Στις ελληνικές ακτές φυσάει ένας άλλος «Τυφώνας» – όχι καταστροφικός, αλλά αναζωογονητικός. Πρόκειται για το επιχειρησιακό πλοίο “Τυφώνας” του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, που εδώ και έξι χρόνια ταξιδεύει αθόρυβα αλλά σταθερά, καθαρίζοντας τον θαλάσσιο και παράκτιο πλούτο της χώρας από τον ασφυκτικό κλοιό της ρύπανσης.
Από φελιζόλ και μικροπλαστικά έως δίχτυα, ελαστικά και οικιακές συσκευές, τίποτα δεν ξεφεύγει από τη ματιά και τη φροντίδα του “Τυφώνα”. Από το 2019 μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα “Typhoon Project” έχει καθαρίσει πάνω από 3.748 παραλίες, απομακρύνοντας 768 τόνους σκουπιδιών – ένα φορτίο μεγαλύτερο σε όγκο από το Big Ben, τον Πύργο της Πίζας και τον Λευκό Πύργο μαζί.
Αυτός ο άθλος δεν αποτυπώνεται μόνο σε αριθμούς, αλλά κυρίως στο βλέμμα των κατοίκων που βλέπουν τις παραλίες τους να ξαναβρίσκουν την ομορφιά τους, και στους επισκέπτες που αντικρίζουν καθαρή, φυσική Ελλάδα. Οι επαναληπτικοί καθαρισμοί του 2023 σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες, η Κρήτη, το Άγιο Όρος, το Ιόνιο και ο Αργοσαρωνικός απέδειξαν πως η παρέμβαση έχει διαρκή αποτέλεσμα, με 80% κατά μέσο όρο βελτίωση των ακτών και 88% στη χερσόνησο του Άθω.
Ένα έργο με επιστημονικό και ανθρώπινο αποτύπωμα
Πίσω από τη σωματική εργασία βρίσκεται και μια σημαντική επιστημονική αποστολή. Κάθε κομμάτι απορρίμματος ζυγίζεται, καταγράφεται και ταξινομείται, δημιουργώντας μία από τις πιο πλήρεις βάσεις δεδομένων στον κόσμο. Τα στοιχεία αυτά αξιοποιούνται από ακαδημαϊκούς και ερευνητικά κέντρα όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πολυτεχνείο Κρήτης και σύντομα και το Imperial College του Λονδίνου.
Γιατί έχει σημασία
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Λασκαρίδη, ιδρυθέν το 2016, δεν περιορίζεται σε αυτήν τη δράση. Αποτελεί μια «ομπρέλα» περιβαλλοντικής και κοινωνικής προσφοράς, προωθώντας τον εθελοντισμό, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ενίσχυση μικρών κοινοτήτων σε όλη την Ελλάδα.
Όμως ο “Τυφώνας” είναι κάτι περισσότερο από μια πρωτοβουλία καθαρισμού. Είναι σύμβολο αλλαγής. Από τη Λήμνο –όπου το πλοίο παρέμεινε 122 ημέρες– μέχρι την Κίμωλο, την Αμοργό και τα πιο μικρά νησιά, αναγεννά τις παραλίες, ενώνει τις τοπικές κοινωνίες και μας υπενθυμίζει πως το περιβάλλον δεν ανήκει σε κανέναν, αλλά αφορά όλους.