Σε ρεματιά της Κάτω Ποταμιάς βρέθηκαν από μέλη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής της Νάξου, ξόβεργες που είχαν αιχμαλωτίσει κοκκινολαίμηδες και καρδερίνα – Καταγγελία σε Δασονομείο και Θηροφύλακα Νάξου – Ανοιχτό κάλεσμα όταν κάποιος αντιλαμβάνεται ανάλογα περιστατικά
Αλήθεια, τι ακριβώς είναι η ξόβεργα; Ένα μικρό κλαδί ή βέργα αλειμμένη με κολλητική ουσία (συνήθως αρωματική ή γλυκιά ή μείγμα ουσιών πχ. με μέλι). Τις ξόβεργες τις τοποθετούσαν σε διάφορες θέσεις, από όπου περνούσαν τα μεταναστευτικά μικροπούλια (συνήθως τα ωδικά), έτσι ώστε αυτά να προσελκυθούν και να κολλήσουν πάνω στις ξόβεργες. Και βέβαια, η συγκεκριμένη πρακτική του κυνηγιού έχει απαγορευτεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γιατί η αναφορά; Μα γιατί σε ρεματιά της Κάτω Ποταμιάς – ένα από τα ωραιότερα μέρη της Νάξου – κάποιοι επιμένουν να κακοποιούν την φύση με όλους τους δυνατούς τρόπους. Όπως σημειώνεται στην αναφορά των μελών του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου «παρατηρώντας την περιοχή αρκετό καιρό, έχουμε δει άτομα νύχτα με φακούς και αεροβόλα όπλα, νεκρά προστατευόμενα πουλιά όπως Γερακίνες και Τυτώ (σ.σ. γλαυκόμορφο πτηνό της οικογενείας των Τυτονιδών), λαθροϋλοτομία, ασβέστωμα νερόλακκων για χέλια, ξόβεργες για παγίδευση άγριων πουλιών προς βρώση ή αιχμαλωσία κ.α. Αποκορύφωμα την περασμένη Κυριακή το απόγευμα, όπου σε δύσβατη περιοχή, βρέθηκαν ξόβεργες και κολλημένα ζωντανά πουλιά. Η αντίδραση μας άμεση. Καταφέραμε να σώσουμε τα πουλιά, ήτοι τέσσερις (4) κοκκινολαίμηδες και μια καρδερίνα, όπου μετά τον καθαρισμό τους από τις κόλλες, απελευθερώθηκαν. Έγινε καταγγελία στο Δασονομείο και το Θηροφύλακα Νάξου, με την επιτόπου επέμβαση και των δύο, μαζέψαμε και τις υπόλοιπες ξόβεργες, είκοσι δύο (22) στο σύνολο. Για το περιστατικό έγινε μήνυση και τον λόγο έχουν πλέον οι Αρχές. Καλούμε όποιον πολίτη, που θα πέσουν στην αντίληψη του παρόμοιες ενέργειες, να μη διστάσει να το αναφέρει άμεσα στο Δασονομείο ή το Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου διατηρώντας την ανωνυμία του. Επισημαίνονται σε κάθε επίδοξο “παραβάτη”, τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπονται από τη Νομοθεσία …….»
Και για να ολοκληρώσουμε την ιστορική αναφορά, «γιατί η ονομασία «ξόβεργα»? Οι πρώτες ξόβεργες έγιναν με κύριο υλικό τους καρπούς του είδους ιξός (Loranthus europaeus, αν και λανθασμένα πολύ όταν αναφέρουν τον ιξό αναφέρονται στο είδος Viscum album, που είναι ημιπαρασιτικό είδος στην ελάτη και ονομάζεται «γκι»). Ο ιξός είναι ένα ημιπαρασιτικό φυτό που φύεται πάνω σε κορμούς και κλαδιά φυλλοβόλων δρυών (Quercus sp.). Οι καρποί του είδους είναι λευκοί αλλά το σημαντικότερο είναι κολλώδεις. Από το είδος «ιξός» και τη «βέργα» προέκυψε ο όρος «ξόβεργα».
Οσο για τον «οξός»? Σε πολλά νησιά του Αιγαίου, όπου ο ιξός δεν υπάρχει, και για τη δημιουργία της ξόβεργας χρησιμοποιήθηκε ο καρπός από ένα άλλο είδος, ξενικό, του γένους Ziziphus. Το είδος ονομάστηκε «οξός» γιατί από αυτό έφτιαχναν τις ξόβεργες.