Η τοποθέτηση του Γιάννη Μαργαρίτη, αντιπεριφερειάρχη και Έπαρχου Νάξου ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο «European Forum on Clean Energy for Islands», όπου ως βάση ανάπτυξης των πηγών ενέργειας θέτει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος
Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε ο Ιωάννης Μαργαρίτης, Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Ακτοπλοΐας, Επικοινωνιών & Κρουαζιέρας και Έπαρχος Νάξου στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο «European Forum on Clean Energy for Islands», που πραγματοποιείται στο νησί της Νάξου 9 – 11 Ιουλίου 2018. Στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του εξέφρασε την ικανοποίησή του που ένα τόσο αξιόλογο συνέδριο διεξάγεται στη Νάξο και δήλωσε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες αναζήτησης ενέργειας στα νησιά μας αρκεί να υπάρξει σωστός σχεδιασμός και οι προσπάθειες εκμετάλλευσης των πηγών ενέργειας να μην είναι εις βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος και ενάντια στη γεωργική και τουριστική οικονομία.
Αναλυτικότερα η τοποθέτηση του κου Μαργαρίτη:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αξιότιμοι κύριοι πρόεδροι των αρχών Ενέργειας και ανανεώσιμης ενέργειας, διακεκριμένοι μας επισκέπτες, καλώς ορίσατε στη Νάξο για το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Καθαρής Ενέργειας για τα Νησιά.
Τα νησιά μας είναι ένας εξαιρετικά ιδιαίτερος τόπος όχι μόνο για μας τους κατοίκους και τα εκατομμύρια επισκέπτες, αλλά και ως τόποι παγκοσμίως γνωστοί τόσο για την απαράμιλλη ομορφιά τους όσο και για την ιστορία τους.
Στη διάρκεια αυτής της Ιστορίας οι νησιώτες έπρεπε πάντα να βρίσκουν τρόπους να υπερβαίνουν τις δυσκολίες που τους επέβαλε η Γεωγραφία, συνήθως βρίσκοντας λύσεις που πάλι η ίδια Γεωγραφία μας προσέφερε. Η διάσπαρτη φυσική ενότητα των νησιών μας υποχρεώνει σε εγρήγορση προς αναζήτηση πρακτικών συνοχής.
Στην εποχή της τεράστιας αύξησης για ενέργεια που ζούμε, επιβάλλεται πάλι να αντιμετωπίσουμε αυτήν την νέα αναγκαιότητα που επιβαρύνεται από την ιδιαίτερη Γεωγραφική πραγματικότητα των νησιών μας, και να βρούμε διεξόδους πάλι χρησιμοποιώντας την ίδια Γεωγραφία.
Οι νησιώτες πολλές φορές ξέρουμε ότι μονόπλευρες λύσεις που ίσως διευθετούν προβλήματα σε Ηπειρωτικές περιοχές με Γεωγραφική συνοχή δεν μπορούν να έχουν ανάλογη εφαρμογή στο νησιωτικό περιβάλλον. Επίσης, τεχνικές που δίνουν αποτελέσματα σε μεγαλύτερες κλίμακες δεν προσφέρονται για τη νησιωτική πραγματικότητα.
Η αλήθεια είναι πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με έξυπνο τρόπο πολλές τεχνικές ταυτόχρονα ώστε να λυθεί το πρόβλημα της παροχής ενέργειας στα νησιά ταυτόχρονα με την προστασία του πολύτιμου νησιωτικού περιβάλλοντος.
Προφανώς και η διασύνδεση με την Ηπειρωτική χώρα είναι εκ των ων ουκ άνευ, και είμαστε ικανοποιημένοι με τον ρυθμό που προχωράει τελευταία.
Προφανώς και οι προσφερόμενοι τρόποι εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μας περιβάλλουν πρέπει να αναζητηθούν.
Προφανώς και η προσπάθεια εκμετάλλευσης αυτών των πηγών ενέργειας δεν πρέπει επ ουδενί να λειτουργεί εις βάρος της ποιότητας ζωής των νησιωτών, ή ενάντια στην τουριστική και αγροτική οικονομία των νησιών.
Προφανώς και υπάρχουν τρόποι να συνυπάρξουν η εκμετάλλευση αυτών των πόρων χωρίς να βλάπτεται η ίδια η ζωή και ευημερία των νησιών, αρκεί να σκεφτόμαστε πάντα με γνώμονα το καλό των νησιών.
Υπάρχουν περιοχές στο Νότιο Αιγαίο όπου υπάρχει άφθονη ενέργεια από κύματα που είναι ανεκμετάλλευτη, ακατοίκητα νησιά με πλούσιο ενεργειακό δυναμικό τόσο σε αιολική όσο και ηλιακή ενέργεια, θαλάσσιες εκτάσεις όπου αγκυροβολημένα αιολικά πάρκα δύνανται να παράγουν τα μέγιστα σχεδόν πάντα χωρίς να ενοχλούν σχεδόν ποτέ.
Θεωρούμε πως αυτό που απαιτείται είναι σωστός σχεδιασμός με ανοιχτά μυαλά και πάντα με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής στα νησιά μας, και με αυτές τις προϋποθέσεις τόσο η αρωγή όσο και η εγρήγορση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πρέπει να λαμβάνεται ως δεδομένη”.