Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΠΝΑΙ - Ανάφη: Διαγωνισμός για την ανάδειξη της φυσικής και γεωλογικής κληρονομιάς

ΠΝΑΙ – Ανάφη: Διαγωνισμός για την ανάδειξη της φυσικής και γεωλογικής κληρονομιάς

|

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καλεί … Ανάφη: Διαγωνισμός όπου επιδιώκεται η ανάδειξη του Μονολίθου – Θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ καθώς και των περιοχών  Ρούκουνα και  Καλάμου 

Στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού  της Ανάφης και πιο συγκεκριμένα στην ανάδειξη του Μονολίθου του Καλάμου που θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος μονόλιθος της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ, αποσκοπεί το έργο της ανάδειξης, μέσω ήπιων παρεμβάσεων,  της φυσικής και γεωλογικής κληρονομιάς του νησιού, για το οποίο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκηρύσσει διαγωνισμό για την υλοποίησή του.

Το έργο, με απόφαση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» και αποτελεί υποέργο της Πράξης «Ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών Ανάφης».

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του Περιφερειάρχη, η Διεύθυνση Τενχικών Έργων Κυκλάδων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου «Εκτέλεση ήπιων παρεμβάσεων για την ανάδειξη της φυσικής και γεωλογικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού στην Ανάφη», προϋπολογισμού 75.772,97 € (πλέον ΦΠΑ).

Ο ηλεκτρονικός φάκελος προσφοράς των διαγωνιζομένων θα υποβληθεί μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ.

Ως καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προσφορών ορίζεται η 27.12.2022, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 πμ

Η ηλεκτρονική αποσγράγιση των προσφορών θα διενεργηθεί από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, στις 29.12.2022, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00πμ

 Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 6 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Το συνολικό έργο “Ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών Ανάφης”, είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”, με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ύψους 106,393,92 €.

Αφορά στην εκτέλεση ήπιων παρεμβάσεων για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Χερσονήσου του Καλάμου Ανάφης  καθώς και ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και προώθησης και προβολής της διαδρομής ως θεματικό τουριστικό προϊόν, που αποσκοπούν στην ανάδειξη και προβολή της πεζοπορικής διαδρομής συνολικού μήκους 10,6 χλμ, που συνδέει  τη Χώρα με την κορυφή Καλάμου, εκτάσεις  προστατευόμενες  που περιλαμβάνονται  στον Εθνικό  Κατάλογο Περιοχών Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000.

Πρόκειται για δύο διαδρομές:

Χώρα – Ρούκουνας – Καταλυμάτσα – Άγιος Ιωάννης – Μέγας Ποταμός – Μ. Ζωοδόχου Πηγής, μήκους 7,8 χλμ 

και

Τμήμα Μ. Ζωοδόχου Πηγής – Κάλαμος, μήκους 2,8 χλμ.

Το έργο ολοκληρωμένο, περιλαμβάνει  τοποθέτηση πινακίδων προσανατολισμού κι ενημέρωσης, δημιουργία σημείων αναπαύσεως – θέας καθώς και τοποθέτηση ή/και αντικατάσταση στηθαίων σε διάφορα σημεία. Περιλαμβάνονται επίσης δράσεις προώθησης του οικοτουρισμού, με την οργάνωση μιας σειράς ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων φυσιολατρικού περιεχομένου, η δημιουργία ταυτότητας προορισμού (destinationbranding) και η δημιουργία σελίδων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο.

Με την υλοποίηση του έργου, επιδιώκεται η περαιτέρω ανάδειξη σημείων τα οποία προσδίδουν αξία στο τουριστικό προϊόν του νησιού και συγκεκριμένα, του Μονολίθου του Καλάμου, ο οποίος αποτελεί ένα γεωλογικό σχηματισμό από έναν μόνο ογκώδη βράχο που θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος μονόλιθος της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ, των περιοχών του Ρούκουνα και του Καλάμου με τα χαρακτηριστικά ενδιαιτήματα, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στο Δίκτυο Natura 2000 και της εκκλησίας της Παναγιάς Καλαμιώτισσας του 1715.

Σημειώνεται ότι για την χρηματοδότηση και εκτέλεση του έργου, υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ  του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ανάφης. Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε  την κατάθεση πρότασης στην Πρόσκληση  με τίτλο “Δράσεις για την Προστασία και Ανάδειξη της Φυσικής Κληρονομιάς των Μικρών Νησιών της Περιφέρειας”, του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”  και στην συνέχεια, τη δημοπράτηση και την υλοποίηση του, ως φορέας υλοποίησης.

Η ανάληψη αυτής της υποχρέωσης από την Περιφέρεια οφείλεται στο ότι ο Δήμος Ανάφης δεν διαθέτει  επάρκεια τεχνικής και οικονομικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στη Νάξο – Συναντήσεις με φορείς και αυτοψία σε δικαστικές εγκαταστάσεις (video)

Σε διαδοχικές συναντήσεις ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε για την πρόοδο έργων και τις ανάγκες της Νάξου στον τομέα της Δικαιοσύνης

Hellenic Seaplanes: Απογειώνονται τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, αλλά όχι σε Μήλο και Σαντορίνη

Παρά την ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, δύο εμβληματικά νησιά μένουν εκτός του εθνικού πτητικού χάρτη λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Λιμενικές Αρχές

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Μια Τήνος για όλους: Νέες θέσεις (14) στάθμευσης ΑμεΑ σε κοινότητες του νησιού

Ο Δήμος Τήνου κάνει πράξη την ισότιμη πρόσβαση, με ουσιαστικές παρεμβάσεις για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες σε 11 χωριά του νησιού

Στη Νάξο (και φέτος) το ελικόπτερο αεροπυρόσβεσης, ασπίδα προστασίας για το καλοκαίρι

Το ελικόπτερο Kamov Ka-32 σταθμεύει ξανά στο αεροδρόμιο της Νάξου, έτοιμο να επέμβει άμεσα σε κάθε πυρκαγιά στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Γ. Πολυχρονάκος: «Για τις Κυκλάδες όπως τις αγαπήσαμε, όπως πρέπει να τις παραδώσουμε» (video)

Δήλωση του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με επίκεντρο τις Κυκλάδες, το νερό και το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης

Νάξος: Ξεκίνησε η ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων επαναφέρει την οργανωμένη ναυαγοσωστική προστασία για το 2025, με έμφαση στην πρόληψη, την ασφάλεια και τον σεβασμό στον άνθρωπο

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.