Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΠανεπιστήμιο Αιγαίο: Εξυπνος κάδος για διαχείριση απορριμμάτων σε καταυλισμούς προσφύγων

Πανεπιστήμιο Αιγαίο: Εξυπνος κάδος για διαχείριση απορριμμάτων σε καταυλισμούς προσφύγων

|

Από τα σκουπίδια στο …θησαυρό. Η καινοτόμος πράσινη πρόταση από τους Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εντυπωσίασε τους ερευνητές στην Ελβετία (Cern) και μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα διαχείρησης απορριμάτων ειδικά στους καταυλισμούς προσφύγων 

“Trash to Treasure” H πράσινη πρόταση που ταξίδεψε στο CERN Η καινοτόμος πράσινη πρόταση των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Περιβάλλοντος Θανάση Κουκούλη, Ειρήνης Μορίκη,  Διαμαντίνας  Ψευτογκά,  Εύας Τσακαλή και Βαγγέλη Αναγνωστόπουλου για την ανακύκλωση και τη  διαχείριση απορριμμάτων στα κέντρα διαμονής προσφύγων,  συμμετείχε στο φετινό THE Port Humanitarian Tech Hub 2017/CERN, που έγινε  στη Γενεύη,  6-8 Οκτωβρίου 2017. Πρόταση που μπορεί να δώσει λύσεις… Οι φοιτητές δημιούργησαν έναν «έξυπνο» κάδο ανακύκλωσης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους καταυλισμούς προσφύγων αντιμετωπίζοντας το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Με το δυναμικό μήνυμα «Trash to Treasure» η όλη πρόταση παρουσιάστηκε σε επιστήμονες και εκπροσώπους διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών (Hommes des Terres, Global Humanitarian Lab, UN SDG Lab, Queiser & Cie, κ.λπ.). Χαρακτηρίστηκε έργο ευρύτερης εφαρμογής, καθόσον συνδυάζει την επίλυση ενός πιεστικού προβλήματος, όπως αυτό της συσσώρευσης απορριμμάτων, με την εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας και ανάπτυξη συστήματος ψηφιακού νομίσματος.  

Δουλεύοντας  εντατικά, για 60 ώρες,  μέσα στο Ideasquare του CERN,  η διευρυμένη ομάδα των φοιτητών και φοιτητριών, των μεντόρων ( Δρ Μαρία Χατζηαντωνίου-ΤΠ και  Βασίλης Σοφιαδέλλης- V2V/CML)  και των προσκεκλημένων επιστημόνων και ειδικών, προχώρησε στην  πρακτική ανάπτυξη  του  πρωτοτύπου του έργου με τίτλο “Trash, we can!” του Hackathon 2017.  Το τελικό αποτέλεσμα, αφορά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής στο κινητό, η οποία επικοινωνεί με έναν έξυπνο κάδο ανακύκλωσης και με ανταποδοτικό χαρακτήρα προωθεί την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και τη συμμετοχή των προσφύγων στην ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών. 

Η προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών, όπως free WiFi ή εκπτώσεων σε αγορές, είναι το αρχικό ανταποδοτικό κίνητρο. Η όλη διαδικασία συνδέεται με παράλληλο πρόγραμμα ανάπτυξης εργαστηρίων upcycling για σχεδιασμό, παραγωγή και πώληση προϊόντων από υλικά ανακύκλωσης με επιπλέον οικονομικά οφέλη για τους συμμετέχοντες.

Ολα ξεκίνησαν από το μάθημα «Πράσινη επιχειρηματικότητα» στο περασμένο εαρινό εξάμηνο, που διδάσκει η Μαρία Χατζηαντωνίου, η οποία λέει στην «Καθημερινή»: «Είναι ένα μάθημα εξωστρεφές, οι φοιτητές έρχονται σε επικοινωνία με επιχειρηματίες και στελέχη εταιρειών. Για να ολοκληρώσουν επιτυχώς το μάθημα, καλούνται να παρουσιάσουν μία “πράσινη” πρόταση». Το μάθημα επικεντρώθηκε και σε τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα. «Το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων αποτελεί τεράστιο ζήτημα στα refugee camps παγκοσμίως, με διαστάσεις ανθρωπιστικές (υγειονομικά θέματα, ποιότητα ζωής), περιβαλλοντικές και οικονομικές», αναφέρουν ο Θανάσης Κουκούλης, η Διαμαντίνα Ψευτογκά, η Ειρήνη Μορίκη, η Εύα Τσακαλή και ο Βαγγέλης Αναγνωστόπουλος.

Από τον Μάιο

Η ομάδα πρωτοπαρουσίασε το εγχείρημα τον περασμένο Μάιο στην ημερίδα του ChangeMakers Lab Summit. Εκεί τους εντόπισαν επιστήμονες και στελέχη του «The Port». Υπέβαλαν την ιδέα τους και επιλέχθηκαν ανάμεσα σε άλλες προτάσεις, ώστε να υποστηριχθούν στην ανάπτυξη τεχνολογικά καινοτόμων λύσεων από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και σημαντικές διεθνείς επιστημονικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η σύνδεση της αξίας ανακύκλωσης με οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά κίνητρα, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελεί την κεντρική στόχευση του συνολικού έργου με τίτλο «Trash to Treasure». Η παράλληλη υποστήριξη της κοινότητας των προσφύγων, με αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους, με εκπαίδευση και ευκαιρίες απασχόλησης αλλά και ενθάρρυνση της ανταλλαγής γνώσης και συνεργασίας με την τοπική κοινωνία αποτελούν επιπλέον ισχυρά σημεία του έργου.

H πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει από τη Λέσβο, εφ’ όσον βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του «έξυπνου κάδου ανακύκλωσης» και της πρότυπης ψηφιακής εφαρμογής ανταποδοτικότητας.  Περαιτέρω στόχος είναι η γενίκευση της εφαρμογής σε χώρους και συνθήκες συλλογικής δράσης, όπως π.χ. τα Σχολεία.

Αρωγός της προσπάθειας, η αεροπορική εταιρεία AEGEAN, η οποία υποστηρίζοντας θέματα ανάπτυξης του  Αιγαίου διασφάλισε τη δωρεάν μετακίνηση προς το CERN μελών της εξαμελούς αποστολής.  Ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν στο THE Port/CERN, το οποίο υποστήριξε την φιλοξενία των ομάδων στο CERN.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νέος γύρος συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ: Εξαγορές που αλλάζουν τον χάρτη

Από τη «Μασούτης» και την «Κρητικός» μέχρι τη Retail & More και τον «Γαλαξία» – Το 2025 διαμορφώνει νέες ισορροπίες στο οργανωμένο λιανεμπόριο

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη