την αναχώρησή του από το νησί, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού συνομίλησε με τους μικρούς αθλητές και τους προπονητές του Naxos WaterSports, ενθαρρύνοντας την ίδρυση επίσημου ναυταθλητικού σωματείου.

ΕΛΣΤΑΤ: Τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στην Ελλάδα, στην κορυφή οι Κυκλάδες

Από το Πέραμα και τη Σαλαμίνα έως την Πάρο, τη Νάξο και τη Μύκονο – Οι πιο πολυσύχναστες γραμμές και οι επιδόσεις των λιμανιών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Πάρος είπε «όχι» στα πλαστικά, oλοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση Plastic Free Greece

Υποθαλάσσιοι και παράκτιοι καθαρισμοί, εμβληματικοί πρεσβευτές και ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας ανέδειξαν τη σημασία της συλλογικής δράσης για ένα νησί απαλλαγμένο από πλαστικά.

Πράσινο φως για πλοηγικό σταθμό στη Μύκονο, σε τι δεσμεύτηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας αναγνώρισε την ανάγκη ίδρυσης σταθμού για τα κρουαζιερόπλοια, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση κάλυψης των απωλειών από τα μειωμένα λιμενικά τέλη.

Δυναμική παρουσία του Πανναξιακού AO στο Πανελλήνιο Κ16 – Έρχονται τα «Μηλώσεια 2025»

Σπουδαίες επιδόσεις από τους νεαρούς αθλητές του Πανναξιακού στη Χαλκίδα – Συγχαρητήρια και ευχαριστίες από το Δ.Σ. για τη στήριξη των χορηγών ενόψει των αγώνων «Μηλώσεια 2025» στη Νάξο.

Η κεραμική της Σίφνου: Παράδοση αιώνων, τέχνη ζωντανή

15 εργαστήρια, εκατοντάδες φόρμες και μια πολιτιστική κληρονομιά ενταγμένη στην UNESCO που συνεχίζει να γράφει ιστορία, στο χέρι, στον τροχό, στο καμίνι.

Κέα: Ανακύκλωση ελαστικών με οικολογική συνείδηση και υπευθυνότητα

Ο Δήμος Κέας σε συνεργασία με την Ecoelastica έδωσε νέα ζωή σε εκατοντάδες παλιά ελαστικά – Μια πράξη περιβαλλοντικής ευθύνης και πρότυπο διαχείρισης αποβλήτων για τα νησιά.

Κάναβα Ρούσσος: Ο Καραγκιόζης και οι Πειρατές κάτω απ’ τα αστέρια της Σαντορίνης

Μια βραδιά γεμάτη φως, γέλιο και μνήμες από τα παλιά στο Οινοποιείο Canava Roussos — εκεί που η παράδοση δεν ξεθωριάζει, αλλά ζει.

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος – Ο προγραμματισμός μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου

Προγραμματισμένες διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από την ΔΕΔΔΗΕ λόγω τεχνικών εργασιών. Το πρόγραμμα μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου

Νάξος – Δήμος: Έργο πυροπροστασίας σε 7 κοινότητες με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο

Ξεκινούν οι εργασίες για αντιπυρικές ζώνες σε Απείρανθο, Φιλώτι, Σαγκρί, Κεραμωτή, Δανακό, Ποταμιά και Αγιασσό — Ο Δήμος καλεί τους δημότες να συνεργαστούν για την υλοποίηση του έργου.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

SeaJets: Το “TERA JET 2” ξεκινά τα δρομολόγια του, πρώτη αναχώρηση από Πειραιά στις 11 Ιουλίου

Το νέο ταχύπλοο της SEAJETS φτάνει Νάξο, Πάρο, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά με διπλή επιστροφή – Αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου δρομολογίου

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.