Παρασκευή, 8 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΟ Μαυροπετρίτης και οι Μικρές Κυκλάδες

Ο Μαυροπετρίτης και οι Μικρές Κυκλάδες

|

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα LIFE για τον Μαυροπετρίτη υλοποιείται στις Μικρές Κυκλάδες  
 

Οι Μικρές Κυκλάδες συμπεριλαμβάνονται στις επτά νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου στις οποίες υλοποιείται το πρόγραμμα LIFE “Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του Μαυροπετρίτη ( Falco eleonorae) στην κλιματική αλλαγή” (LIFE ElClimA, LIFE13 NAT/GR/000909).

Της Βασιλικής Κλεφτογιάννη (Δρ. Βιολογίας) 

Ο Μαυροπετρίτης, το «γεράκι του Αιγαίου» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα είδη πουλιών της Ελλάδας καθώς στη χώρα μας και, συγκεκριμένα, στα νησιά και τις νησίδες του Αιγαίου φιλοξενείται περισσότερο από το 85% του συνολικού αναπαραγωγικού πληθυσμού του είδους παγκοσμίως. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη διευκόλυνση της προσαρμογής του Μαυροπετρίτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσα από μια σειρά διαχειριστικών δράσεων.

Στην περιοχή Natura 2000 των  Μικρών Κυκλάδων – που αποτελεί σημαντική περιοχή για αναπαραγόμενα θαλασσοπούλια και αρπακτικά καθώς και για είδη των απόκρημνων βραχωδών ακτών – φωλιάζουν περίπου 160 ζευγάρια Μαυροπετρίτη.
Οι στόχοι του προγράμματος LIFE ElClimA, συνολικής διάρκειας 4 ετών, είναι:
1. η βελτίωση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του είδους μέσω, (α) της μείωσης των απωλειών αβγών και των επιπέδων θνησιμότητας των νεοσσών, (β) της βελτίωσης της ποιότητας και αύξησης της διαθεσιμότητας θέσεων φωλιάσματος και (γ) της βελτίωσης της ποιότητας και αύξησης της διαθεσιμότητας τροφής σε επιλεγμένες αποικίες.
2. η βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του είδους στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης, μέσω (α) του προσδιορισμού των περιοχών  όπου το είδος τρέφεται, (β) της αξιολόγησης της ποιότητας των περιοχών αυτών και των επιπτώσεων των χρήσεων γης που απαντούν εκεί, (γ) της δημιουργίας ενός δικτύου ανταλλαγής γνώσεων και τεχνογνωσίας μεταξύ ειδικών.

Ειδικά για την περιοχή των Μικρών Κυκλάδων, οι δράσεις του προγράμματος εστιάζονται στις νησίδες της περιοχής Natura 2000, όπου οι ομάδες του προγράμματος υλοποιούν από  την άνοιξη του 2016 εργασίες πεδίου. Οι δράσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή τεχνητών φωλιών για τον Μαυροπετρίτη και την εξάλειψη των αρουραίων σε αυτές, καθώς θηρεύουν τα αυγά και τους νεοσσούς τους, ενώ παράλληλα υποβαθμίζουν γενικότερα το οικοσύστημα των νησίδων. Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 300 τεχνητές φωλιές, από φυσικά υλικά των νησίδων, και βρίσκεται στα τελικά στάδια ολοκλήρωσής της η εξάλειψη των αρουραίων σε νησίδες συνολικής έκτασης 160 εκταρίων, με πολλαπλά οφέλη για το οικοσύστημα της περιοχής. 

Οι νησίδες των Μικρών Κυκλάδων αποτελούν μοναδικά οικοσυστήματα, η προστασία των οποίων είναι στο χέρι όλων μας. Εάν φτάσετε και εσείς σε νησίδες των Μικρών Κυκλάδων, μπορείτε να συμβάλετε σε αυτήν την προσπάθεια αρκεί να περιορίσετε την όχληση και να αποφύγετε την αθέλητη υποβάθμιση των νησίδων, που μπορεί να προκληθεί μέσω:
–    Αποβίβασης στις νησίδες την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σημεία όπου φωλιάζουν Μαυροπετρίτες. Πρόκειται για την πιο κρίσιμη περίοδο, καθώς τότε γεννούν τα αβγά τους και αναθρέφουν τα μικρά τους οι Μαυροπετρίτες. Ένδειξη φωλιάσματος αποτελούν πουλιά που σηκώνονται στον αέρα, καθώς προσεγγίζετε τις νησίδες.
    Αποβίβασης «λαθρεπιβάτη» αρουραίου στις νησίδες. Ελέγχετε τα σκάφη σας για πιθανή παρουσία τους σε αυτά. Η πιθανότητα αποβίβασης αυξάνεται σημαντικά τις νυχτερινές ώρες.
–    Εισαγωγής ή απομάκρυνσης ζώων και φυτών από τις νησίδες. 
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC, με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πράσινου Ταμείου.  
Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τις περιοχές υλοποίησης του προγράμματος μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.lifefalcoeleonorae.gr, ενώ μπορείτε να παρακολουθείτε τακτικά τα νέα του προγράμματος στη σελίδα του στο facebook “LIFE ElClimA”.

oi_7_periohes_meletis_toy_programmatos_life_elclima_poy_entassontai_sto_eyropaiko_diktyo_prostateyomenon_periohon_natura_2000_clife_elclima.png


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σίφνος: Επίτιμος Δημότης ο Εμίρ Κουστουρίτσα (video)

Σίφνος: Επίτιμος Δημότης ο Εμίρ Κουστουρίτσα – Μια «Άσπρη Γάτα» στη φωτεινή αυλή του Αιγαίου (video)

«Δεν βάζεις Σύρμα στην Ψυχή ενός Τόπου» – Συγκινητική Παρέμβαση του Γιώργου Βάλλη για την Πορτάρα της Νάξου

Έντονη αντίδραση για την περίφραξη με συρματόπλεγμα – «Η Πορτάρα δεν είναι εργοτάξιο, είναι η ψυχή της Νάξου»

Παρέμβαση Φόρτωμα για την άδικη φορολογική μεταχείριση των νησιωτών – Στο επίκεντρο η Φολέγανδρος

Αναφορά του Βουλευτή Κυκλάδων στον Υπ. Οικονομικών με αιχμές για ανισότητα στην παροχή υποδομών και υπηρεσιών στα μικρά νησιά

Η Ελλάδα υψώνει φωνή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη – Μαζικές δράσεις και στις Κυκλάδες στις 10 Αυγούστου

Από τη Νάξο ως τη Μήλο και από τα Δωδεκάνησα έως την Ήπειρο, σε δεκάδες πλατείες και λιμάνια στήνονται δράσεις αλληλεγγύης με το μήνυμα: «Not in our name»

Τραγωδία στην Κερατέα – Νεκρός ηλικιωμένος, σπίτια στις φλόγες, εκκενώσεις και χαοτική κατάσταση

Μπαράζ εκκενώσεων από το 112 – Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, εκρηκτική η συμπεριφορά της λόγω ανέμων – Τεράστια κινητοποίηση Πυροσβεστικής

Συναγερμός για Πυρκαγιές στις Κυκλάδες, σε Κατάσταση Επιφυλακής η Νάξος και η Ανδρος

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο 9 Αυγούστου – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA και δασικά οικοσυστήματα από 14:00 έως 06:00

Συμμετοχή του Δήμου Θήρας στην τιμητική εκδήλωση για την Εύη Νομικού

Ο Δήμος Θήρας θα δώσει το «παρών» στην τιμητική εκδήλωση αναγνώρισης της προσφοράς της κυρίας Εύης Νομικού.

Αναστασία Δεουδέ: “Η Παναγία η Απεραθίτισσα, φως ενότητας και Παναξιακότητας” (video)

Αναστασία Δεουδέ: Μια βαθιά ανθρώπινη ματιά στην εκπαίδευση, τη γεωπονία και την Παναξιακή ενότητα – Συνέντευξη στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες

Πλοία δεμένα – Ταξιδιώτες εγκλωβισμένοι: Χάος στα λιμάνια της Αττικής λόγω απαγορευτικού

Εγκλωβισμένοι επιβάτες από τα ξημερώματα σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο – Ποιο δρομολόγιο ταξιδεύει, τι λέει το Λιμενικό και η ΕΜΥ

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.