Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΝικήτας Νομικός... Ο Ναξιώτης ραβδοσκόπος που ανακαλύπτει νερό

Νικήτας Νομικός… Ο Ναξιώτης ραβδοσκόπος που ανακαλύπτει νερό

|

Αφιέρωμα της εφημερίδας «Ο Χρόνος» στον Ναξιώτη Νικήτα Νομικό με τίτλο «O άνθρωπος που ανακαλύπτει νερό…. Πως βρήκε νερό στο Λιβαδερό (μια ιστορία από το μακρινό 1985) της Κοζάνης»

23/9/1985. Ένας άνθρωπος που κατά παράξενο τρόπο ανακαλύπτει νερό, έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια, να λύσει το υδρευτικό πρόβλημα του Ν. Κοζάνης.
Ο ίδιος υποσχέθηκε «πολύ νερό»’ και στην Κοζάνη με γεώτρηση που θα επιμεληθεί στο «Σιόποτο» (Άγιος Θεόδωρος).
Θα τα καταφέρει;
Ευχής έργο.
Για τη δραστηριότητα αυτού του ανθρώπου σε χωριά των Σερβίων ενδεικτική είναι η παρακάτω ανταπόκριση συνεργάτη μας από το Λιβαδερό:

Λιβαδερό. Ολόκληρο το χωριό είναι αναστατωμένο αυτές τις μέρες, με τον άνθρωπο «θαύμα» που ανακάλυψε κατά παράξενο τρόπο νερό σστο Λιβαδερό, σε βάθος 130 μ., λύνοντας έτσι ένα μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα του χωριού. Ο ίδιος έχει υποδείξει και στα γύρω χωριά Τριγωνικό, Μεταξά, Μικρόβαλτο, Ελάτη τα σημεία από τα οποία θα μπορούσαν να αντλήσουν νερό για τις ανάγκες τους.
Η όλη ιστορία άρχισε εδώ κι ένα μήνα περίπου όταν ο κ. Νικήτας Νομικός από τη Νάξο ήρθε στο Λιβαδερό και υπέδειξε το σημείο, όπου έπρεπε να γίνει η γεώτρηση, 80 μ. μόλις από το υδραγωγείο του χωριού στη θέση «Ξεράδια» (λόγω ξηρασίας). Την ώρα της γεώτρησης μαζεύτηκε όλο το χωριό.
Ο κ. Νομικός, κατ’ αρχήν πρότεινε τα χέρια του στον αέρα, τοποθετώντας τα το ένα κάτω από το άλλο, προσπαθώντας με διάφορες κινήσεις να «πιάσει» την διεύθυνση της ροής του νερού. Φθάνοντας σε ένα σημείο, τα χέρια του άρχισαν να κουνιούνται τόσο πολύ που νόμιζες ότι θα φύγουν από το σώμα του.
Σε κάποια στιγμή, κατεβάζει τα χέρια του και δείχνει ένα σημείο στο έδαφος «Εδώ» λέει, σημειώνοντας το έδαφος με το πόδι.
Όλο το χωριό, ζούσε με την αγωνία. Θα βρεθεί νερό; ή αναρωτιώνταν είναι κανένας τσαρλατάνος;
Σαν αμοιβή είχε ζητήσει 50.000 δρχ. και σε περίπτωση που δεν βρισκόταν νερό, είχε συμφωνηθεί να τις επέστρεφε. Μέχρι την τελευταία ώρα, υπήρχαν άτομα που όχι μόνο δυσπιστούσαν, αλλά φώναζαν να μη γίνει η γεώτρηση.
Γύρω από το γεωτρύπανο είχε μαζευτεί πολύς κόσμος, ερασιτέχνες φωτογράφοι, video και όλοι περίμεναν με αγωνία το αποτέλεσμα της γεώτρησης.
Ανάμεσα στο πλήθος ο πρώην άγνωστος του χωριού, περιμένοντας το αποτέλεσμα έλεγε «Αν δεν βρεθεί νερό να με κρεμάσετε». Κάποιος του απάντησε χαμογελώντας «Και σένα και τον πρόεδρο που σ’ έφερε».
Κι ενώ η γεώτρησης είχε φθάσει στα 90 μ. αρχίζει ξαφνικά να πετάγεται νερό. Το τι γίνεται δεν περιγράφεται.
Όλοι τρέχουν να πιάσουν λίγο νερό, ενώ άλλοι πήδαγαν στον αέρα «Να μου ζήσεις Νικήτα» φωνάζει ο πρόεδρος, ενώ ένας 75χρονος πλησιάζει τον ξένο και του λέει
– «Πως σε λένε;»
– «Νικήτα»… απαντάει αυτός.
– «Πότε γιορτάζεις»;
– «Γιατί;»,, απαντάει
– «Γιατί πρέπει να αλλάξουμε ημερομηνία που κάνουμε το πανηγύρι. Σίγουρα κάποιος Αγιος σ’ έστειλε εδώ!».
– «Όχι ακόμη δεν βρήκαμε το ποτάμι. Λίγο ακόμη και μετά θα δείτε την μεγάλη έκπληξη». λέει στον κόσμο.
Ήδη είχε βραδιάσει και τ’ άφησαν να συνεχίσουν την άλλη μέρα…
Το τι έγινε τη νύχτα δεν περιγράφεται. Ο κόσμος γλεντούσε για την απρόσμενη τύχη. Στις τρεις μετά τα μεσάνυχτα μπροστά στη γεώτρηση μερικοί τολμηροί με το φως των προβολέων των αυτοκινήτων έστησαν χορό γύρω απ’ αυτήν.
Ξημερώνοντας Κυριακή κι ενώ το γεωτρύπανο «χτυπούσε» στα τελευταία μέτρα, αυτοκίνητα μετέφεραν μπύρες και κόσμο στο χώρο του «θαύματος» ενώ ορισμένοι που δεν είχαν πάει καν σπίτι τους, λαγοκοιμόντουσαν….
Η γεώτρηση σταμάτησε στα 130 μ. Ρωτήσαμε τον Νικήτα, «Πόσο νερό υπάρχει;» Θα φθάσει για όλο το χωριό;»…
«Μέχρι και για πότισμα. Από κάτω περνάει ολόκληρο ποτάμι!» απάντησε.
Ο πρόεδρος Λιβαδεροί κ. Δ. Βρόντζος, μα ςπληροφόρησε ότι προς το παρόν, έχει τοποθετηθεί στη γεώτρηση αντίλια ικανότητος, γύρω στα 1000 κ.μ. νερό το 24ωρο.
Για τον «άνθρωπο – θαύμα» ο πρόεδρος μας είπε: «Μου τον σύστησαν εντελώς τυχαία σε ένα διπλανό χωριό, δίνοντάς μου το τηλέφωνό του. Τον πήρα και ήλθε αμέσως. Αφού ερεύνησε το χωριό με διαβεβαίωσε ότι πράγματι υπάρχει νερό. Πήγα και σε άλλα χωριά και ρώτησα (Δεσκάτη, Λουτρό) και είδα ότι πράγματι είχει βρει κι εκεί νερό».
– Ο κόσμος στην αρχή το πίστεψε;
– Υπήρχαν βέβαια ορισμένοι που αντιδρούσαν, αλλά η πλειοψηφία γενικά ανταποκρίθηκε στον έρανο της Επιτροπής που έγινε, για να συγκεντρωθούν λεφτά για τη γεώτρηση.
– Πόσο στοίχισε η όλη υπόθεση;
– Μέχρι στιγμής γεώτρηση, έρευνα και αντλία γύρω στα 2.000.000 δρχ. Οι κάτοικοι μάζεψαν 600.000 δρχ. και θέλουμε να μαζέψουμε άλλες τόσες περίπου, γιατί δεν έχουμε σαν κοινότητα να πληρώσουμε.
Ελπίζουμε ότι θα έχουμε βοήθεια από τη Νομαρχία. Για να φέρναμε την ίδια ποσότητα νερού από τα Πιέρια χρειαζόμασταν γύρω στο 1 δισεκατ., ενώ εδώ με 5-6 εκατομ. ξεμπερδεύουμε.
– Έγιναν έρευνες στο παρελθόν από υπηρεσίες της Νομαρχίας;
– Ναι, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική.
Δ.Τ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

Γιάν. Βρούτσης: “Γιορτάζει η Μύκονος, πανηγυρίζει ο αθλητισμός των Κυκλάδων !”

Θερμή υποδοχή του Α.Ο. Μυκόνου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την ιστορική άνοδο στην Basket League – Ο πρώτος Κυκλαδίτικος σύλλογος στην κορυφαία κατηγορία

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Τήνου”

Βασίλης Κικίλιας από Τήνο: «Δημοπρατείται έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα της Τήνου»

Νάξος: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς και τον Β.Σ.Ο.Φ. του Δήμου για το σχολικό έτος 2025-2026

Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών από τις 12 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου – Για πρώτη φορά πλήρης λειτουργία βρεφικού τμήματος στον Β.Σ.Ο.Φ.

Μάρκος Καφούρος: “Απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου της Δ.Ο.Υ Θήρας”

Σε προβληματική κατάσταση το κτίριο που στεγάζει τη Δ.Ο.Υ και το Τελωνείο Θήρας – Απαιτούνται άμεσα μέτρα και η προσωρινή μεταστέγαση των υπηρεσιών

Εθελοντική αιμοδοσία: Λίγες σταγόνες αίμα, μια θάλασσα ελπίδας

Στα μικρά νησιά γεννιούνται τα μεγάλα θαύματα της ανθρωπιάς. Ξεκινά αύριο Σάββατο η 70η εθελοντική αιμοδοσία από την τράπεζα αίματος Σαντορίνης

Δεύτερο Πανελλήνιο Βραβείο για τον Νικόλα Ρουγκάλα, με παραμύθι αφιερωμένο στον θείο του Δημήτρη Ήμελλο

Ο μαθητής από τη Νάξο διακρίθηκε στον 14ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας «Το Δέντρο της Σοφίας» με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα»

ΔΕΔΔΗΕ: Πρωινή διακοπή ρεύματος σε Νότια Νάξο, Σχοινούσα, Ηρακλειά

Πότε και που θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ... Η ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ

“Γιορτή Μητέρας”: 6+1 Ταινίες με την μητέρα στο επίκεντρο

Έφτασε η Γιορτή της Μητέρας και επειδή ο κινηματογράφος ξέρει να πιάνει την καρδιά της μάνας -στην τρυφερότητα, στην αφοσίωση, στη σιωπή της- διαλέξαμε 6 + 1 ταινίες όπου η μητέρα βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας. Οπότε σινεφίλ και μη, πάμε να δούμε.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού