Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΝάξος: Ο ...γητευτής των αμμοθινών

Νάξος: Ο …γητευτής των αμμοθινών

|

Την ώρα που γίνεται μεγάλη κουβέντα για να αναβαθμίσουμε το περιβάλλον και να αναδείξουμε τις πανέμορφες περιοχές που έχουμε στη Νάξο έρχεται η προσγείωση …. Καλώς τον “γητευτή των αμμοθιών” και τις βόλτες που κάνει με τη μηχανή του στις αλυκές – η επίσκεψη από τα μικροπούλια και οι φωλιές που φτιάχνουν 

Θα μπορούσε να είναι και τίτλος ταινίας «Ο μ… της ημέρας». Ναι γιατί όχι; Αλλά έχουμε τα προσωπικά δεδομένα. Και έτσι δεν θα του δώσουμε αυτό τον τίτλο. Θα του δώσουμε όμως έναν άλλο: του γητευτή των αμμοθινών…

Ξύπνησε ένα μεσημέρι από τη μεσημεριανή σιέστα του και είπε «δεν πάω να ξεμπουκώσω τη μηχανή μου; Εεεε και που καλύτερη περιοχή; Οι αλυκές. Κόσμος δεν έρχεται. Είναι και οι τύποι από το Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής που φωνάζουν και δεν πατάει κανείς, το έδαφος είναι ιδανικό για να δοκιμάσω τις αντοχές της μηχανάρας μου (σ.σ. μου την πήρε ο μπαμπάς γιατί εγώ μόνο να σχολιάζω στα social και να πειράζω κανένα κοριτσάκι μπορώ έως τώρα) κι εάν μου πει και κανείς τίποτα θα του πω «ξέρεις ποιος είναι ο μπαμπάς μου ρεεεε»

Ε και το μπουμπούκι της τοπικής μας κοινωνίας (σ.σ. βλέπετε με την απαγόρευση μετακινήσεων δεν μπορούμε εύκολο να πούμε ότι είναι ξένος) γκάζωσε και όρμησε στη Λαγκούνα, το καταφύγιο Αγριας Ζωής … Και να οι σούζες και να οι διαδρομές μέσα στην προστατευόμενη περιοχή…  Κι εάν διέλυσε μερικές φωλιές πουλιών (βλ παρακάτω) τι έγινε; Εάν αλλοίωσε τις αμμοθίνες υπάρχει λόγος να γκρινιάζουμε; Πάντα υπάρχει μία καλή δικαιολογία από τον πρωταγωνιστή μας.

 Τι κι εάν φωνάζαμε όλοι τις προηγούμενες ημέρες για κάτι έξυπνους που πέταγαν πέτρες για να «σηκωθούν» τα φλαμίγκο και να τα βγάλουν φωτογραφίες;

Τι κι εάν τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής είπαν ότι θα πάνε στην Εισαγγελέα και θα προχωρήσουν σε μηνύσεις…  

Μάλλον τα social media του φίλου μας δεν φτάνουν έως εκεί. Και έτσι έκανε τη βόλτα του. Ενδεχομένως να έριξε και μία κλεφτή ματιά όταν μπήκε και βγήκε στη περιοχή έτσι για να δει εάν τον βλέπει κανείς.

Αυτό που δεν ξέρει όμως, είναι ότι οι παρατηρητές κάθονται αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά ώστε να μην ενοχλούν τα πουλιά που ζουν αυτή τη περίοδο στα καταφύγια Αγριας Ζωής που έχουμε στο νησί.. Και την πάτησε. Τον έκαναν τσακωτό. Και τώρα; Θα πει το γνωστό «ο μπαμπάς μου γνωστός στη τοπική κοινωνία» ή «εεε εντάξει, μία φορά μπήκα, δεν έγινε και τίποτα»….  Καιρός να γίνει όμως.

Δεν ξέρω εάν πρέπει να τιμωρηθεί ο συγκεκριμένος για όλους, αλλά ίσως να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Σκληρό; Μπορεί, αλλά για μία ακόμη φορά αποδεικνύουμε ότι είμαστε ο χειρότερος εχθρός της φύσης…  

 

1.jpg

Φτιάχνουν φωλιές τα μικροπούλια (english text) 

Αυτά τα πανέμορφα πτηνά είναι ο ποταμοσφυριχτής (Charadrius dubius) και ο Θαλασσοσφυριχτής (Charadrius alexandrinus) . Τα μικρά αυτά παρυδάτια μικροπούλια από αυτές τις ήμερες έως και τους θερινούς μήνες φτιάχνουν τις φωλιές τους και μεγαλώνουν τα μικρά τους σε παράκτιες λιμνοθάλασσες και αμμοθίνες.

Φτιάχνοντας τις φωλιές τους στην άμμο ανάμεσα στη βλάστηση και πολύ καλά καμουφλαρισμένα (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) έχει ως αποτέλεσμα πολύ συχνά τα αυγά ή ακόμη και τα μικρά τους να γίνονται θύματα κυρίως των τροχοφόρων που παρανόμως εισέρχονται σε αυτές τις κατά τα άλλα προστατευόμενες περιοχές αλλά και των πεζών που άθελά τους θα πατήσουν την φωλιά.

Άλλος ένας λόγος λοιπόν να μην εισερχόμαστε με τα οχήματα μας στις αμμοθίνες και την παραλία και ως πεζοί να ακολουθούμε τα μονοπάτια και να είμαστε προσεκτικοί , να σεβόμαστε το περιβάλλον καθώς συνυπάρχουμε και με άλλα πλάσματα.

The two beautiful birds pictured below are the Little-Ringed Plover (Charadrius dubius) and the Kentish Plover (Charadrius alexandrinus), small wading birds that start building their nests during this time until the summer months and raise their chicks close to lagoons and sand dunes.

By building their nests on the sand between low vegetation and well camouflaged (see the picture), the eggs and even the chicks become victims of vehicles, which drive through those sand dunes and beaches illegally, areas which are supposedly protected by law, but also by walkers who unwillingly step over the nests.

As a result, we ought not to pass through sand dunes or beaches with our vehicles and, as walkers, we ought to pay attention to our surroundings and respect the environment which we share with all creatures.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Μήλος στο «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Ορυκτός πλούτος, σύρματα και ιστορίες του Αιγαίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ταξιδεύουν σήμερα στον ΣΚΑΪ στις 14:45 σε έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς των Κυκλάδων

Λιμενικό έργο ουσίας για την Ηρακλειά, ανακοίνωση του Έπαρχου Ι. Μαργαρίτη

Ο νέος προβλήτας πρυμνοδέτησης απαντά σε χρόνια ανάγκη και ενισχύει τη νησιωτική σύνδεση, ασφάλεια και λειτουργικότητα του λιμανιού

“Χωρίς Πυξίδα”: Επιστρέφει στην ΕΡΤ2 η ταξιδιωτική εκπομπή με Φραγκίσκο και Πλάκα

Γιάννης Φραγκίσκος και Πηνελόπη Πλάκα ξεκινούν νέα τηλεοπτική περιπλάνηση με 12 επεισόδια σε ελληνικούς προορισμούς – Σύντομα η πρεμιέρα στην ΕΡΤ2 και στο ERTFLIX.

Keftikas: Σεφαραδίτικοι κεφτέδες με μαϊντανό και σάλτσα ξηρών καρπών

Από τις εβραϊκές κουζίνες της Μεσογείου στο σημερινό τραπέζι – Οι μοσχαρίσιοι κεφτέδες με πλούσια σάλτσα από αμύγδαλα και φουντούκια γίνονται ο πρωταγωνιστής του καλοκαιρινού σας μενού

Ψηφιακή Πανοραμική Δοντιών: Επαναστατικό Εργαλείο Διάγνωσης για Όλο το Στόμα

Ανώδυνη, γρήγορη και υψηλής ακρίβειας εξέταση που αναβαθμίζει την οδοντιατρική φροντίδα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξέταση που αλλάζει τα δεδομένα.

Έργο πνοής για την Ηρακλειά: Εντάχθηκε στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου η βελτίωση του λιμανιού

Με προϋπολογισμό 740.000 ευρώ, ξεκινά το 2025 το κρίσιμο έργο αναβάθμισης του μοναδικού λιμένα της Ηρακλειάς – Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021–2027

Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο: «Οτι κρατάει στο χρόνο, θέλει κόπο και συνέπεια» (video)

Λίγο πριν τη συναυλία του -- χθες Τετάρτη 16 Ιουλίου - στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου, ο αγαπημένος ερμηνευτής μιλά στο NaxosPress για την αγάπη του για τη Νάξο, την πορεία του στο τραγούδι και τις συμβουλές προς τους νέους καλλιτέχνες.

Στις Κυκλάδες ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας, πρώτη επίσκεψη στην Αντίπαρο

Επίσκεψη σε Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο και Σύρο από 17 έως 19 Ιουλίου – Στο επίκεντρο τα λιμάνια, οι υποδομές ύδρευσης και η νησιωτικότητα

Το Ethereum επιστρέφει πάνω από τα 3.200 δολάρια, το OurCryptoMiner γίνεται μια νέα επενδυτική τάση

Το Ethereum επιστρέφει πάνω από τα 3.200 δολάρια, το κλίμα στην αγορά είναι υψηλό και το OurCryptoMiner γίνεται μια νέα επενδυτική τάση

Σύμη: Ειδικό τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες ζητά ο Δήμος, αντίδοτο στην υπερτουριστικοποίηση

Πρόταση για θεσμική κατοχύρωση εισιτηρίου 3€ για κάθε ημερήσιο επισκέπτη – Στόχος η ενίσχυση υποδομών και η προστασία του νησιού από τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Σε τροχιά εκσυγχρονισμού τα κρατικά αεροδρόμια, βελτιώσεις και στη Νάξο από την ΥΠΑ

Ολιστική στρατηγική για τη συντήρηση και αναβάθμιση των κρατικών αεροδρομίων υιοθετεί η ΥΠΑ – Στο επίκεντρο η καθαριότητα, οι χώροι υγιεινής και η εμπειρία των επιβατών, με άμεσες παρεμβάσεις και στη Νάξο

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος – ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Καταγγελία για το Final 4 Παγκορασίδων Κ16, “Αδικημένες οι αθλήτριές μας”

Ο σύλλογος της Νάξου ζητά εξηγήσεις από την Τοπική Επιτροπή για την απουσία οργάνωσης, την παραγνώριση των κανονισμών και την άρνηση απονομής μεταλλίων στην ομάδα