Δοκιμαστική τοποθέτηση του συστήματος καθαρισμου Sea Bin στο λιμάνι της Νάξου
Κι όμως είναι εδώ. Στη Νάξο. Εκπληξη έ; Οχι, και τόσο. Μετά την Ερμούπολη Σύρου και την Νάουσα της Πάρου, το Cyclades Preservation Fund δώρισε πρόσφατα ένα σύστημα SeaBin στη Ναξο για το λιμάνι της, με το Λιμενικό Ταμείο Νάξου να αποδέχεται τη δωρεά και να προχωρά στην εγκατάστασή του.
Και το είδαμε σήμερα, Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, να είναι εγκαταστημένο… Οπως είναι γνωστό, το θέμα είχε συζητηθεί στο Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Νάξου, μετά από πρόταση του Cyclades Preservation Fund (CPF) να το προσφέρει ως δωρεά…
Αναφερόμαστε στο σύστημα καθαρισμού επιφανείας υδάτων SEABIN και το οποίο τέθηκε σε σημείο (σ.σ. στην γωνία της μαρίνας με τη μικρή προβλήτα) που κρίθηκε ιδανικό με βάση τη πορεία των ρευμάτων, μέγιστης δυνατής προβολής και αποτελεσματικότητας.
Το εν λόγω βραβευμένο σύστημα αυστραλιανής επινόησης και παραγωγής, κατόπιν δωρεάς και διαμεσολάβησης του CPF, τοποθετήθηκε στις αρχές του 2020 και στο μικρό λιμανάκι της Νάουσας στην Πάρο και λειτουργεί αδιαλείπτως έως σήμερα με καταπληκτικά αποτελέσματα. ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τα θαλάσσια ρεύματα που κατευθύνουν τα επιπλέοντα θαλάσσια απορρίμματα.
Το σύστημα SEABIN δύναται να συλλέξει περίπου 90.000 πλαστικές σακούλες, 50.000 πλαστικά μπουκαλάκια νερού, περισσότερα από 110.000 κομμάτια μικροπλαστικού και μικροϊνών, καθώς επίσης και έλαια πετρελαίου και απορρυπαντικών που χρησιμοποιούν τα σκάφη, αλλά και χιλιάδες αποτσίγαρα.
Και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνει η επίσημη τοποθέτηση και παρουσίασή του στην τοπική κοινωνία της Νάξου με την ελπίδα ότι θα λειτουργήσει υποδειγματικά και αποτελεσματικά… Χρειάζεται συντήρηση (θα παίξουν ρόλο εδώ και τα παιδιά από το Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου καθότι συνεργάτες του CPF) , χρειάζεται σωστή παρατήρηση καθότι κάθε 24 ώρες πρέπει να καθαρίζεται, γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης της ρήτρας που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές και το εν λόγω σύστημα να αφαιρεθεί..
Και οι δύο πλευρές πάντως πιστεύουν ότι θα πάνε καλά και μάλιστα δεν αποκλείεται να δούμε κι ένα δεύτερο ανάλογο μηχάνημα στην είσοδο της μαρίνας ώστε να μειώσει στο ελάχιστο την όποια ρύπανση στο χώρο “ευθύνης” του μηχανήματος…