Τι κάνει ένας Ψαραετός στη Νάξο;
Αλήθεια, υπάρχει Ψαραετός; Είναι κοσμοπολίτικο αρπακτικό που ανήκει στην οικογένεια των Πανδιονίδων. Το επιστημονικό του όνομα το πήρε από τον Αθηναίο βασιλιά Πανδίωνα παππού του Θησέα. Έχουν βρεθεί απολιθώματα των προγόνων του ηλικίας δεκατριών εκατομμυρίων ετών στην Καλιφόρνια και στη Φλόριντα. Από αυτά τα οστά συμπεραίνεται ότι πρόκειται για είδη πιο αδύναμα αλλά κατά τα άλλα παρόμοια με το σημερινό.
Και χάρη στα μέλη της Naxos Island Wild Life Protection έχουμε την παρουσία του συγκεκριμένου αρπακτικού στη Νάξο… Με βάση την σχετική βιβλιογραφία ” Στην Ελλάδα, ο ψαραετός δεν αναπαράγεται πλέον. Μέχρι το 1924, ο Ψαραετός φώλιαζε στη λίμνη Δοϊράνη ενώ στον Έβρο φώλιασε για τελευταία φορά το 1966 οπότε η φωλιά του καταστράφηκε σκόπιμα. Τώρα απαντάται σαν περαστικός κατά τη μετανάστευση.
Περνάει το Μάρτιο και τον Απρίλιο, πηγαίνοντας βόρεια, δίπλα σε μεγάλες λίμνες και ποτάμια όπου παραμονεύει για φρέσκα ψάρια, συνήθως πάνω σε ξερά δέντρα ή σε βράχους κοντά στο νερό. Ξαναπερνάει από τη χώρα μας το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ταξιδεύοντας αυτή τη φορά προς το Νότο. Τότε είναι συνηθισμένος κυρίως στους υγροτόπους της Δυτικής Ελλάδας”.
Και η σχετική ανάρτηση από τα μέλη της Naxos Island Wild Life Protection σημειώνει:
” Ένας Ψαραετός (Pandion haliaetus – Πανδίων ο αλιαετός) βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αλυκή.
Η περιοχή είναι ένα εξαιρετικό μέρος γι αυτό το αρπακτικό, καθώς βρίσκει με ευκολία τροφή στα ρηχά νερά της εκβολής της λιμνοθάλασσας. Άλλη μια σημαντική επίσκεψη που αποδεικνύει την σημαντικότητα της Αλυκής, αναγνωρισμένου Kαταφυγίου Άγριας Ζωής, για τα μεταναστευτικά πτηνά. Ωστόσο, εάν αυτή η περιοχή παραδοθεί στο έλεος της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, τα άγρια ζώα δεν θα έχουν την ησυχία και τον χώρο να τραφούν και να ξεκουραστούν.
Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζώης Νάξου θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες και η υποβάθμιση της περιοχής, καθώς θέλουμε τα παιδιά μας να βλέπουν αυτά τα υπέροχα πλάσματα στο φυσικό τους περιβάλλον, που έχουμε την τύχη να βρίσκεται δίπλα μας και όχι μόνο σε φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ”.
Δείτε το σχετικό video