Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΟι Μικρές Κυκλάδες έτοιμες για ανακύκλωση

Οι Μικρές Κυκλάδες έτοιμες για ανακύκλωση

|

Από τις Μικρές Κυκλάδες όπως όλα δείχνουν ξεκινάει το πρόγραμμα ανακύκλωσης απορριμμάτων για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Και με βάση τον προγραμματισμό από την Τρίτη έως τη Παρασκευή θα έχουμε παρουσιάσεις και στα τέσσερα νησιά του πολυνησιακού Δήμου 

Λέτε να δούμε τελικά να λειτουργεί η ανακύκλωση στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων; Μεγάλη κουβέντα γίνεται εδώ και καιρό σχετικά με την ανακύκλωση και τις χαμένες ευκαιρίες αλλά δεν αποκλείεται να δούμε εξελίξεις σύντομα. Και η είδηση έρχεται μέσω ανάρτησης του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίων κου Αντώνη Κωβαίου όπου μας ενημερώνει ότι την προσεχή Τετάρτη 18 Οκτωβρίου και ως 18:00 θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συζήτηση στο σχολείο του νησιού γύρω από την ανακύκλωση…

Διαβάστε τι αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου:

Παρουσίαση Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (απορριμμάτων) σε απομακρυσμένες περιοχές LIFE PAVEtheWAySTE

Ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και το Τεχνολογικό Κέντρο Cartif, σας προσκαλεί στις Εκδηλώσεις Ευρείας Δημοσιοποίησης του έργου LIFE με τίτλο: «Επίδειξη της αποδοτικότητας των πόρων μέσω καινοτόμων, ολοκληρωμένων συστημάτων ανακύκλωσης απόβλητων για τις απομακρυσμένες περιοχές».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016, στις 18.00–20.00 μ.μ. στη Δονούσα (Πνευματικό Κέντρο),

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016, στις 18.00–20.00 μ.μ. στο Κουφονήσι (Σχολικό κτίριο Κουφονησίου),

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016, στις 19.00–21.00 μ.μ. στη Σχοινούσα (Πολιτιστικό Κέντρο),

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016, στις 18.00–20.00 μ.μ. στην Ηρακλειά (Γυμνάσιο Ηρακλειάς).

Σκοπός του έργου LIFE PAVEtheWAySTE είναι να διευκολύνει την εφαρμογή της οδηγίας-πλαισίου για τα απόβλητα στις απομακρυσμένες περιοχές, επιτρέποντας στις τοπικές και περιφερειακές αρχές να βελτιώσουν την απόδοση των συστημάτων ανακύκλωσης των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) και, κατά συνέπεια να ανοίξει το δρόμο για αποδοτικότερη χρήση των πόρων. Αυτό θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός βιώσιμου σχεδίου διαχείρισης των ΑΣΑ, επιδεικνύοντας ένα καινοτόμο σύστημα για τον προώθηση των πρακτικών διαλογής υλικών στην πηγή.

Το καινοτόμο σύστημα θα είναι σε θέση να διαχωρίζει και να επεξεργάζεται διαφόρων τύπων ανακυκλώσιμα και οργανικά απόβλητα, έτσι ώστε να μπορούν να ανακτηθούν άμεσα προϊόντα υψηλής ποιότητας και καθαρότητας.

Η περιοχή υλοποίησης του έργου περιλαμβάνει δύο ελληνικές απομακρυσμένες περιοχές, το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (Νότιο Αιγαίο) και το Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας (Δυτική Ελλάδα). Επιπλέον, η συμμετοχή του Ισπανού εταίρου (περιοχή Valladolid, Castilla y Leon) θα συνεισφέρει στον επιδεικτικό χαρακτήρα του έργου, παρέχοντας τις πληροφορίες και την τεχνογνωσία που απαιτούνται για την επιτυχή αναπαραγωγή και μεταφορά των αποτελεσμάτων της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΟΔΣΑ), όχι μόνο σε άλλους απομακρυσμένους Δήμους της Ελλάδας, αλλά και σε ένα ισπανικό Δήμο με παρόμοια χαρακτηριστικά (απομακρυσμένη περιοχή).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν (μέσω προβολής παρουσιάσεων, διανομής έντυπου υλικού και διεξαγωγής συζήτησης με μέλη της ομάδας του έργου) σχετικά με το έργο, τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οφέλη από την υλοποίηση του.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα https://pavethewayste.eu/el/ και βέβαια μαθαίνουμε ότι το σχετικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβριου 2015 και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο του 2018…

Έχει ως τίτλο « επίδειξη της αποδοτικότητας των πόρων μέσω καινοτόμων, ολοκληρωμένων συστημάτων ανακύκλωσης απόβλητων για τις απομακρυσμένες περιοχές»

LIFE Ref. No: LIFE14 ENV/GR/000722

Περιοχές εφαρμογής: Νάξος & Μικρές Κυκλάδες (Νότιο Αιγαίο), Aρχαία Ολυμπία (Δυτική Ελλάδα), Καστίλλη και Λεόν (Ισπανία)

Διάρκεια: 40 μήνες

(1 Σεπτεμβρίου 2015 – 31 Δεκεμβρίου 2018)

Προϋπολογισμός Έργου: 1,758,267 €

(60% χρηματοδότηση από την Ε.Ε.)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Santorini Experience 2025: Ντρισμπιώτη, Μάλτση, Παπανικολάου, Ιακωβάκης δίνουν δυναμικό «παρών»

Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές στο Santorini Experience 2025

Κόρωνος: Νέα δανειστική βιβλιοθήκη από τον Γιάννη Γερασιμίδη, πολιτιστική «ανάσα» στο χωριό

Μια ακόμη πρωτοβουλία του Γιάννη Γερασιμίδη που συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας του τόπου, με στόχο να φέρει το βιβλίο πιο κοντά σε κατοίκους και επισκέπτες.

Νάξος: Αποκαταστάθηκε η βλάβη σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης στο ύψος του Λυκείου

Σπασμένος σωλήνας ύδρευσης πλημμύρισε τον δρόμο μπροστά στο ΓΕΛ «Μανώλης Γλέζος». Άμεση κινητοποίηση του Δήμου, αποκατάσταση της ζημιάς σε λίγες ώρες.

40 χρόνια Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με μια μοναδική δημιουργία του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Η παράσταση THIS THAT KEEPS ON – a personal archaeology ζωντανεύει για μία μόνο βραδιά στο Ηρώδειο, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της «Μεταμόρφωσης» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Δημοσκόπηση: Πλειοψηφία Βρετανών υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Αυξανόμενη στήριξη καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επιστροφή των Γλυπτών, ενώ ένας στους τρεις ζητά να επαναπατριστούν όλα τα αμφιλεγόμενα εκθέματα.

Τουρκία – Μεγάλη του Γένους Σχολή: Καμία εγγραφή νέων μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες

«Καμπανάκι» για τον ελληνισμό της Πόλης – Συνολικά 302 μαθητές φοιτούν φέτος στα ελληνικά σχολεία Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου.

Γαύδος: 578 μετανάστες σε λιγότερο από 24 ώρες – Συναγερμός για τις τοπικές αρχές

Με 9 βάρκες έφτασαν εκατοντάδες μετανάστες στο ακριτικό νησί. Πλέον οι φιλοξενούμενοι στην Αγυιά Χανίων φτάνουν τους 1.139, με τις συνθήκες να χαρακτηρίζονται επικίνδυνες.

Αμοργός: Προβολή της ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος» με μουσική του Έννιο Μορρικόνε

Ο Σύλλογος «Νήσος Αμοργός» σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς τιμούν τον κινηματογράφο με την αριστουργηματική ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε στα Κατάπολα.

Φιλώτι -Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο: Στην καρδιά της Νάξου, εκεί όπου οι παραδόσεις ζωντανεύουν

Ανάμεσα στις πλαγιές του Ζα, το κεφαλοχώρι αποκαλύπτει τη γοητεία των Κυκλάδων μέσα από τα σοκάκια, τις γιορτές και το Λαογραφικό του Μουσείο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».