Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΝίκη Ευελπίδου: "Τα ηφαίστεια, σε αντίθεση με τους σεισμούς, είναι προβλέψιμα"

Νίκη Ευελπίδου: “Τα ηφαίστεια, σε αντίθεση με τους σεισμούς, είναι προβλέψιμα”

|

«Είναι σαφέστατο ότι διανύουμε μία δύσκολη περίοδο» τόνισε η καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβαλλοντος του ΕΚΠΑ Νίκη Ευελπίδου, αναφορικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η καθηγήτρια ανέφερε ότι η ανησυχία κορυφώνεται, καθώς οι υποθέσεις περιλαμβάνουν τη βεβαιότητα ως προς τον χρόνο και το μέρος της επόμενης δράσης. «Πρέπει όμως, να πούμε ότι οι γνώσεις και τα τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν δεν μπορούν να μας οδηγήσουν σε κάτι πιο σαφές από αυτό που λέμε. Υπάρχουν τα αναμενόμενα σενάρια που είναι ό, τι πιο επιστημονικό μπορούμε να πούμε», επισήμανε προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί.

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι η περιοχή είναι ηφαιστειογενής, η κυρία Ευελπίδου ανέφερε ότι «τα ηφαίστεια ότι σε αντίθεση με τους σεισμούς είναι προβλέψιμα, μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε. Μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες πριν κάνουν το οτιδήποτε. Άρα, θα απαντήσω απλά όχι δεν με ανησυχεί τίποτα από όλα αυτά και δεν θα είχα κανένα θέμα να μείνω στην Σαντορίνη. Δεν θα ήμουν από αυτούς που θα έφευγα.

Εξάλλου και σαν επιτροπή πηγαινοερχόμαστε χωρίς να έχουμε αγωνία. Προσέχουμε απλά και ακολουθούμε τις οδηγίες που μας έχουν δοθεί από την κοινωνία. Όχι λοιπόν, δεν θα με ανησυχούσε. Είμαστε σε μία περιοχή που τα ηφαίστεια και τα ρήγματα συνυπάρχουν, να το πω έτσι, τεκτονική και τα ηφαίστεια. Το ένα μπορεί να τροφοδοτήσει με κάποιον τρόπο το άλλο, αλλά δεν θα με ανησυχούσε. Είναι προβλέψιμο, μπορούμε να το παρακολουθήσουμε και δεν υπάρχει καμία ανησυχία σε αυτό το επίπεδο».

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ο κόσμος να ανησυχεί ότι θα γίνει μια μεγάλη έκρηξη, ότι θα συμβεί κάτι που από αυτό θα καταστραφούμε. Μπορούμε να το παρακολουθήσουμε, μας δίνουν πληροφορίες. Να πω επίσης, ότι είναι πολύ σημαντικό να ακούμε ακριβώς αυτό που μας λέει η κάθε ειδικότητα. Υπάρχουν σεισμολόγοι και ηφαιστειολόγοι που μας έχουν μιλήσει, είναι ειδικοί για τους σεισμούς και για το ηφαίστειο. Οι υπόλοιποι σαν κοινωνία απλά πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που μας δίνονται. Η κατάσταση θέλει σοβαρή αντιμετώπιση και προετοιμασία και σε ατομικό επίπεδο.

Ο κόσμος πρέπει να έχει ενημερωθεί για το τι κάνεις σε περίπτωση σεισμού και είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσει να κρατήσει την ψυχραιμία του. Ας παραδειγματιστούμε από την ιαπωνική κοινωνία που γίνονται πολύ πιο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, πολύ πιο ισχυρά φαινόμενα. Και το αντιμετωπίζουν σωστά και βγαίνουν αλώβητοι μέσα από αυτή την κατάσταση».

Τέλος, δεν παρέλειψε να τονίσει το εξής «Σε επιστημονικό επίπεδο θα έλεγα ότι στην όλη αυτή υπόθεση είναι ότι χρειαζόμαστε όργανα σε όλα τα επίπεδα. Στο επίπεδο δηλαδή, του πώς να παρακολουθούμε τα ηφαίστεια, στο επίπεδο σεισμών για να παρακολουθήσουμε καλύτερα τη σεισμική δραστηριότητα. Ακόμα όμως, και σε επίπεδο τσουνάμι αν το θέλετε, που είναι και αυτό κάτι πολύ σοβαρό. Χρειαζόμαστε σωστή παρακολούθηση σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο τώρα στη Σαντορίνη. Εγώ θα έβαζα ένα παλιρροιογράφο σε κάθε νησί, γύρω γύρω, σε κάθε περιοχή του ελλαδικού χώρου (…). Είμαστε μια χώρα τουριστική και πάρα πολλούς μήνες είμαστε στην παραλία.

Πρέπει να μπορούμε να κατανοήσουμε σωστά, να μπορούμε επιστημονικά να μιλήσουμε σωστά για αυτό το θέμα και αν το θέλετε οι ίδιοι οι παλιρροιογράφοι πέρα από το ότι θα μας δίνουν πληροφορία για το τσουνάμι που είναι θέμα ασφάλειας για τον κόσμο και για εμάς που ζούμε εδώ αλλά και για τους επισκέπτες μας, θα μας δώσουν και άλλες πληροφορίες για φαινόμενα όπως είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η διάβρωση των παραλιών μας που είναι κάτι το οποίο εξελίσσεται όχι σε ακραίο κίνδυνο να το πω έτσι, ότι θα έχουμε ένα θέμα για την δική μας ασφάλεια, αλλά είναι κάτι το οποίο επιστημονικά πρέπει να το γνωρίζουμε και για τις επενδύσεις μας που κάνουμε στην παράκτια ζώνη, αλλά και για το πως να την προστατεύσουμε. Άρα λοιπόν, αν θα προσέθετα κάτι σε επίπεδο επιστημονικό, είναι όργανα για να μπορέσουμε οι επιστήμονες να παρακολουθούμε καλύτερα όλα αυτά που συμβαίνουν».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διακοπή σήματος της ΕΡΤ από τις 13 Αυγούστου – Χωρίς κρατικά κανάλια και ραδιόφωνα

Στο «σκοτάδι» η κεντρική Νάξος λόγω βλάβης στις κεραίες αναμετάδοσης στο όρος Ζας. Τα ιδιωτικά κανάλια εκπέμπουν κανονικά.

24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 28 Αυγούστου – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και αλλαγές πτήσεων

Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο με αφορμή το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο. Στάση εργασίας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας – Τι ανακοίνωσαν AEGEAN και Olympic Air.

Εκλογικός νόμος: Σενάρια αλλαγών στη Ν.Δ., ο πήχης, το μπόνους και οι …χαμένες έδρες

Παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη, στο εσωτερικό της Ν.Δ. φουντώνει η συζήτηση για παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο και την αυτοδυναμία. (παραδείγματα)

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία Αιγαίου & Ιονίου από το 2026, τι αναφέρει ο κος Βρούτσης

650 σωματεία και 35.000 αθλητές ωφελούνται από την απόφαση για δωρεάν ακτοπλοϊκές μετακινήσεις στα νησιά. - Το σχόλιο του κου Βρούτση

200 χρόνια «Ελπίς» – Σημαντικό αρχειακό έργο για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

18.000 έγγραφα και εκατοντάδες φάκελοι ταξινομήθηκαν, φωτίζοντας την ιστορία της δημόσιας υγείας στη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Η πατρίδα στην καρδιά – Το ταξίδι, η ξενιτιά και η επιστροφή (video)

Μια λογοτεχνική αφήγηση από την Στέλλα Νικολάκη για τον καημό της ξενιτιάς και τη γλυκιά ελπίδα της επιστροφής (video)

Νάξος: Αγνοείται η «Κανέλλα», έκκληση από τα μέλη του ταξιδιωτικού πρακτορείου Naxos Tours

Η αγαπημένη μασκότ της παραλίας λείπει εδώ και πέντε ημέρες – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Εγκρίθηκε: Δωρεάν μετακίνηση για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Μεγάλη νίκη για τον νησιωτικό αθλητισμό μετά το αίτημα του Γ. Λεονταρίτη – Τα σωματεία θα ταξιδεύουν χωρίς κόστος με τα επιδοτούμενα πλοία.

Πάρος: Σύλληψη 33χρονου για τον βιασμό 24χρονης Γαλλίδας

Συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής 33χρονος αλλοδαπός στην Πάρο, μετά από καταγγελία 24χρονης Γαλλίδας για βιασμό.

Νάξος – Κατερίνα Καμπανέλλη: «Στόχος η δημιουργία φεστιβάλ στη Νάξο με επίκεντρο το έργο του πατέρα μου» (video)

Συγκινητική συνέντευξη της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο στη Νάξο και τα σχέδια για ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Κέα: Σε ύφεση η γαστρεντερίτιδα, τι έδειξε η επίσκεψη του ΕΟΔΥ

Περίπου 30 περιστατικά ημερησίως στην κορύφωση της έξαρσης – Διερευνώνται τα αίτια, με έλεγχο νερού και περιβαλλοντικών δειγμάτων.