Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΠάρος - Παραλία Λαγγέρη: Μετά από τέσσερα χρόνια επέστρεψε χελώνα caretta caretta...

Πάρος – Παραλία Λαγγέρη: Μετά από τέσσερα χρόνια επέστρεψε χελώνα caretta caretta κι έφτιαξε φωλιά (!!!)

|

Από τις πιο όμορφες ειδήσεις της ημέρας…  Μετά από 4 χρόνια, εντοπίστηκε φωλιά χελώνας caretta caretta στην παραλία Λάγγερη στην Πάρο και σήμανε συναγερμός. Υπάρχει σήμανση, περίφραξη και σε δύο μήνες περιμένουν τα πρώτα χελωνάκια….

Η πρώτη ανακοίνωση έγινε από την Μαριάννα Κεχαγιά μέσω της προσωπικής της σελίδα (μαζί με την Μαρία Περαντινού) που ανέφερε ” Με πολύ μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε πως σήμερα, μετά από 4 χρόνια, εντοπίστηκε φωλιά χελώνας caretta caretta στην παραλία Λάγγερη στην Πάρο. Περιμένουμε τα χελωνάκια σε 2 μήνες. Αξίζει να αναφερθεί πως η χελώνα που επέλεξε να κάνει τη φωλιά της εκεί, είχε μάλλον γεννηθεί στο ίδιο σημείο πριν από περίπου 30 χρόνια.

Το σημείο προστατεύεται σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ  και Naxos island wildlife protection  αλλά και από όλους εμάς στην Πάρο, μόνιμους και επισκέπτες, που έχουμε την υποχρέωση και την τύχη να προστατέψουμε αυτό το μοναδικό πλάσμα που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ίσως βρεθούν και άλλες φωλιές, ας έχουμε όλοι το νου μας για τα χαρακτηριστικά ίχνη”.

Η συνέχεια βέβαια δόθηκε μέσα από τη σελίδα “Σύλλογος Προστασίας Αγιας Ζωής Νάξου” που σημείωσε:

Με ευχάριστα νέα ξεκίνησε η σημερινή Κυριακή. Συνεργάτες μας στην Πάρο, μας ενημέρωσαν νωρίς το πρωί, πως μια χελώνα Caretta-caretta γέννησε τα αυγά της στην παραλία «Λαγγέρη». Αμέσως η περιοχή περιφράχτηκε προκειμένου τα αυγά να εκκολαφθούν με ασφάλεια.

Το ευχάριστο αυτό περιστατικό αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργούν οι “καθαρισμοί” των παραλιών με βαρέα οχήματα. Μια πρακτική, που ούτως ή άλλως δεν είναι νόμιμη, καταστρέφει την μικροχλωρίδα και μικροπανίδα των ακτών, ενώ η αφαίρεση των νεκρών φύλλων του θαλάσσιου φυτού Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) από τις ακτές συμβάλλει στην ταχύτερη διάβρωση τους κάτι μου θα οδηγήσει σε μια πολύ διαφορετική, αλλοιωμένη και αφύσικη εικόνα των παραλιών, χωρίς ζωή και χωρίς αμμουδιά.

Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκινά αρχές Μαΐου και ολοκληρώνεται τέλη Οκτωβρίου. Οι επαναλαμβανόμενοι “καθαρισμοί” τέτοιου είδους χωρίς καμία μέριμνα είναι ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου για την αναπαραγωγή και προστασία των υπέροχων αυτών πλασμάτων που απειλούνται με εξαφάνιση και πρέπει να σταματήσει”.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Φιλώτι: De Profundis Ensemble, μουσική πέντε αιώνων κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Το Σάββατο 9 Αυγούστου, στο προαύλιο της Παναγίας Φιλωτιτίσας, το Φιλώτι μετατρέπεται σε υπαίθριο μουσικό σκηνικό με είσοδο ελεύθερη.

Μηλωσία 2025: Το Φιλώτι γεμίζει ποδήλατα στη μνήμη του Ιουλιανού Μουστάκη

Την Πέμπτη 7 Αυγούστου, μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες δίνουν ραντεβού στη Γέφυρα Φιλωτίου για μια μοναδική διαδρομή μέσα στο καλοκαιρινό τοπίο.

Μύκονος: Λύση στο πρόβλημα στέγασης για γιατρούς με κοινωνική προσφορά και ΣΔΙΤ

Δωρεά 16 διαμερισμάτων από την οικογένεια Δακτυλίδη σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου – Μοντέλο που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά.

Γιάννης Βρούτσης: «Η Πολιτεία είναι παρούσα» – Διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλονίκη με έμφαση σε υποδομές και ιστορικούς συλλόγους

Από το Καυτανζόγλειο και την ΠΑΕ ΠΑΟΚ έως το Αλεξάνδρειο και τον Άρη – Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού στηρίζει έργα και συνεργασίες στη Βόρεια Ελλάδα.

Έρχονται εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά, sταθερές τιμές και μέτρα στήριξης για νησιώτες και τρίτεκνους

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας ανακοίνωσε εκπτώσεις, επενδύσεις σε λιμάνια, δράσεις για ΑμεΑ, καθώς και έργα ύδρευσης σε δεκάδες νησιά.

Αναβαθμίζεται το λιμάνι της Άνδρου, εγκρίθηκε χρηματοδότηση 700.000 ευρώ για το Γαύριο

Σημαντικό βήμα για τις υποδομές του νησιού με την ένταξη του έργου στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Στην Κωμιακή χτυπά ξανά η μπάλα για τον Δημήτρη Κεραμιώτη

Σάββατο 9 Αυγούστου, οι παλαίμαχοι της Κορωνίδος και οι επίλεκτοι του χωριού τιμούν στο γήπεδο της Κωμιακής τη μνήμη του αείμνηστου ποδοσφαιριστή που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στις Κυκλάδες.

Σώστε τις παραλίες της Νάξου: 34η συνέλευση την Πέμπτη στο Βίντσι – Στο επίκεντρο μνημεία, περιβάλλον και προστασία

Κάλεσμα σε κατοίκους και επισκέπτες για συμμετοχή – Συζήτηση δράσεων, ενημέρωση του κοινού και συμβολική παρέμβαση στην Πορτάρα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στις Κυκλάδες – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές Natura, σε Νάξο και Άνδρο

Η Πολιτική Προστασία σε αυξημένη ετοιμότητα – Ισχύει απαγόρευση πρόσβασης σε δασικές περιοχές από τις 14:00 έως τις 06:00

Θέρινο Θέατρο Σκιών – Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στα χωριά της Νάξου!

Θέρινο Θέατρο Σκιών στη Νάξο: Ο Καραγκιόζης του Πάνου Χατζηαναγνώστου σε τέσσερις ξεχωριστές παραστάσεις σε Σαγκρί, Φιλώτι, Απείρανθο και Τρίποδες – Είσοδος ελεύθερη.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης