Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΠΝΑΙ: Παρέμβαση με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διάβρωσης των ακτών

ΠΝΑΙ: Παρέμβαση με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διάβρωσης των ακτών

|

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος απευθύνει πρόσκληση για ένταξη έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» – Κρίσιμης σημασίας παρέμβαση της Περιφέρειας, για την προστασία των ακτών από την διάβρωση

Πριν από λίγες ημέρες το είπε και σήμερα το έκανε … πράξη, δείγμα της διάθεσης που υπάρχει από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ώστε να δώσει λύσεις..  Όπως είχε ανακοινώσει τη περασμένη Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος «Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουμε και το θέμα της διάβρωσης των ακτών. Είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε τη συζήτηση και να … κεντρίσουμε όλους τους εμπλεκόμενους. Θα ανοίξουμε μία πρόσκληση με χρηματοδότηση συγκεκριμένη. Γιατί καταλαβαίνω ότι με την κουβέντα δεν φτάνουμε κάπου.  Πρέπει να πιέσουμε όλο το σύστημα της δημόσιας διοίκησης. Θα ανοίξουμε μία χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ τις επόμενες μέρες που να αφορά τη διάβρωση των ακτών ώστε όλη η δημόσια διοίκηση να στρέψει εκεί την προσοχή της και αυτό θα φέρει στην επιφάνεια πολλά ζητήματα γιατί είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα. Μακάρι να βρεθούν προτάσεις και να αυξήσουμε και τη χρηματοδότηση».

Και σήμερα ήρθε η πρόσκληση… Καίριας σημασίας παρέμβαση για την προστασία των ακτών από το διαρκώς εντεινόμενο φαινόμενο της διάβρωσης και τις σοβαρές επιπτώσεις του, σε επίπεδο όχι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και κοινωνικοοικονομικό, αποτελεί η απόφαση της Περιφερειακής Αρχής να χρηματοδοτήσει με το ποσό του 1.500.000 ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, δράσεις προστασίας και αναστροφής του φαινομένου, σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, απευθύνει πρόσκληση με τίτλο «Προστασία των ακτών της Περιφέρειας από τη διάβρωση», για την υποβολή προτάσεων έργων, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», στον άξονα προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Δυνητικοί δικαιούχοι της πρόσκλησης είναι:

@ Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

@ Δήμοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

@ Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Η επιλέξιμη συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ.

Ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής προτάσεων ορίζεται η 01/02/2018 και λήξης η 30/04/2018.

Η διάβρωση των ακτών, αν και συνιστά φυσικό φαινόμενο, επιταχύνεται από την ανθρώπινη παρέμβαση. Προκαλεί προβλήματα στις παράκτιες υποδομές και περιουσίες, εγκυμονώντας παράλληλα σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των παραλιακών δρόμων, των οικημάτων, αλλά και των ανθρώπων που προσεγγίζουν την ακτή, με συνέπεια σημαντικό κοινωνικοοικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, αλλά και επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν εν γένει, εξαιτίας της υποβάθμισης των παραλιών και των τουριστικών εγκαταστάσεων και καταλυμάτων.

Για τους λόγους αυτούς είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της διάβρωσης ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες στο περιβαλλοντικό και οικονομικό περιβάλλον των διαφόρων περιοχών της Περιφέρειας.

Η δράση αφορά στην υλοποίηση ήπιων έργων προστασίας ή και αναστροφής των φαινομένων διάβρωσης σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, λαμβάνοντας  υπόψη και τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική.

Ενδεικτικά μέτρα που μπορεί να ληφθούν είναι:

@ Εφαρμογή μεθόδων τεχνητής συμπλήρωσης της παραλίας

@ Τεχνικά έργα συγκράτησης υλικού ή εγκλωβισμού της άμμου και ελαχιστοποίησης των απωλειών, όπως κατασκευή κυματοθραυστών ή προβόλων ή τοποθέτηση ογκολίθων θωράκισης.

Στις  προτεινόμενες δράσεις μπορεί να περιλαμβάνεται η εκπόνηση των οριστικών μελετών των τεχνικών έργων, στις περιπτώσεις που αυτές δεν έχουν εκπονηθεί”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νέος γύρος συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ: Εξαγορές που αλλάζουν τον χάρτη

Από τη «Μασούτης» και την «Κρητικός» μέχρι τη Retail & More και τον «Γαλαξία» – Το 2025 διαμορφώνει νέες ισορροπίες στο οργανωμένο λιανεμπόριο

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.