Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος - Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Οι "Σκανιάδες" και το ιδανικό καταφύγιό...

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Οι “Σκανιάδες” και το ιδανικό καταφύγιό τους (photo)

|

Εικόνες από τη ζωή των σκανιάδων στη Νάξο … (english text) 

Ένα άγριο ζώο χρειάζεται το κατάλληλο φυσικό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει.

Το νησί της Νάξου διαθέτει ακριβώς αυτό το περιβάλλον για τα Όρνεα (σκανιάδες – Gyps fulvus) με την μεγάλη οροσειρά που εκτείνεται κατά μήκος του νησιού σαν ραχοκοκαλιά δημιουργώντας τα ιδανικά απόκρημνα σημεία για να φωλιάζουν και να κουρνιάζουν, αυτονομία σε νερό και τροφή καθώς η Νάξος φημίζεται για την κτηνοτροφία της.

Τα Όρνεα αποτελούν σημαντικότατο κρίκο στην τροφική αλυσίδα καθώς τρέφονται αποκλειστικά με νεκρά ζώα συμβάλλοντας τα μέγιστα στον καθαρισμό της φύσης και στην προστασία από τις ασθένειες.

Τα Όρνεα αποτελούν μόνιμους κατοίκους της Νάξου που απαριθμούσαν 35 περίπου άτομα το 2017 ενώ φέτος ξεπερνούν τα 80.

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου παρακολουθεί τα Όρνεα σε τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση στα σημεία όπου συχνάζουν.

Το 2019 απελευθερώσαμε 4 πτηνά σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τα οποία παρατηρούμε ακόμα και σήμερα, χάρη στις ταυτότητες τους με μοναδικό κωδικό. Τα συγκεκριμένα Όρνεα έχουν ενταχθεί πλήρως στον τοπικό πληθυσμό και ένα από αυτά μάλιστα έχει παρατηρηθεί σε φωλιά. Εκτός αυτού, η γονιδιακή ποικιλότητα του πληθυσμού έχει εμπλουτιστεί με την άφιξη 3 Όρνεων που έχουν γεννηθεί στο Uvac της Σερβίας και μετανάστευσαν στην Νάξο, τα οποία έχουν αναγνωριστεί από τα δαχτυλίδια και ταυτότητες που φέρουν σύμφωνα με τοπική οργάνωση της Σερβίας με την οποία συνεργαζόμαστε.

Τα Όρνεα ίσως δεν είναι από εκείνα τα άγρια πτηνά που θεωρούνται γλυκά και όμορφα, αλλά με άνοιγμα φτερών που πλησιάζει τα 3 μέτρα και βάρος που φτάνει τα 12 κιλά, ξεχωρίζουν και εντυπωσιάζουν με την μεγαλοπρέπειά τους.

Η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη για όλα τα άγρια ζώα, αλλά όσο τα Όρνεα της Νάξου θα βρίσκουν τροφή, τα βουνά μας θα παραμένουν ανέγγιχτα από ανθρώπινες παρεμβάσεις (όπως αιολικά πάρκα) και θα υπάρχουν τα μέρη στο νησί όπου μπορούν να μεγαλώσουν τα μικρά τους με ασφάλεια και ηρεμία, τα εμβληματικά αυτά πτηνά θα συνεχίζουν να πετούν σαν γιγάντιοι φύλακες στους ουρανούς της Νάξου.

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου παρατηρεί, καταγράφει, φροντίζει και αν χρειαστεί, πάντα σε συνεργασία με το Αλκυόνη – Aegean Wildlife Hospital – Πάρος ,περιθάλπει τυχών τραυματισμένα πτηνά, και θα θέλαμε να μοιραστούμε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες τους, οι οποίες έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα στα βουνά της Νάξου, πάντα από απόσταση με τηλεφακό χωρίς σε καμία περίπτωση να ενοχλήσουμε τα αγαπημένα μας πτηνά.


 

English Text 

A wild animal needs the right natural environment in order to thrive.

The island of Naxos has this ideal environment for the Griffon Vultures (Gyps fulvus) with the large mountain range that stretches along the island like a backbone creating the ideal steep areas for nesting and roosting, autonomy in water and food, as Naxos is famous for its livestock. Vultures are a very important link in the food chain as they feed exclusively on dead animals, contributing the most to cleaning the land from carcasses and protecting against diseases.

The Vultures are permanent residents of Naxos who numbered around 35 individuals in 2017, while this year they exceed 80.

he Association of Naxos Wildlife Protection Association monitors the Vultures on at least a weekly basis in the places they frequent.

In 2019 we released 4 birds in collaboration with ANIMA, which we still observe today, thanks to their unique coded tags. These vultures have fully integrated into the local population and one of them has even been observed in a nest. In addition, the genetic diversity of the population has been enriched by the arrival of 3 Vultures born in Uvac, Serbia that migrated to Naxos, which have been identified by the rings and tags they carry according to a local organization in Serbia that we work with.

Vultures may not be one of those wild birds that are considered cute and beautiful, but with a wingspan of almost 3 meters and a weight of up to 12 kilograms, they stand out and impress with their magnificence.

The times we are going through are challenging and difficult for all wild animals, but as long as the Vulturess of Naxos find food, our mountains remain untouched by human intervention (such as wind farms) and there are places on the island where they can raise their chicks safely and in peace, these iconic birds will continue to fly like giant guardians in the skies of Naxos.

Naxos Wildlife Protection Association observes, records, cares and if necessary, always in collaboration with Alkyoni – Aegean Wildlife Hospital – Paros, treats injured birds and we would like to share some of their most impressive photos, which have been taken recently in the mountains of Naxos, always from a distance with telephoto lenses without disturbing our favorite birds.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.