Τετάρτη, 4 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΠάρος / Σίφνος: δύο πλευρές του ίδιου (ΑΠΕ) νομίσματος

Πάρος / Σίφνος: δύο πλευρές του ίδιου (ΑΠΕ) νομίσματος

|

Πάρος και Σίφνος… Δύο νησιά που απέχουν ελάχιστα όμως εμφανίζουν διαφορετικό τρόπο σκέψης στη προσπάθειά για διαχείριση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας… 

Είναι γνωστή η αντίθεση μεγάλου μέρους των κατοίκων της Πάρου στη λειτουργία αιολικών πάρκων στο νησί. Ο Δήμος της Πάρου με ανακοίνωσή του προβάλει αναλυτικά τα επιχειρήματα κατά των ανεμογεννητριών.

Μετά τις αναφορές για την αισθητική αλλοίωση του τοπίου, ο Δήμος του νησιού μιλάει για «αδιαμφισβήτητη ζημιά που θα προκαλέσουν στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της Πάρου» οι ανεμογεννήτριες, χωρίς να παραθέτει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να τεκμηριώνει τους κινδύνους που επικαλείται. Η καλλιέργεια του φόβου δεν έχει ανάγκη από επιστημονική τεκμηρίωση. Αρκούν αόριστοι και αστήριχτοι ισχυρισμοί.

Σε άλλο σημείο ο Δήμος αναφέρει ότι μόνο τα θεμέλια και τα δομικά υλικά των εγκαταστάσεων είναι ελληνικά, ενώ οι ανεμογεννήτριες θα είναι γερμανικές, θέλοντας να τονίσει ότι το όφελος για την ελληνική οικονομία θα είναι μικρό. Όμως αποκρύπτει ότι ενέργεια που θα παράγεται θα είναι μέρος του ελληνικού ΑΕΠ και μάλιστα χωρίς το κόστος των εισαγόμενων καυσίμων που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Τα περισσότερα νησιά σήμερα ηλεκτροδοτούνται από τοπικά εργοστάσια της ΔΕΗ που παράγουν ρεύμα καίγοντας μαζούτ, μια πολύ ρυπογόνα μορφή πετρελαίου. Το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο, αφού στην τιμή του καυσίμου θα πρέπει να προστεθεί το κόστος μεταφοράς του με τα καράβια στα νησιά και η εξαγορά των ρύπων. Για να μπορούν οι νησιώτες να γλιτώνουν το επιπλέον κόστος επιδοτούνται από τους καταναλωτές ηλεκτρισμού της ηπειρωτικής Ελλάδας μέσω Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφελείας (ΥΚΩ) που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η ανακοίνωσή του Δήμου Πάρου σημειώνει επίσης: «Η ενέργεια που θα παράγεται από τις ανεμογεννήτριες είναι πιο ακριβή από τη καύση ορυκτών καυσίμων. Ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί βιώσιμη είναι οι επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι οποίες όμως σε κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστραφούν και όλοι ξέρουμε πώς έχει αποβεί αυτό για την Ελλάδα μέχρι σήμερα». Εδώ επιχειρείται να συνδεθεί η αντίθεση στις ανεμογεννήτριες με τις αντιμνημονιακές δοξασίες που κυκλοφορούν. Ο Δήμος ενός νησιού που έχει επωφεληθεί από τις κοινοτικές ενισχύσεις για τη δημιουργία υποδομών, λέει ψέματα ότι οι επιδοτήσεις επιστρέφονται. Αλλά δεν σταματάει εδώ, αφήνει να εννοηθεί ότι τα κοινοτικά χρήματα δόθηκαν στην Ελλάδα με σκοπό να την υποδουλώσουν και ότι η κρίση ήρθε εξαιτίας των Ευρωπαίων εταίρων.

Η άλλη πλευρά

Απέναντι από την Πάρο βρίσκεται η Σίφνος, ένα νησί στο οποίο κάτοικοι, φορείς και επιχειρηματίες κατόρθωσαν η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη να μην αφαιρέσει από τον τόπο την ομορφιά, το χαρακτήρα και τον πολιτισμό του. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα» (11-6-2016) η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου (ΣΕΣ), στην οποία συμμετέχουν 121 κάτοικοι του νησιού (στόχος είναι να φτάσουν τα 400 μέλη), έχει ήδη καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας φάκελο και ζητεί άδεια παραγωγής ενέργειας προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού από ΑΠΕ (10 μεγαβάτ από ανεμογεννήτριες και δύο μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά πάνελ) και να βάλει τέλος στην εξάρτηση από το πετρέλαιο.

Οι κάτοικοι της Σίφνου έχουν αποδείξει ότι σέβονται και αγαπούν τον τόπο τους περισσότερο από τους κατοίκους μερικών άλλων νησιών. Γνωρίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες όχι μόνο δεν θα βλάψουν τον τουρισμό, αλλά θα τον ωφελήσουν καθώς πολλοί τουρίστες θα προτιμήσουν ένα νησί με οικολογικό προφίλ.

Στην Πάρο και στη Σίφνο συναντάμε τις δύο Ελλάδες. Από τη μια μεριά η Ελλάδα των μικροσυμφερόντων που καλλιεργεί φοβίες και δεισιδαιμονίες, που θέλει να αγνοεί τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Οι Παριανοί λένε ότι αφού δεν έχουμε να κερδίσουμε σχεδόν τίποτε εμείς, δεν υπάρχει λόγος να δεχτούμε μια αλλαγή στο νησί μας. Μια χαρά βολευόμαστε τώρα που το ρεύμα που καταναλώνουμε επιδοτείται από άλλους καταναλωτές, οι οποίοι μπορεί να δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό τους.

Το νόμισμα

Απέναντι από την Πάρο, στη Σίφνο, έχουμε την Ελλάδα της δημιουργίας. Οι Σιφναίοι σκέφτονται να αξιοποιήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις και να δημιουργήσουν μια ακόμη πηγή πλούτου για το νησί τους. Σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ας προσέξουμε εδώ πώς αντιμετωπίζουν τις κοινοτικές ενισχύσεις στα δύο νησιά. Στην Πάρο τις ενοχοποιούν στο πλαίσιο ενός καλλιεργούμενου αντιευρωπαϊσμού, ενώ στη Σίφνο τις βλέπουν ως δυνατότητα για να ενισχυθούν παραγωγικές επενδύσεις. Στην Πάρο και στη Σίφνο συγκρούονται η Ελλάδα του βολέματος με την Ελλάδα της παραγωγής. Η ίδια σύγκρουση διεξάγεται σε κάθε γωνιά της χώρας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Πειραιάς σε οριακό σημείο – SOS για τις υποδομές από τον Θεόδωρο Κόντε

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων προειδοποιεί: το λιμάνι δεν αντέχει άλλες αφίξεις χωρίς σχέδιο και υποδομές

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Ιεράπετρας: Αισθητός σε όλη την Κρήτη

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι Λέκκας και Τσελέντης – Αναμένονται μετασεισμοί, συστάσεις για προσοχή στις παραλίες

Θα καούμε φέτος το καλοκαίρι; Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας απαντά

Οι εποχικές προγνώσεις δείχνουν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα, αλλά χωρίς έντονα καύσωνα, σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα

Σαντορίνη: Seatrack σε Καμάρι και Περίσσα. Πρόσβαση στη θάλασσα για όλους

Εγκαθίστανται νωρίτερα φέτος τα συστήματα αυτόνομης πρόσβασης για άτομα με αναπηρία στις παραλίες της Σαντορίνης

Δυναμική παρουσία της Π.Ν.Αι. στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στη Καλαμάτα

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχαν την ευκαιρία να γευτούν δημιουργίες των σεφ πάνω στις νησιώτικες συνταγές

Έναρξη ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες της Πάρου

Ο Δήμος Πάρου εξασφαλίζει έγκαιρα την προστασία λουομένων για τα έτη 2025 και 2026

«Παίρνει σύνταξη» και κρεμάει το γιλέκο του ο Όσκαρ της ΕΛ.ΑΣ

Μετά από οκτώ χρόνια δράσης, ο σκύλος περιπολίας που «διάβαζε» τα σήματα και εντόπιζε κινδύνους, αποχωρεί με τιμές και συγκίνηση

Σαντορίνη: Το Santorini Experience επιστρέφει 10-12 Οκτωβρίου 2025 για 8η χρονιά

9 βραβεία για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του Αιγαίου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου