Δευτέρα, 23 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΝίκη Ευελπίδου: "Τα ηφαίστεια, σε αντίθεση με τους σεισμούς, είναι προβλέψιμα"

Νίκη Ευελπίδου: “Τα ηφαίστεια, σε αντίθεση με τους σεισμούς, είναι προβλέψιμα”

|

«Είναι σαφέστατο ότι διανύουμε μία δύσκολη περίοδο» τόνισε η καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβαλλοντος του ΕΚΠΑ Νίκη Ευελπίδου, αναφορικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η καθηγήτρια ανέφερε ότι η ανησυχία κορυφώνεται, καθώς οι υποθέσεις περιλαμβάνουν τη βεβαιότητα ως προς τον χρόνο και το μέρος της επόμενης δράσης. «Πρέπει όμως, να πούμε ότι οι γνώσεις και τα τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν δεν μπορούν να μας οδηγήσουν σε κάτι πιο σαφές από αυτό που λέμε. Υπάρχουν τα αναμενόμενα σενάρια που είναι ό, τι πιο επιστημονικό μπορούμε να πούμε», επισήμανε προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί.

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι η περιοχή είναι ηφαιστειογενής, η κυρία Ευελπίδου ανέφερε ότι «τα ηφαίστεια ότι σε αντίθεση με τους σεισμούς είναι προβλέψιμα, μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε. Μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες πριν κάνουν το οτιδήποτε. Άρα, θα απαντήσω απλά όχι δεν με ανησυχεί τίποτα από όλα αυτά και δεν θα είχα κανένα θέμα να μείνω στην Σαντορίνη. Δεν θα ήμουν από αυτούς που θα έφευγα.

Εξάλλου και σαν επιτροπή πηγαινοερχόμαστε χωρίς να έχουμε αγωνία. Προσέχουμε απλά και ακολουθούμε τις οδηγίες που μας έχουν δοθεί από την κοινωνία. Όχι λοιπόν, δεν θα με ανησυχούσε. Είμαστε σε μία περιοχή που τα ηφαίστεια και τα ρήγματα συνυπάρχουν, να το πω έτσι, τεκτονική και τα ηφαίστεια. Το ένα μπορεί να τροφοδοτήσει με κάποιον τρόπο το άλλο, αλλά δεν θα με ανησυχούσε. Είναι προβλέψιμο, μπορούμε να το παρακολουθήσουμε και δεν υπάρχει καμία ανησυχία σε αυτό το επίπεδο».

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ο κόσμος να ανησυχεί ότι θα γίνει μια μεγάλη έκρηξη, ότι θα συμβεί κάτι που από αυτό θα καταστραφούμε. Μπορούμε να το παρακολουθήσουμε, μας δίνουν πληροφορίες. Να πω επίσης, ότι είναι πολύ σημαντικό να ακούμε ακριβώς αυτό που μας λέει η κάθε ειδικότητα. Υπάρχουν σεισμολόγοι και ηφαιστειολόγοι που μας έχουν μιλήσει, είναι ειδικοί για τους σεισμούς και για το ηφαίστειο. Οι υπόλοιποι σαν κοινωνία απλά πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που μας δίνονται. Η κατάσταση θέλει σοβαρή αντιμετώπιση και προετοιμασία και σε ατομικό επίπεδο.

Ο κόσμος πρέπει να έχει ενημερωθεί για το τι κάνεις σε περίπτωση σεισμού και είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσει να κρατήσει την ψυχραιμία του. Ας παραδειγματιστούμε από την ιαπωνική κοινωνία που γίνονται πολύ πιο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, πολύ πιο ισχυρά φαινόμενα. Και το αντιμετωπίζουν σωστά και βγαίνουν αλώβητοι μέσα από αυτή την κατάσταση».

Τέλος, δεν παρέλειψε να τονίσει το εξής «Σε επιστημονικό επίπεδο θα έλεγα ότι στην όλη αυτή υπόθεση είναι ότι χρειαζόμαστε όργανα σε όλα τα επίπεδα. Στο επίπεδο δηλαδή, του πώς να παρακολουθούμε τα ηφαίστεια, στο επίπεδο σεισμών για να παρακολουθήσουμε καλύτερα τη σεισμική δραστηριότητα. Ακόμα όμως, και σε επίπεδο τσουνάμι αν το θέλετε, που είναι και αυτό κάτι πολύ σοβαρό. Χρειαζόμαστε σωστή παρακολούθηση σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο τώρα στη Σαντορίνη. Εγώ θα έβαζα ένα παλιρροιογράφο σε κάθε νησί, γύρω γύρω, σε κάθε περιοχή του ελλαδικού χώρου (…). Είμαστε μια χώρα τουριστική και πάρα πολλούς μήνες είμαστε στην παραλία.

Πρέπει να μπορούμε να κατανοήσουμε σωστά, να μπορούμε επιστημονικά να μιλήσουμε σωστά για αυτό το θέμα και αν το θέλετε οι ίδιοι οι παλιρροιογράφοι πέρα από το ότι θα μας δίνουν πληροφορία για το τσουνάμι που είναι θέμα ασφάλειας για τον κόσμο και για εμάς που ζούμε εδώ αλλά και για τους επισκέπτες μας, θα μας δώσουν και άλλες πληροφορίες για φαινόμενα όπως είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η διάβρωση των παραλιών μας που είναι κάτι το οποίο εξελίσσεται όχι σε ακραίο κίνδυνο να το πω έτσι, ότι θα έχουμε ένα θέμα για την δική μας ασφάλεια, αλλά είναι κάτι το οποίο επιστημονικά πρέπει να το γνωρίζουμε και για τις επενδύσεις μας που κάνουμε στην παράκτια ζώνη, αλλά και για το πως να την προστατεύσουμε. Άρα λοιπόν, αν θα προσέθετα κάτι σε επίπεδο επιστημονικό, είναι όργανα για να μπορέσουμε οι επιστήμονες να παρακολουθούμε καλύτερα όλα αυτά που συμβαίνουν».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα: Παραβατικότητα 77% στη χρήση κοινόχρηστων χώρων από καταστήματα

Το Ελεγκτικό Συνέδριο καταγράφει σοβαρές αδυναμίες στον έλεγχο, τη διαφάνεια και την αποκατάσταση των παραβάσεων σε δήμους της χώρας

ΥΠΑ: Αυξήθηκε κατά 24,8% η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Νάξου το Μάιο

Θεαματική άνοδος της κίνησης στα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια – Πρωτιά για Νέα Αγχίαλο, σημαντική αύξηση και στα Ιωάννινα και τον Άραξο

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος (24/06) στις Τρίποδες και την περιοχή Μπλουμάς

Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί από τις 10:00 έως τις 13:30 λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο – Ανακοίνωση του Πρακτορείου της ΔΕΔΔΗΕ στη Νάξο.

Στα πορτοκαλί φανάρια… φρενάρουμε ή περνάμε; Τι λέει ο νέος ΚΟΚ

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας διευκρινίζει πότε ο οδηγός πρέπει να σταματά, πότε μπορεί να συνεχίσει και τι κυρώσεις προβλέπονται.

Ανεβαίνοντας… στο ποδήλατο: Η Μυτιλήνη επενδύει στον εναλλακτικό τουρισμό

Με επίσημη πιστοποίηση και στρατηγικές παρεμβάσεις, ο Δήμος Μυτιλήνης αναδεικνύει το νησί ως προορισμό φιλικό προς το ποδήλατο, επενδύοντας σε ήπιες μορφές τουρισμού και αειφορία

Ο ζωγράφος της θάλασσας: Ο Ιγκόρ Μπορίσοφ και το όνειρο της Κιμώλου

Από τις πασαρέλες της μόδας στα τιρκουάζ νερά των Κυκλάδων, ο Γάλλος καλλιτέχνης αφηγείται πώς η Ελλάδα, η μυθολογία και ένα μικρό νησί τον οδήγησαν στην απόλυτη έμπνευση και προσωπική αναγέννηση.

Ανδρος – Γαύριο: Ένα έργο πνοής για το νέο λιμάνι ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα

Με χρηματοδότηση 700.000 ευρώ ξεκινά η μελέτη για την αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού – Το έργο βάζει τέλος στις δυσλειτουργίες και στηρίζει το μέλλον της Άνδρου

Νάξος – Καλοκαίρι δημιουργίας για παιδιά και εφήβους, ξεκινούν τα θερινά εργαστήρια

Μουσική, θέατρο, εικαστικά και δημιουργική γραφή για παιδιά 5 έως 17 ετών – Δωρεάν δράσεις σε Χώρα, Φιλώτι, Βίβλο και Χαλκί

«Βαρκάκια χωρίς δίπλωμα» και ανεξέλεγκτες ταχύτητες: SOS για την ασφάλεια στις ελληνικές θάλασσες

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Θαλαμηγών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Καμία οριοθέτηση, καμία επίβλεψη, κανένα δίπλωμα – μόνο τύχη

Νάξος: Ο Κλήδονας στον Άγιο Αρσένιο αναβάλλεται για αύριο (24/06) λόγω ανέμων

Η φωτιά του Αϊ-Γιαννιού θα ανάψει με ασφάλεια – Μουσική, κεράσματα και παράδοση στην καρδιά του καλοκαιριού

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.