Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΟικολόγοι - Πράσινοι: Συνάντηση στη Νάξο για θέματα περιβάλλοντος

Οικολόγοι – Πράσινοι: Συνάντηση στη Νάξο για θέματα περιβάλλοντος

|

Με βασικό θέμα συζήτησης τις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το περιβάλλον στις Κυκλάδες, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο συνάντηση μελών των Οικολόγων Πράσινων (παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού κου Τσιρώνη) με περιβαλλοντικούς φορείς της Νάξου 

Συνάντηση με εκπροσώπους της Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου και του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής, είχαν το Σάββατο 2 Ιουνίου οι Οικολόγοι Πράσινοι, στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Νάξο και της συμμετοχής τους στην θεματική ημερίδα για την  αγροτική ανάπτυξη -αλιεία.  Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αναπλ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και μέλος των ΟΠ, Γιάννης Τσιρώνης, και συνεργάτες του γραφείου του, αλλά και από την Εκτελεστική Γραμματεία  η Χριστίνα Ευθυμιάτου, συνεκπρόσωπος – συντονίστρια χαρτοφυλακίου Περιβάλλοντος, και οι Τηλέμαχος Σπασίδης και ο Τάκης Νικολακόπουλος, συντονιστές χαρτοφυλακίων Αγροτικής Ανάπτυξης και  Οικονομίας αντίστοιχα.

Σοβαρά θέματα αιχμής συζητήθηκαν και αναδείχθηκαν στη συνάντηση, τα οποία καιδημοσιοποιούνται σήμερα που γίνεται η αντίστοιχη θεματική ημερίδα για το περιβάλλον στη Σύρο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η μη αποτελεσματική φύλαξη της προστατευόμενης άγριας ζωής στη Νάξο(αλλά και στα μικρά  νησιά του Δήμου Νάξου)  από τη λαθροθηρία: με την ύπαρξη ενός μόνου θηροφύλακα για όλες τις Κυκλάδες (!) και την υποστελέχωση -δυσλειτουργία ως προς μετακινήσεις του Δασονομείου του νησιού.
  • Η αδυναμία ελέγχου της παράνομης αλιείας στην περιοχή, όπου το σκάφος που διατέθηκε πρόσφατα στο Λιμεναρχείο Νάξου για τον σκοπό αυτό βρίσκεται παροπλισμένο στη Σαντορίνη, για άγνωστους λόγους.
  • Η ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης  για την προστασία των απειλούμενων  ιχθυοαποθεμάτων αλλά και των θαλάσσιων θηλαστικών στην περιοχή, με τη δημιουργία προστατευόμενων περιοχών, την ενδυνάμωση του  θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο  της αλιείας αλλά και τη συνεργασία -συμμετοχή των παράκτιων αλιέων.
  • Η επείγουσα ανάγκη αναθεώρησης του χωροταξικού για τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και του ενεργειακού σχεδιασμού, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και την παράλληλη κήρυξη μορατόριουμ στην αδειοδότηση μεγάλων αιολικών πάρκων, ώστε να σταματήσει η διελκυστίνδα προσφυγών -αλλαγών ΜΠΕ.
  • Η μεγάλη σημασία της έγκαιρης και σωστής ολοκλήρωσης των διαχειριστικών μελετών βόσκησης για την προστασία του εδάφους των ορεινών όγκων, τη συγκράτηση νερού αλλά και το βιώσιμο μέλλον της κτηνοτροφίας και της παραγωγής ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων στα νησιά.
  • Η εντεινόμενη λειψυδρία και η κλιματική αλλαγή, που απαιτούν άμεση ενεργοποίηση για έργα εξοικονόμησης και επανάχρησης νερού, αλλά και προστασίας από ρύπανση νερού και εδαφών, αλλά και
  • Η προστασία του αιγιαλού, των παραλιών και των υγροτόπων από παράνομες κατασκευές, διανοίξεις δρόμων αλλά και αποθέσεις μπαζών, που απαιτεί αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις αυθαιρεσίες σε προστατευόμενες περιοχές, ενίσχυση και ενεργοποίηση των επιθεωρητών περιβάλλοντος, αλλά και κίνητρα για επανάχρηση οικοδομικών υλικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στη Βουλή οι αυξήσεις νερού στη Νάξο & Μικρές Κυκλάδες — Ερώτηση από το «Κίνημα Δημοκρατίας»

Ανεξάρτητοι βουλευτές κατέθεσαν Ερώτηση & ΑΚΕ προς ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ για τις υπερβολικές αυξήσεις σε ύδρευση–αποχέτευση, ζητώντας επανεξέταση τιμολογίων και έλεγχο κόστους αφαλατώσεων.

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Νέα ωράρια στα Δημοτικά Μουσεία (27/9–20/10/2025) & επισκέψεις με ραντεβού τον χειμώνα

Ο Δήμος ανακοινώνει τα ανανεωμένα ωράρια για Καμπανέλλη, Απειράνθου, Κορώνου και Σκαδού. Μετά τις ημερομηνίες, λειτουργία με ραντεβού.

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Ανοιχτή επιστολή και… «Τι θα θέλατε να δείτε σε ένα ελληνικό νησί;»

Ο ομότιμος καθηγητής Γιάννης Σπιλάνης απευθύνεται στους επισκέπτες των νησιών για έναν «αργό και λιτό» τουρισμό που σέβεται τη φέρουσα ικανότητα και την ταυτότητα των τόπων.

Express Samina – Δημήτρης Μάλαμας: ο υπολιμενάρχης που «λύγισε» στη διάσωση

Η «άλλη διάσταση» της τραγωδίας: ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. και υπολιμενάρχης Πάρου, Δημήτρης Μάλαμας, έφυγε από οξύ έμφραγμα ενώ συντόνιζε την επιχείρηση διάσωσης.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ανανεώνει ο Στράτος Πολιτόπουλος για δεύτερη σεζόν

Ο 25χρονος play maker (1.80) συνεχίζει στη Νάξο, μετά την πολύ καλή παρουσία του στη National League 2 όπου ο Πανναξιακός άγγιξε την κορυφή του ομίλου.

Κώστας Απιδόπουλος: «Ο Πανναξιακός είναι καταδικασμένος για νταμπλ – Λύστε το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών» (video)

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού μιλά για στόχους, ρόστερ και την ανάγκη δωρεάν ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για όλες τις αποστολές νησιωτικών συλλόγων. Κάλεσμα στον κόσμο: «Όλοι μαζί για την άνοδο».

Ακτοπλοΐα 2025: αντοχή χωρίς ρεκόρ — Η κρουαζιέρα «γράφει» +10% αλλά με φρένο στις προκρατήσεις

Συμπεράσματα από το 8ο ITC 2025: σταθερή η ακτοπλοϊκή κίνηση (δύο ταχύτητες ανά γραμμή), άνοδος στην κρουαζιέρα, αλλά ενδείξεις επιβράδυνσης μετά το 2026.

Λεονταρίτης: “Οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν καθαρότερο τόπο κι αυτό κάνουμε”

Με προϋπολογισμό άνω των 600 εκατ. ευρώ και δυναμικότητα 61.000 τόνων/έτος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο ΦΟΔΣΑ θωρακίζουν περιβαλλοντικά τα νησιά, μειώνοντας δραστικά την ταφή.

Συμμαχία για τα παιδιά της Σαντορίνης: Ένωση Ξενοδόχων & Ένωση Γονέων Θήρας ενισχύουν τη συνεργασία τους

Με κοινό στόχο τη στήριξη της μαθητικής κοινότητας και την κοινωνική συνοχή, οι δύο φορείς δρομολογούν κοινές δράσεις σε πολιτισμό, εκπαίδευση και κοινωνική υποστήριξη.

«Ό,τι αξίζει» στην ΕΡΤ1: ιστορίες που φωτίζουν την Ελλάδα — αυτή την Κυριακή (28/09) στην Ίο

Η Ίνα Ταράντου συναντά τους «αφανείς πρωταγωνιστές» της καθημερινότητας. Στις 28/9, η εκπομπή ταξιδεύει στην Ίο και φιλοξενεί τον Γιάννη Πουσσαίο.

Μελάνες Νάξου: Κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο νερό και πάνε σε .. δημοψήφισμα

Κάτοικοι ζητούν επιστροφή στις παλιές τιμές και δίκαιη τιμολόγηση· ετοιμάζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για συλλογική στάση

ΔΕΔΔΗΕ: Τρίωρη διακοπή ρεύματος αύριο (22/09) στα χωριά της πεδινής Νάξου

Νάξος: Προσωρινή διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 22/09 (09:00–12:00) σε Γλινάδο, Άγιο Αρσένιο, Μύλους & Αργάνι Τριπόδων

Κουφονήσι: Αμερικανοί άφησαν 500€ φιλοδώρημα — «Δεν θα κλείσω μάτι!» λέει ο σερβιτόρος (video)

Παρέα 8 ατόμων κατέπλευσε με σκάφος, έφαγε αστακό και φρέσκα ψάρια· λογαριασμός 750€ και tip 500€ που θα μοιραστεί σε 22 εργαζομένους.

Ονοματοθεσία ανώνυμων οδών στη Νάξο: Κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχωρά στη διαδικασία ονοματοθεσίας και αρίθμησης οδών στη Χώρα και τα Αγγίδια, με στόχο τη διευκόλυνση κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος: Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά & ενήλικες — 3η χρονιά το Δημοτικό Εργαστήρι

Μαθήματα υποκριτικής, ορθοφωνίας & αυτοσχεδιασμού με τον σκηνοθέτη Θανάση Αντωνίου. Δύο τμήματα: 13–15 & 16+ με δωρεάν συμμετοχή.

Κυκλάδες: Ένα έμφραγμα, τρία νησιά, μία σωτηρία στο Ιπποκράτειο (video)

Σίφνος → Σύρος (4–5 μέρες) → Μύκονος → Αθήνα: καταγγελίες της οικογένειας για χαοτικές διακομιδές και κενά στο σύστημα υγείας των νησιών.

Κυκλάδες: Το νερό έγινε «υγρός χρυσός» — λογαριασμοί-σοκ και SOS από τα Κουφονήσια (video)

Ο αντ/ρχος Νάξου Βαγγ. Κατσάρας μιλά για «πικρό ποτήρι»· ανομβρία, τουριστική ζήτηση και κόστος αφαλάτωσης πιέζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Νάξος: Θραύση κάβου σε φορτηγό οχηματαγωγό κατά τον κατάπλου — χωρίς τραυματισμούς

Παρασκευή 19/09/2025, μεσημβρινές ώρες: έσπασε ο δεξιός πρυμναίος κάβος στην 3η προσπάθεια πρόσδεσης στο λιμάνι της Νάξου· το πλοίο συνέχισε για Ίο.

Κουφονήσι: Ομόφωνο «ναι» σε μειώσεις και δίκαιη τιμολόγηση νερού

Έκτακτη συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας (22/09) – αιτήματα για επανέκδοση λογαριασμών, δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, έλεγχο μετρητών και ειδικό καθεστώς «νησιωτικότητας»

Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρός 20χρονος ναυτικός στο «Blue Star Chios»

Εγκλωβίστηκε σε υδατοστεγή συρόμενη πόρτα στο γκαράζ – Προανάκριση από το Λιμενικό· μήνυμα για απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια