Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΠΝΑΙ: Περίπου 500 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα έχουν καταγραφεί έως τώρα

ΠΝΑΙ: Περίπου 500 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα έχουν καταγραφεί έως τώρα

|

Περίπου 500 δέντρα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα έχουν καταγραφεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη προσπάθεια για την διάσωση των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων… 

Τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που υπάρχουν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα αποφάσισε να καταγράψει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε μία προσπάθεια να τα διασώσει και να τα αναδείξει, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τοπικού πολιτισμού μας.

Ήδη όπως έγινε γνωστό από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονα Ζαννετίδη, η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας προχώρησε σε ενημέρωση της κοινής γνώμης και των φορέων προκειμένου να υποδείξουν αν γνωρίζουν πού υπάρχουν τέτοια ελαιόδεντρα. Στη συνέχεια θα υπολογιστεί η ηλικία τους με επιστημονικές μεθόδους ώστε να σχεδιαστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα προστατευτούν.

Σε πρώτη φάση έχουν δηλωθεί και έχουν καταγραφεί 400 ελαιόδεντρα στα νησιά της Δωδεκανήσου (κυρίως στη Ρόδο και στην Κω) και 49 στα νησιά των Κυκλάδων.

Τα ελαιόδεντρα αυτά, θα επισημανθούν από τους ειδικούς επιστήμονες, θα χρονολογηθούν και σε δεύτερη φάση θα αναδειχθούν, με ειδικές δράσεις και ενέργειες.

«Η περιφέρεια συγκεκριμένα θα αναλάβει την επισήμανση, την ανάδειξη και τη συντήρηση των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων που υπάρχουν στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων. Είναι μία πρωτοβουλία που παίρνει προκειμένου να διασωθούν και να γίνουν και επισκέψιμα αυτά τα δέντρα στα νησιά που έχουν να κάνουν με την ιστορία και τον πολιτισμό τους.

Η περιφέρεια προχώρησε ήδη σε ενέργειες προκειμένου να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες, οι δήμοι και ο κάθε ενδιαφερόμενος ώστε να ξεκινήσει η επισήμανση και στη συνέχεια θα προβούμε σε ενέργειες ώστε να ταυτοποιηθεί η ηλικία των δέντρων και να παρθούν μέτρα προστασίας για να διατηρηθούν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζαννετίδης.

Όταν το πρώτο στάδιο ολοκληρωθεί θα ακολουθήσει το δεύτερο με την εξέταση των δέντρων από ειδικούς της διεύθυνσης, οι οποίοι θα εκτιμήσουν αν είναι όντως αιωνόβια, και θα ακολουθήσει η αποστολή δείγματος από κάθε ένα σε ειδικό εργαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί για την ηλικία του ελαιοδέντρου. Μάλιστα η ηλικία μπορεί με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους να υπολογιστεί με μεγάλη ακρίβεια.

Την απόφαση της περιφέρειας να προχωρήσει στην καταγραφή και προστασία των αιωνόβιων ελαιοδέντρων την είχε ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου κατά την οποία είχε τονίσει ότι η εικόνα μίας αιωνόβιας ελιάς που είχε κοπεί τότε στη Ρόδο για να γίνει καυσόξυλα ήταν αυτό που έδωσε το έναυσμα ώστε να παρθεί αυτή η πρωτοβουλία.

«Είναι μία πρωτοβουλία της περιφέρειας γιατί μας συνέτριψε η εικόνα που αντικρίσαμε πριν από μερικές ημέρες με ένα υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρο να κόβεται για καυσόξυλα. Είναι πολιτισμός, είναι ιστορία και θα πρέπει να τα διατηρήσουμε και να τα προστατέψουμε» είχε πει τότε.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, το οποίο έχει σταλεί εδώ και καιρό στα Επαρχεία, στους Δήμους, τις Κοινότητες και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει ως εξής:

«Από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου ανακοινώνεται ότι, ξεκίνησε η υλοποίηση της δράσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ανάδειξη και προστασία των αιωνόβιων ελαιοδέντρων στο Νότιο Αιγαίο.

Για τον σκοπό αυτό καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε αυτή τη δράση, παρέχοντας στοιχεία για τα εν δυνάμει επιλέξιμα αιωνόβια ελαιόδεντρα που κατέχουν, προκειμένου η Περιφέρεια να προβεί καταρχάς στην καταγραφή τους και στην επιστημονική εξέταση της ηλικίας τους.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη δράση μπορούν να καταθέσουν φυσικά και νομικά πρόσωπα κάτοχοι ελαιοδέντρων, καθώς και οι Δήμοι και κάθε Δημόσιος Φορέας εφόσον σε περιοχές αρμοδιότητάς τους έχουν επισημανθεί σε δημοτικό ή δημόσιο χώρο αιωνόβια ελαιόδεντρα.

Η παρούσα φάση των ενεργειών δεν εμπεριέχει καμία είδους δέσμευση για τους ενδιαφερομένους στις μετέπειτα διαδικασίες που θα ακολουθηθούν αλλά αποτελεί μια αρχική διερεύνηση τόσο για τον αριθμό αιωνόβιων ελαιοδέντρων και των περιοχών όσο και για τους ενδιαφερομένους που επιθυμούν να ενταχθούν σε τέτοιου είδους δράσεις.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τρίποδες: Μια αυθεντική βραδιά παράδοσης, ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Νέων

Με κέφι, μουσική και συγκίνηση γέμισε το χωριό, σε μια γιορτή που τίμησε την παράδοση, τη συλλογικότητα και την ελπίδα

Κίμωλος: Όταν η Παράδοση Γίνεται Βίωμα, έκθεση για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στο «Espera Suites»

Μια ζωντανή εμπειρία ιστορίας και μνήμης, φτιαγμένη από ανθρώπους, μνήμες και ψίχουλα παράδοσης που φωτίζουν το μέλλον του νησιού

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με ευλάβεια και κατάνυξη ο Εσπερινός της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι Νάξου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι, μεταφέροντας μήνυμα πίστης, ελπίδας και ενότητας στους πιστούς της Νάξου.

Ιστορική νίκη για τους ναυτικούς στα ιδιωτικά σκάφη, μειώνεται η φορολογία μετά από παρέμβαση του Γ. Βάλλη

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ. ανοίγει νέο κεφάλαιο για το yachting στην Ελλάδα: Δίκαιη φορολόγηση, προστασία εγκύων ναυτικών και ριζικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε ασφάλεια και επαγγελματικά δικαιώματα

Μηλώσια 2025 – Στίβος: Με συγκίνηση και μεγάλη συμμετοχή η Νάξος τίμησε τον Ιουλιανό Βλασέρο

Ο ΑΜΣ Φιλωτίου διοργάνωσε τους αγώνες στίβου “Μηλώσια” στη μνήμη του Ιουλιανού Βλασέρου, ενώ η συγκινητική συμμετοχή της οικογένειάς του και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας ανέδειξαν ξανά τη δύναμη της μνήμης και του αθλητισμού.

Kalami Festival: Μουσική απόψε κάτω από τα αστέρια της Νάξου με Aggelina, Usurum & Σκιαδαρέσσες

Η παραλία της Μικρής Βίγλας υποδέχεται για πρώτη φορά το Kalami Festival σήμερα (27 Ιουλίου) με τρεις καλλιτεχνικές παρουσίες και μια βραδιά γεμάτη ψυχή, αφήγηση και ρυθμό.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Κύθηρα και Μεσσηνία. ενδείξεις βελτίωσης αλλά ο κίνδυνος παραμένει

Από Εύβοια και Κύθηρα μέχρι Χανιά και Μεσσηνία, οι πυροσβέστες συνεχίζουν με αυταπάρνηση – Νέες αναζωπυρώσεις, ενεργά μέτωπα και προειδοποίηση για κρίσιμη Κυριακή

Καίγεται η Προύσα: Η Τουρκία μετρά πληγές από πύρινη λαίλαπα στη βορειοδυτική επαρχία

Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά κατακαίει δασικές εκτάσεις και απειλεί οικισμούς στην επαρχία Προύσα – Εκκενώσεις, αποκλεισμοί δρόμων και δραματικές εικόνες καταστροφής

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Παρέμβαση Λιανού για δίκαιη κατανομή πόρων

Ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ζητά αλλαγή πλαισίου ώστε τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία να έχουν έσοδα για ανταποδοτικά έργα – Νέες ισορροπίες στους νησιωτικούς δήμους

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.