Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΝάξος - Σαγκρί: Αντίθεση κατοίκων για την παραχώρηση δημόσιου κτήματος σε λατομική...

Νάξος – Σαγκρί: Αντίθεση κατοίκων για την παραχώρηση δημόσιου κτήματος σε λατομική εταιρεία

|

Κάτοικοι του Σαγκρίου στη Νάξο ζητούν από τη Δημοτική Αρχή ανάκληση απόφασης σχετικά με τη παραχώρηση δημοτικής έκτασης σε ιδιωτική λατομική εταιρεία – Ποιοι είναι οι λόγοι άρνησης – Τι λέει η τοπική κοινότητα 

“…. Με απόφαση της, η Κοινότητας Σαγκρίου έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά σχετικά με τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών για λατομικά ορυκτά (πέτρα) στη δημοτική έκταση (25.759,20 τ.μ.) στη θέση «Πλατιά Ράχη» της Κοινότητας Σαγκρίου. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων η ιδιωτική εταιρία έχει καταπατήσει παράνομα δημοτική έκταση. Αντί λοιπόν να την σταματήσουν και δικαστικά να διεκδικήσουν αποζημίωση και αποκατάσταση της ζημιάς, που έχει προκαλέσει, παραχωρούν την έκταση για να συνεχίσει ανενόχλητη την καταστροφική για το περιβάλλον της περιοχής δραστηριότητα….” 

Ανακοίνωση εξέδωσαν κάτοικοι του Σαγκρίου στη Νάξο στην οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους σε πρόσφατη απόφαση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Ποια είναι αυτή και για την οποία επίσης υπάρχει αρνητική εισήγηση από την Κοινότητα Σαγκρίου; Να παραχωρηθεί δημοτική έκταση 25 στρεμμάτων σε λατομική ιδιωτική εταιρεία «για τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών». Μάλιστα, όπως σημειώνουν τους κάνει εντύπωση το γεγονός ότι  ενώ ο Δήμος δεν συμφωνεί με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και δεν συμφωνούσε με την παραχώρηση των λιμνών του Αγίου Προκοπίου στο ΤΑΙΠΕΔ, τώρα παραχωρεί δική του έκταση σε βαριά και οχλούσα βιομηχανία.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση με τίτλο ” Να διαφυλάξουμε τα δημόσια αγαθά” με την υπογραφή “κάτοικοι Σαγκρίου” (δείτε στο τέλος του άρθρου και σε μορφή pdf) 

“Πρόσφατα (20-7-2022) ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε να εγκρίνει αίτημα λατομικής εταιρίας για «τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών για λατομικά ορυκτά (πέτρα) σε δημοτική έκταση 25.759,20 τ.μ. στη θέση «Πλατιά Ράχη» της Κοινότητας Σαγκρίου Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. για διαπίστωση κοιτάσματος μαρμάρου σε δημοτική έκταση 145.114,73 τ.μ.».

Με την απόφαση του αυτή ο Δήμος, αφενός παραχωρεί τα 25 στρέμματα Δημοτικής έκτασης, για έρευνα (μήπως και για εκμετάλλευση?) και αφετέρου φαίνεται να δηλώνει την πρόθεση του να παραχωρήσει ολόκληρη τη δημοτική έκταση (145 στρ.), για την επέκταση του παρακείμενου λατομείου.

Με απόφαση της, η Κοινότητας Σαγκρίου έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά σχετικά με τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών για λατομικά ορυκτά (πέτρα) στη δημοτική έκταση (25.759,20 τ.μ.) στη θέση «Πλατιά Ράχη» της Κοινότητας Σαγκρίου.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων η ιδιωτική εταιρία έχει καταπατήσει παράνομα δημοτική έκταση. Αντί λοιπόν να την σταματήσουν και δικαστικά να διεκδικήσουν αποζημίωση και αποκατάσταση της ζημιάς, που έχει προκαλέσει, παραχωρούν την έκταση για να συνεχίσει ανενόχλητη την καταστροφική για το περιβάλλον της περιοχής δραστηριότητα.

Με την απόφαση του Δήμου διαφωνούμε πλήρως, διότι παραχωρείται δημόσια έκταση σε ιδιωτική εταιρία, η οποία θα την καταστρέψει , επεκτείνοντας το υφιστάμενο παρακείμενο λατομείο. Η έκταση αυτή είναι δασική και αποτελεί καταφύγιο άγριων ζώων. Απαγορεύεται το κυνήγι σε αυτή την περιοχή.

Τέτοιες δασικές εκτάσεις πρέπει να προστατεύονται και όχι να εκχωρούνται για εκμετάλλευση, ιδιαίτερα για εξόρυξη πέτρας.

Θεωρούμε ότι η έκταση αυτή πρέπει να περιφραχθεί, προκειμένου να προφυλαχθεί και από την ανεξέλεγκτη κτηνοτροφία και να αφεθεί να δασωθεί ακόμη περεταίρω. Η Κοινότητα Σαγκρίου έχει μία μακρά παράδοση στη διαφύλαξη και στην αναδάσωση κοινοτικών εκτάσεων. Χαρακτηριστικά στο νησί είναι τα αλσύλλια πευκοδάσους στην περιοχή του Σαγκρίου, που ξεκίνησαν να φυτεύονται από την δεκαετία του 1930.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι ενώ ο Δήμος δεν συμφωνεί με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και δεν συμφωνούσε με την παραχώρηση των λιμνών του Αγίου Προκοπίου στο ΤΑΙΠΕΔ, τώρα παραχωρεί δική του έκταση σε βαριά και οχλούσα βιομηχανία.

Στη Νάξο, με τη μεγάλη ανοικοδόμηση που πραγματοποιείται, πρέπει οι μεγάλες δημόσιες εκτάσεις να προστατεύονται και να αναδασώνονται, ώστε η ανθρωπογενής αδρανής ύλη (σκυρόδεμα, τούβλα, πλαστικά κλπ) που αναπτύσσεται στο δομημένο περιβάλλον της, να εξισορροπείται, έστω και μερικώς, από ανθρωπογενή βιο-ύλη (δάση, καλλιέργειες κλπ)..

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε:

1. Από τον Δήμο να ανακαλέσει την απόφαση του και να σταματήσει την διαδικασία παραχώρησης της έκτασης.

2. Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου να μην εγκρίνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσα στην οποία αναφέρεται ότι έχουν διαπραχθεί και παρανομίες.

3. Από τις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας, που δεν ψήφισαν την απόφαση και από το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Σαγκρίου, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει η διαδικασία παραχώρησης.

4. Από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους συλλόγους της Νάξου να αναδείξουν το θέμα και να συνδράμουν στο σταμάτημα της διαδικασίας.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι τώρα ξεκινάει η κινητοποίησή μας, για να αποτρέψουμε την παραχώρηση της δημοτικής έκτασης σε ιδιωτική εταιρία για λατόμευση. Ήδη, κάτοικοι του Σαγκρίου έχουν προσφύγει κατά της απόφασης του Δ.Σ. του Δήμου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.