Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΟΗΕ: Δύο δισ. άνθρωποι πίνουν μολυσμένο νερό

ΟΗΕ: Δύο δισ. άνθρωποι πίνουν μολυσμένο νερό

|

Η ανθρωπότητα ρουφάει σαν «βαμπίρ», εξαντλεί «σταγόνα τη σταγόνα» τους υδάτινους πόρους του πλανήτη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, καθώς ξεκινά διεθνής διάσκεψη με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες δισεκατομμυρίων ανθρώπων, που διατρέχουν κίνδυνο εξαιτίας «άμεσα» επαπειλούμενης κρίσης του νερού.

«Η βαμπιρική υπερκατανάλωση και υπερανάπτυξη, η μη βιώσιμη εκμετάλλευση υδάτινων πόρων, η μόλυνση και η ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση του πλανήτη οδεύουν να εξαντλήσουν, σταγόνα τη σταγόνα, αυτή την πηγή ζωής της ανθρωπότητας», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στα προλεγόμενα έκθεσης που δίνεται στη δημοσιότητα πριν από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό.

«Η ανθρωπότητα έχει πάρει επικίνδυνο δρόμο»

«Η ανθρωπότητα έχει πάρει στα τυφλά επικίνδυνο δρόμο» και «θα υποστούμε όλοι τις συνέπειες», προσθέτει.

Σε κάποιες περιοχές έχει ενσκήψει λειψυδρία, σε άλλες πολλαπλασιάζονται οι πλημμύρες, αλλού το νερό είναι μολυσμένο: καθώς καταγράφονται αυτές οι δραματικές καταστάσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, η έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το νερό και της UNESCO υπογραμμίζει τον «άμεσο κίνδυνο παγκόσμιας κρίσης του νερού».

Το πόσοι άνθρωποι θα επηρεαστούν από αυτή την παγκόσμια κρίση εξαρτάται, ανάλογα με το «σενάριο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρίτσαρντ Κόνορ, εκ των βασικών συγγραφέων του κειμένου. «Αν δεν γίνει τίποτα, από το 40 ως το 50% του πληθυσμού θα συνεχίσει να μην έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες αποχέτευσης και περίπου 20 ως 25% σε πόσιμο νερό», τονίζει. Ακόμη κι αν τα ποσοστά αυτά δεν αλλάξουν, ο παγκόσμιος πληθυσμός μεγεθύνεται, και μαζί του ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται.

Για να προσπαθήσουν να αντιστρέψουν την τάση, καθώς και για να υπάρχει ελπίδα ως το 2030 να έχουν οι πάντες πόσιμο νερό και τουαλέτες, όπως όριζαν στόχοι που τέθηκαν το 2015, κάπου 6.500 συμμετέχοντες στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό, ανάμεσά τους κάπου εκατό υπουργοί και δέκα και πλέον αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, στη συνεδρίαση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και καλούνται να αναλάβουν χειροπιαστές δεσμεύσεις.

Ήδη όμως ορισμένοι παρατηρητές εκφράζουν ανησυχία για το εύρος αυτών των δεσμεύσεων και για τη διαθεσιμότητα των χρηματοδοτήσεων που θα χρειαστούν για να εφαρμοστούν.

«Τώρα ή ποτέ»

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και ο χρόνος δεν είναι στο πλευρό μας», σχολίασε ο Ζιλμπέρ Ουγκμπό, ο πρόεδρος της πλατφόρμας των Ηνωμένων Εθνών που συντονίζει το έργο για το νερό, καθώς δεν υπάρχει οργανισμός αφιερωμένος στο ζήτημα.

Αυτή που ολοκληρώθηκε φέτος είναι η πρώτη διεθνής διάσκεψη τέτοιου εύρους που οργανώνεται από το 1977 για το πρόβλημα ζωτικής σημασίας, που όμως παραβλέπεται για δεκαετίες.

Σ’ έναν κόσμο όπου τα τελευταία 40 χρόνια η χρήση γλυκού νερού αυξάνεται κατά σχεδόν 1% τον χρόνο, η έκθεση βάζει σε πρώτο πλάνο τις ελλείψεις νερού, που «τείνουν να γενικευτούν», και θα επιδεινωθούν εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, πλήττοντας ακόμα και περιοχές που ως τώρα έμεναν αλώβητες, όπως η ανατολική Ασία και η νότια Αμερική.

Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρα όπου η καταπόνηση των υδάτινων πόρων έχει φθάσει σε υψηλό ως κρίσιμο επίπεδο. Και σύμφωνα με έκθεση των ειδικών των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα, «σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός» υφίσταται «σοβαρές» ελλείψεις νερού τουλάχιστον για μέρος του χρόνου.

Κατάσταση που ρίχνει επίσης σκληρό φως στις ανισότητες. «Όπου κι αν βρίσκεστε, αν είστε αρκετά πλούσιοι, μπορείτε να έχετε νερό», σημειώνει ο Ρίτσαρντ Κόνορ. Από την άλλη «όσο πιο φτωχοί είστε, τόσο περισσότερο είστε ευάλωτοι στις κρίσεις».

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η λειψυδρία, αλλά και η μόλυνση αυτού που είναι διαθέσιμο, λόγω της έλλειψης ή των ανεπαρκειών των συστημάτων αποχέτευσης και καθαρισμού του νερού.

Δύο δισ. άνθρωποι πίνουν μολυσμένο νερό

Τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό μολυσμένο από περιττώματα, κάτι που τους εκθέτει στη χολέρα, στη δυσεντερία, στον τύφο, στην πολιομυελίτιδα. Χωρίς να λογαριάζεται η μόλυνση από φαρμακευτικά προϊόντα, χημικά προϊόντα, εντομοκτόνα, μικροπλαστικά, νανοϋλικά…

Για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό για όλους ως το 2030, πρέπει τουλάχιστον να τριπλασιαστούν οι επενδύσεις που γίνονται σήμερα, εκτιμά ο ΟΗΕ.

Η μόλυνση του νερού απειλεί επίσης τη φύση. Τα οικοσυστήματα γλυκού νερού, που προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στην ανθρωπότητα, κυρίως βοηθώντας στον αγώνα εναντίον της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των επιπτώσεών της, είναι από «τα πλέον απειλούμενα στον κόσμο», τονίζεται στο κείμενο της έκθεσης.

«Έχουμε σπάσει τον κύκλο του νερού», συνοψίζει ο Χενκ Όβινκ, ο ειδικός επιτετραμμένος για το νερό της κυβέρνησης της Ολλανδίας, συνδιοργανώτριας μαζί με το Τατζικιστάν αυτής της διάσκεψης.

«Πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα, επειδή η ανασφάλεια που συνδέεται με το νερό υπονομεύει τη διατροφική ασφάλεια, την υγεία, την ενεργειακή ασφάλεια, την αστική ανάπτυξη» και πολλαπλασιάζει «τα κοινωνικά προβλήματα», συνεχίζει. «Τώρα η ποτέ», συμπληρώνει, αυτή είναι «η ευκαιρία μιας γενιάς».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)