Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΠάρος - Clean Blue Paros: Μένουμε σπίτι χωρίς πλαστικά μίας χρήσης

Πάρος – Clean Blue Paros: Μένουμε σπίτι χωρίς πλαστικά μίας χρήσης

|

Πρωτοβουλία του Δήμου Πάρου και με τη δράση «Μέτρησέ το, στο σπίτι!» των φορέων Common Seas και WWF Ελλάς

Η Clean Blue Paros είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της βρετανικής μη-κερδοσκοπικής εταιρίας Common Seas, του Δήμου Πάρου και της εταιρίας διαχείρισης απορριμάτων WATT,  και υλοποιείται με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Cyclades Preservation Fund, του WWF Ελλάς (World Wildlife Fund) και της ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης).

Η Clean Blue Paros αποσκοπεί στο να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά απορρίματα μιας χρήσης, μέσω ενεργειών για τη δραστική μείωσή τους. Οι καμπάνιες ενημέρωσης και οι διάφορες δράσεις επικεντρώνονται σε τέσσερα βασικά είδη: τα πλαστικά κύπελλα του καφέ, τα πλαστικά καλαμάκια, τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού και τις πλαστικές σακούλες για τα ψώνια. Μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, επαγγελματίες, φορείς του Δήμου, αλλά και επισκέπτες συνεργάζονται αρμονικά και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την ενημέρωση του κοινού σε  περιβαλλοντικά θέματα, η Common Seas συνεργάζεται με το WWF Ελλάς και δημιουργούν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης που απευθύνεται σε γονείς και παιδιά, για την σωστή ενημέρωση σχετικά με τη διαχείριση των πλαστικών μιας χρήσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο φορείς, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που “μένουμε σπίτι”, προσκαλούν τα παιδιά να συμμετάσχουν στη δράση «Μέτρησέ το στο σπίτι», με σκοπό τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης που βρίσκονται σε κάθε νοικοκυριό. Μέσα από το εκπαιδευτικό υλικό, τα παιδιά διασκεδάζουν, μαθαίνοντας με ποιο τρόπο το πλαστικό μολύνει το περιβάλλον, αλλά και πώς οι επιλογές μας μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του,  καθώς με βιωματικό και έξυπνο τρόπο ανακαλύπτουν την καθημερινή χρήση των πλαστικών μιας χρήσης και μαθαίνουν τρόπους μείωσης τους.

Αποστολή των παιδιών είναι να μετρήσουν τα πλαστικά μιας χρήσης που χρησιμοποιούν καθημερινά στο σπίτι, να σκεφτούν τρόπους μείωσης τους και να συμπληρώσουν το πρωτόκολλο έρευνας, το οποίο διατίθεται σε ανοιχτή μορφή προς επεξεργασία και συμπλήρωση και το οποίο στη συνέχεια μπορούν να αποστείλουν στην Common Seas, ενώ μπορούν παράλληλα να δημιουργήσουν τα δικά τους «έργα τέχνης» αξιοποιώντας τα πλαστικά μιας χρήσης που θα βρουν στο σπίτι τους.

Επιπλέον, μέσω της δράσης αυτής, η Common Seas και το WWF Ελλάς καλούν τα παιδιά να αποτυπώσουν τις δικές τους ιδέες για το πως μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την εξάρτηση όλων μας από τα πλαστικά μιας χρήσης, κάνοντας ακόμα ένα βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά συμβάλλουν στην καταμέτρηση της οικιακής κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης και βοηθούν την Clean Blue Paros να αναλάβει μέτρα για τη μείωσή τους.

Σχετικά με την Common Seas

H Common Seas είναι μια μη-κερδοσκοπική εταιρεία που δημιουργήθηκε με αποστολή της να επιτύχει την ταχεία και σημαντική μείωση της ποσότητας των πλαστικών απορριμάτων. Να σταματήσει την πλαστική ρύπανση σε θάλασσες και ποτάμια. Βασικός στόχος είναι οι πιο υγιείς θάλασσες για όλους μας!

Η Common Seas αντιμετωπίζει την πλαστική ρύπανση, μέσα από μια νέα και σφαιρική πολιτική, επενδύοντας στην κυκλική οικονομία και στην αλλαγή της γενικότερης κουλτούρας του τρόπου που χρησιμοποιούμε και διαχειριζόμαστε το πλαστικό. Το παγκόσμιο δίκτυο ερευνητών της Common Seas συνεργάζεται με την εκάστοτε κυβέρνηση, τις τοπικές επιχειρήσεις και τους πολίτες ώστε να επιτύχει αυτή την αλλαγή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Clean Blue Paros και της Common Seas: www.commonseas.com        

https://commonseas.com/countries/clean-blue-paros

https://www.facebook.com/cleanblueparos


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: Μαύρος καπνός στην “Καπέλα Σιξτίνα”, άκαρπη η πρώτη συνεδρίαση για εκλογή Πάπα

Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Πάπα - Οι Καρδινάλιοι θα συνεχίσουν με απόλυτη μυστικότητα την Πέμπτη τη διαδικασία

Τήνος: Την ανακύκλωση ρούχων προωθεί ο Δήμος με τους μωβ κάδους Recycom

O Δήμος προχώρησε στην δημιουργία ενημερωτικού βίντεο με χιουμοριστικό χαρακτήρα, με στόχο την πιο άμεση και φιλική προσέγγιση των πολιτών.

Μεγάλες ανισότητες στους κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Eurostat «ακτινογραφεί» τους μισθούς και καταγράφει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών

Έγινε η πρώτη ρομποτική υποδόρια μαστεκτομή στην Ελλάδα

Έγινε από διεπιστημονική ομάδα ειδικών υπό τον συντονισμό της Κλινικής Γυναικολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2025-2026

Η πλατφόρμα αιτήσεων για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2025-2026 άνοιξε. Μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ

Stoiximan AegeanBall Festival: Moneke, Διαμαντίδης και Παπαλούκας φέρνουν λάμψη στη Σύρο

Το φετινό φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου 2025 στο κέντρο της Ερμούπολης, αποτελώντας ένα τριήμερο αθλητικής δράσης

31 Χρόνια Ομάδα Αιγαίου – Ένα ταξίδι προσφοράς και ανθρωπιάς (video)

Κάθε χρόνο, αυτή η ξεχωριστή παρέα εθελοντών, με την ανεκτίμητη στήριξη των υποστηρικτών της, ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο ανθρωπιά, συγκίνηση και ουσιαστική προσφορά

Νάξος: Εκρηκτικός Πανναξιακός ΑΟΚ ισοπέδωσε τον Ιωνικό και ισοφάρισε τη σειρά!

Με την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, μπροστά στο κοινό του, ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε άνετα με 95-69 του Ιωνικού Νικαίας και έκανε το 1-1 στη σειρά των τελικών των play off της National League 2.

Πάτμος: Βοηθούσε συγγενείς του στην επιβίβαση του πλοίου, πήδηξε στη θάλασσα για να μην ταξιδέψει (!!!)

Ένας 34χρονος έπεσε στη θάλασσα την ώρα που το «Δωδεκάνησος Εξπρές» αναχωρούσε – Ευτυχώς, όλα έληξαν χωρίς τραυματισμούς

Νάξος: Στο επίκεντρο ευρωπαϊκής πανεπιστημιακής γνώσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (Photos)

Δύο ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης και πεδίου πραγματοποιήθηκαν στο νησί, συνδυάζοντας επιστήμη, βιωματική εμπειρία και πολιτισμική ανταλλαγή στο πλαίσιο της συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Civis.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού